Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Gotland

Klamydiatest på Gotland

Du som är 15 år och äldre och folkbokförd på Gotland kan logga in och beställa hem ett klamydiatest, helt gratis. I inloggat läge klickar du på rubriken "Övriga tjänster". I listan som sedan kommer upp klickar du på "Beställ klamydiatest".

Så här går det till steg för steg 

1. Beställ test 
Logga in och beställ ett test. Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.
 
2. Gör testet
Testet består av ett urinprov, och för kvinnor även ett enkelt prov med bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt instruktionerna som följer med i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.
 
3. Skicka in
Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.
 
4. Få provsvar 
Inom ett par dagar får du provresultatet i 1177 Vårdguidens e-tjänst. Om du har fyllt i mobilnummer eller e-post i samband med beställningen, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit. Logga in för att läsa svaret.

Om du har klamydia

Om testresultatet visar att du har klamydia ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Klamydia behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Behandlingen är effektiv och du behöver inte göra något kontrolltest efteråt.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Man kan också välja att själv kontakta den eller dem som man har haft sex med.

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia eller andra könssjukdomar. Du är också välkommen om du vill testa dig för klamydia från andra ställen på kroppen.

Kontakta din vårdcentral eller mödravårdcentral om du har frågor eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning för könssjukdomar. Du kan också kontakta STI-mottagningen. Om du är 23 år eller yngre kan du kontakta ungdomsmottagningen.

Uteblivet svar eller testkit?

Kontakta nationella supporten om du inte fått ditt testkit eller svar på provtagning.

Aktuella artiklar

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan