Klamydiatest via nätet för dig i Blekinge

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Misstänker du att du har klamydia, men tvekar att testa dig? Gör inte det! Nu kan du beställa hem ett test via webben – snabbt, diskret och gratis.

Du som är 15 år och äldre och är folkbokförd i Blekinge kan beställa hem ett klamydiatest helt gratis. Allt du behöver är ett konto i Mina vårdkontakter. Om testet visar att du har klamydia eller gonorré så är även behandlingen gratis.

Logga in och beställ test eller hämta provsvar

Observera! Inkomna prover testas för både gonorré och klamydia.

Visa mer

Så här går det till steg för steg

Så här går det till steg för steg

Testet kommer i ett anonymt kuvert. En vecka efter du har skickat in ditt prov får du ett svar i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Om du har haft oskyddat sex utomlands, om du vill prata med någon, vill testa dig för klamydia eller gonorré från andra ställen på kroppen eller testa dig för andra könssjukdomar så är du varmt välkommen till Blekinges infektionsmottagning. Är du under 26 år så kan du även kontakta en ungdomsmottagning.

1. Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

Här loggar du in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

Här kan du läsa mer om hur du loggar in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

2. Beställ test

När du har loggat in på e-tjänsterna så hittar du klamydiatesten under övriga tjänster till höger på sidan. Välj klamydiatest och följ instruktionerna för att göra din beställning.

3. Gör testet

Testet består av ett urinprov för män, och för kvinnor ett enkelt prov med bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt instruktionerna som följer med brevet. Det bör ha gått minst en vecka efter att du har haft oskyddat sex innan du utför testet för att svaret ska vara tillförlitligt.

4. Skicka in

Följ instruktionerna och lägg testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

5. Få provsvar

En vecka efter att du har skickat in ditt prov så får du ett svar i 1177 Vårdgudeins e-tjänster. Logga in på samma sätt som när du beställde testet. Har du fyllt i mobilnummer eller e-postadress när du gjorde din beställning så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Logga in och hämta provsvar

Fäll ihop

Om du har klamydia eller gonorré

Om du har klamydia eller gonorré

Om provsvaret visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du kan vända dig. Behandlingen är gratis.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha smittats av klamydia eller gonorré testa sig. I smittspårningen berättar du vilka personer du har haft sex med det senaste året. Mottagningen kontaktar de personer som berörs per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer ifrån.

Fäll ihop

Mer om klamydia och gonorré

Mer om klamydia och gonorré

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Gonorré är ganska ovanligt i Sverige men har ökat de senaste åren.

Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex. Många som smittas med klamydia märker inte av infektionen, eftersom den ofta inte ger några symtom. Gonorré ger oftast symtom hos män men mer sällan hos kvinnor.

Båda sjukdomarna är allvarliga eftersom de kan leda till framtida svårigheter att få barn, därför är det viktigt att få behandling snabbt. Misstänker man att man har blivit smittad är det alltså viktigt att testa sig.

Det finns andra sexuellt överförbara sjukdomar förutom klamydia och gonorré såsom herpes, kondylom, Mycoplasma genitalium, HIV, hepatit och syfilis.

Om du har haft ett flertal oskyddade sexuella kontakter, haft oskyddat sex utomlands eller är man som har haft sex med andra män, så rekommenderar vi att du kontaktar Blekinge infektionsklinik eller en ungdomsmottagning för en mer fullständig provtagning. Detta gäller även om du har besvär med flytningar eller sveda när du kissar.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-02-05
Skribent:

Anneli Nilsson

Redaktör:

Emma Karlsson, kommunikatör