Infektion med gula stafylokocker

Allmänt

Gula stafylokocker är vanliga bakterier som många bär på utan att få några besvär. Om du har stafylokocker finns de oftast i näsan, i svalget eller på andra slemhinnor. Du kan också ha gula stafylokocker på huden, exempelvis i ljumskar och armhålor.

Risken att få en infektion av stafylokocker är större om du till exempel har ett sår eller någon allvarlig sjukdom. Du kan få bölder, infektion i ett sår eller hudinfektioner, till exempel hårsäcksinflammation. Ett infekterat sår kan bli rött, svullet, göra ont. Du kan också feber. I ovanliga fall kan stafylokocker komma in i kroppen och orsaka infektioner i till exempel lederna och blodet.

Gula stafylokocker kan orsaka matförgiftning. Bakterierna från huden kan hamna i mat under tillagning och bilda ett gift i maten som orsakar matförgiftning. Därför är det viktigt att tvätta händerna noga innan du lagar mat. Om du har ett infekterat sår på huden, särskilt på händerna eller i ansiktet, ska du inte arbeta i kök.

Om du blir matförgiftad kan du bli illamående, få magkramper eller kräkas. Det är vanligt att även få diarré. Du blir oftast sjuk en eller ett par timmar efter att du har ätit. Besvären brukar minska och gå över inom ett eller två dygn.

Behandling

För att behandla en sårinfektion och för att minska risken för smittspridning ska du tvätta såret med flytande tvål och vatten.

De flesta stafylokockinfektioner läker av sig själva, men ibland kan du behöva behandling med antibiotikatabletter och ibland kan en läkare behöva behandla själva såret eller bölden. Om du har en svår infektion, till exempel i lederna, och feber kan du behöva antibiotika direkt i blodet.

Om du är matförgiftad behöver du inte behandlas med antibiotika även om du kräks mycket eller har diarré. När giftet passerat magen och tarmen försvinner symtomen. Det är viktigt att dricka mer än vanligt medan du har symtom. Du bör dricka ofta och lite i taget.

När ska du söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har ett infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-05-03
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Åhrén, läkare, specialist i infektionssjukdomar och klinisk mikrobiologi, Regionala Strama, Västra Götalandsregionen, Göteborg