Om du är ett barn
Om du själv blir misshandlad är det viktigt att berätta det för en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, annan släkting, lärare, skolkurator eller någon annan vuxen som du litar på.
Det är också viktigt att berätta för en vuxen om man vet eller misstänker att en kompis har blivit utsatt.
Om man inte blir trodd är det viktigt att fortsätta berätta tills man blir tagen på allvar, och vända sig till en annan vuxen om den som man först berättade för inte tar en på allvar.
Om man inte känner någon vuxen man kan berätta för kan man ringa till en telefonjour som till exempel
Om du är förälder
Föräldrar som misshandlar sitt barn mår ofta själva dåligt. Om du är förälder har du rätt att få hjälp och stöd av socialtjänsten för att klara av ditt föräldraskap.
Många föräldrar känner sig rädda för att kontakta socialtjänsten. Man kan vara rädd för att man ska bli fråntagen sitt barn om man berättar hur det är. Men att våga berätta för någon om sina svårigheter är en bra början om man ska kunna förändra något, och socialtjänstens uppdrag är att i första hand ge hjälp och stöd som föräldern behöver för att kunna ta hand om sitt barn. Det är också mycket lättare för socialtjänsten att ge rätt hjälp om man samarbetar med förtroende för varandra.
Om du är vuxen och misstänker att ett barn är far illa
Alla barn som utsätts för våld är i behov av att omgivningen reagerar och att någon ingriper. Barn som själva börjar berätta om misshandel måste alltid tas på allvar. Genom att lyssna hjälper man barnet att berätta. Som vuxen är det också viktigt att inte visa om man blir förskräckt över barnets berättelse. Barnet kan då tro att man inte vill höra mer.
Alla som arbetar med barn är skyldiga anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Det gäller till exempel personal i skolan, på fritids, inom sjukvården, polisen och kyrkan, och även de som jobbar med barn inom en privat verksamhet.
Privatpersoner och personer som arbetar med ideell verksamhet har ingen anmälningsplikt, men om man misstänker att ett barn far illa bör man anmäla det till socialtjänsten så att barnet kan få skydd och hjälp.
Ibland kan vuxna som misstänker att ett barn far illa välja att inte ingripa, eftersom de inte vet vad de ska göra eller tror att det kan bli värre för barnet om de lägger sig i. Men det är viktigt att tänka på att då kanske barnet inte får någon hjälp alls. För barnets bästa bör man därför anmäla.
Kontakta socialtjänsten
Om man misstänker eller vet att ett barn far illa kan man vända sig till socialtjänsten i kommunen där man bor.