Klinisk fysiologisk avdelning

Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen, byggnad 26, plan 4

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–12.00
Måndag13.00–16.00
Tisdag08.00–12.00
Tisdag13.00–16.00
Onsdag08.00–12.00
Onsdag13.00–16.00
Torsdag08.00–12.00
Torsdag13.00–16.00
Fredag08.30–12.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.30
Tisdag07.30–16.30
Onsdag07.30–16.30
Torsdag07.30–16.30
Fredag08.20–15.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen, byggnad 26, plan 4
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Blekingesjukhuset, Klinisk fysiologi, 371 85 Karlskrona

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Från huvudentrén går du till höger förbi apoteket till hissarna. Åk till våning 4 och följ skyltarna till Klinisk fysiologi.

Klinisk fysiologisk avdelning ligger i byggnad 26 som du når genom huvudentrén på Blekingesjukhuset i Karlskrona

Huvuduppgiften inom klinisk fysiologi är att bedöma funktion och eventuella funktionsrubbningar inom olika organsystem. Organsystemen är till exempel hjärta, kärl, hjärna, njurar, lungor, mag-tarmkanal och de nedre urinvägarna.


Antalet anställda på kliniken är cirka 20 personer. Här arbetar såväl läkare som biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare och undersköterskor.

Driftsform: Region

Välkommen till klinisk fysiologi på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Du behöver inte anmäla dig i centralskassan inför ditt besök hos oss utan kan gå direkt till avdelningen.

Verksamheten innefattar såväl klinisk fysiologisk, nuklearmedicinsk diagnostik som neurofysiologi och erbjuder ett brett utbud av metoder för diagnostik av funktionsstörningar inom bland annat andnings- och cirkulationsorganen.

Här nedanför kan du läsa om våra undersökningar samt hitta länkar till mer information på 1177.se

Hos oss råder inte mobiltelefonförbud men vi rekommenderar att du stänger av ljudet på din telefon på undersökningsrummet..

  • Arbetsprov innebär att man undersöker hjärtats funktion, lungor och blodtryck under ansträngning. Du får trampa på en testcykel och EKG, andning och blodtryck registreras i vila och kontinuerligt under stigande belastning. Man registrerar också om du får bröstsmärtor eller störningar i hjärtats rytm under ökande belastning. Det är viktigt att du anstränger dig så mycket som möjligt för att undersökningen ska bli tillförlitlig. Testet övervakas av särskilt utbildad personal.


    Om du har feber undersökningsdagen ber vi dig kontakta oss för ombokning. Undvik att röka eller snusa två timmar före undersökningen. Använd ej hudkräm undersökningsdagen. Ät dina mediciner som vanligt och ta med uppgifter om din medicinering till undersökningen. Vi rekommenderar lämplig klädsel och skor att cykla i.

    I de fall där du av olika anledningar inte kan cykla finns alternativ i form av rullande matta. Förberedelserna är de samma. Undersökningen tar cirka 1 timme.

    På 1177.se kan du läsa mer om arbetsprov.

  • Undersökning av hjärtats elektriska aktivitet genom att fästa elektroder på bröstkorgen, armar och ben.

    På 1177.se kan du läsa mer om EKG.

    Vi har drop-in för EKG måndag-torsdag klockan 07.40 – 16.15 och på fredagar klockan 08.30 till 14.45.

  • I hjärnans celler pågår en ständig elektrisk aktivitet som varierar beroende på vakenhetsgrad. Aktiviteten i hjärnbarken registreras vid en EEG-undersökning. EEG är en förkortning av elektroencefalografi. Undersökningen görs ofta vid utredning av misstänker epilepsi men också vid medvetslöshet, hjärninflammationer och utredning av demens.

    EEG undersökningar kan göras i vaket tillstånd, i sömn eller under något/några dygn så kallad långtidsregistrering. Ibland filmas patienten vid undersökningen vilket underlättar för den läkare som skriver svar på undersökningen.

  • Ekokardiografi är en undersökning där man med hjälp av ultraljud undersöker bland annat hjärtats uppbyggnad och storlek, hjärtmuskeln och klaffarnas funktion och blodflödet i hjärtat.

    Ultraljudsundersökning av hjärtat via matstrupen (TEE) görs ofta som ett komplement till en ultraljudsundersökning av hjärtat.

  • Undersökningen med esofagusmanometri ska dels ta reda på hur trycket i matstrupen varierar när du sväljer samt hur magmunnen fungerar. Undersökningen med 24-timmars registrering av pH ska registrera sura uppstötningar (deras längd och hur ofta du har dem) samtidigt som du får skriva ner om du har några besvär.

  • Genom att föra en ultraljudssändare med lätt tryck mot huden i blodkärlens riktning undersöker vi kroppens blodkärl. På en bildskärm visas kärlens utseende och blodflöde.

  • Undersökning av lungornas volym och funktion. Kompletteras eventuellt med läkemedelsinhalation och ibland torrluftsprovokation.

    På 1177.se kan du läsa mer om lungfunktionsundersökning.

  • Nuklearmedicin är en del av Fysiologiska kliniken. Inom området nuklearmedicin arbetar vi med att avbilda kroppens olika organ och bedöma funktionen i dem. Till vår hjälp använder vi radioaktiva isotoper som spårämne, och med hjälp av gammakameror och datorer får vi bilder och funktionsbedömningar.

  • Vid problem med cirkulationen i armar eller ben kan man mäta blodtrycket i tår/fingrar och samtidigt jämföra med blodtrycket i armarna. En liten blodtrycksmanchett sätts på tån/fingret och ytterligare en på armen. Trycket registreras med hjälp av en laserdoppler och presenteras som kurvor på en bildskärm.

  • Vid denna undersökning vill vi titta på hur blåsan reagerar vid fyllnad och tömning. På så sätt kan vi till exempel bedöma om det finns något hinder för urinen eller om det finns förutsättningar för urinläckage.

  • Vid en ENG-undersökning kontrolleras hur nerverna leder fram sina elektriska impulser. Nerverna i armarna/benen stimuleras med svaga elektriska stötar som är helt ofarliga men som kan kännas lite obehagliga. Nervimpulsernas hastighet och storlek kan sedan mätas. ENG används för att utreda om en nerv sitter i kläm, som exempelvis vid karpaltunnelsyndrom. Undersökningen används också för att utreda en nervskada efter en olyckshändelse eller sjukdomar som drabbar många nerver, så kallad polyneuropati och som ofta ger domningar i fötter och händer.

  • Vid en EMG-undersökning registreras den elektriska aktiviteten i muskeln med hjälp av en tunn nål. När en muskel aktiveras leder nervimpulser i nerven till elektriska impulser i muskeln. Den elektriska muskelaktiviteten förändras vid skada eller sjukdom i nerverna. Muskelaktiviteten förändras också vid sjukdomar i själva muskeln (myopati). Under normala förhållanden är den vilande muskeln helt tyst men vid olika sjukdomstillstånd är detta inte fallet.

  • Vid utredning av högt blodtryck (hypertoni) vill man följa blodtrycket under 24 timmar.

Remisskrav

Alla undersökningar kräver remiss från läkare.

Till oss kommer du på remiss från annan vårdgivare. Svar på undersökningen får du från läkaren som skickat remissen till oss. Ta med legitimation och eventuell lista på dina mediciner.

Om du vill ha journalkopior på undersökningar du har gjort på fysiologiska kliniken ber vi dig kontakta den klinik som skickade remissen till oss.

Du kan avboka din tid på telefonnummer 0455- 73 42 87 dygnet runt, glöm inte att uppge ditt personnummer.

Till toppen av sidan