Barn och ungdoms­mottagningen, Barn- och ungdomskliniken VIN

Vrinnevisjukhuset, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–14.50
Tisdag07.00–14.50
Onsdag07.00–14.50
Torsdag07.00–14.50
Fredag07.00–14.50
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.30
Tisdag08.00–16.30
Onsdag08.00–16.30
Torsdag08.00–16.30
Fredag08.00–15.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Barn- och ungdomskliniken, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Anmäl er i centralreceptionen vid huvudentrén eller i våra självbetjäningsterminaler.

På Barn- och ungdomsmottagningen vänder vi oss i första hand till barn och ungdomar 0-18 år med behov av barnmedicinsk specialistsjukvård. Vi har både allmänpediatrisk mottagning och olika specialistmottagningar som till exempel allergimottagning, diabetesmottagning och hjärtmottagning.


Vi arbetar barnanpassad vilket betyder att vi alltid sätter barnets bästa i första rummet och vi lyssnar in barnets behov och upplevelse. Vi har ett ungdomsråd där vi hämtar in ungdomars tankar och åsikter om vården.


Inför besöket till oss är det bra att barn är så förberedda som möjligt för de olika undersökningarna och procedurerna som kommer genomföras under besöket. I avsnittet Läs mer finns länkar till bildstöd som kan vara ett stöd inför besöket

Driftsform: Region

Barn- och ungdomsmottagningen består av olika team som specialiserat sig inom olika områden. Inom varje specialitet har vi specialistläkare och specialistsjuksköterskor med fördjupad kunskap inom området för att kunna erbjuda en trygg och bra vård. Teamen består även av undersköterskor/barnsköterskor, kuratorer, psykolog, fysioterapeuter, dietist och lekterapeuter.

  • På allergimottagningen arbetar tre allergisjuksköterskor tillsammans med allergiläkare och vi har ett nära samarbete med dietist. Vi utför utredningar, uppföljningar och behandlingar av allergi och astma. Vi använder oss av webtidbok vid ombokning av besök.

  • På barnsmärtan arbetar tre sjuksköterskor som i samarbete med barnläkare, kirurger, ortopeder och öronläkare samt röntgen tar hand om barn som ska göra olika undersökningar och procedurer.  

  • I diabetesteamet arbetar läkare, diabetessjuksköterskor och undersköterskor. Knutet till mottagningen finns också dietist, fysioterapeut/sjukgymnast, psykolog och kurator. Vi erbjuder högspecialiserad vård anpassad efter patientens behov. Våra uppgifter är att behandla diabetes typ 1, undervisa patienter, anhöriga och skolpersonal samt följa utvecklingen och forskningen inom diabetesområdet. Vi använder oss av webtidbok vid ombokning av besök.

  • Endokrinologiteamet utreder och behandlar patienter med endokrinologiska sjukdomar i hypofys, sköldkörtel, binjurar könskörtlar och bukspottkörtel.  

  • I hjärtteamet arbetar sjuksköterskor och läkare. Vi har ett nära samarbete med hjärtsjukvården på HKH Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping samt Skånes universitetssjukhus i Lund där våra patienter som har behov av hjärtoperation opereras.

  • IBD-teamet utreder och behandlar patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar. Teamet består av sjuksköterska och läkare.

  • Neuroteamet består sjuksköterskor och läkare. Vi utreder och behandlar patienter med neurologiska sjukdomar ex. epilepsi.

  • Obesitasteamet består av läkare, dietist, psykolog, kurator och fysioterapeut. Teamet träffar barn och ungdomar med fetma.

  • Psykosociala teamet består av två kuratorer och en psykolog. Vi arbetar med kris- och stödsamtal samt möter patienter tillsammans med andra professioner såsom läkare, dietist, sjuksköterskor och fysioterapeuter samt lekterapeuter. Vi träffar både patienter som är inneliggande på avd. 15 och neo. Som psykolog gör man även olika utredningar och bedömningar.

  • Reumateamet träffar patienter med reumatiska sjukdomar. Sjuksköterskor och läkare i reumateamet samarbetar med fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

  • På uroterapin arbetar uroterapeuter, undersköterska och läkare. Patienter som kommer till oss har någon form av problem med blås- eller tarmtömningen. Vi behandlar och stöttar patienten på olika sätt och samarbetar även med kurator och psykolog samt lekterapin.

  • På barn- och ungdomskliniken arbetar två fysioterapeuter som arbetar med olika utredningar, träning och rehabilitering. Fysioterapeuterna arbetar för patienter både på mottagningen, dagavdelningen, avd. 15 och neo.

  • Lekterapin är en pedagogisk verksamhet på Barn- och ungdomskliniken.

    Här möter du två förskollärare.

    Lekterapin är till för ALLA barn som besöker eller är inlagda på Barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

    Till oss kommer barn och ungdomar tillsammans med sina familjer när de vårdas på avdelning eller har ett besök på mottagning/dagavdelning. 

    Hit kommer ni för att leka, skapa, spela pingis, biljard, airhockey eller koppla av i en lugn och trygg miljö. Vi har ett tonårsrum som är inrett för att passa lite större barn och ungdomar. Där finns det en tv, tv-spel, el-piano, böcker och sällskapsspel.

    Lekterapin är barnens frizon. Hos oss sker inga undersökningar eller provtagningar. 

    På lekterapin ger vi både dig som närstående och barnet/ungdomen möjlighet att samla kraft inför kommande undersökningar och behandlingar. 

    De barn och ungdomar som inte kan besöka lekterapin får på vardagarna besök av en lekterapeut.

    I anslutning till lekterapin finns en gård för lek och rörelse.

    Vårt telefonnummer är 010-1043711

  • Provtagning bokas efter överenskommelse med barnmottagningen via 1177, måndag, tisdag och torsdag 08:15 – 09:15.

    OBS! Var noga med att boka tiden i barnets personnummer.

     

  • ÄR DU GRAVID? HAR DU, BARNETS PAPPA ELLER SYSKON ALLERGI?

    Fiskolja och mjölksyre bakterier/probiotica som förebyggande kostfaktor vid utveckling av allergiska sjukdomar tidigt i livet.

    Forskare på barn och ungdomssjukhuset har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Vi har kunnat visa bl.a. att tillskott av omega -3 fetter (från fet fisk) och mjölksyre bakterier till mor under graviditeten och/eller barnet första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet. I ett samarbete med Allergicentrum studerar vi nu huruvida en kombination av kosttillskott med både omega-3 fetter och mjölksyre bakterier till modern under graviditeten (från 20.e graviditetsveckan) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och allergisk eksem hos barnet de första 2 levnadsåren.

    ÄR DU INTRESSERAD?

    Läs mer på Regionostergotland.se

     

    Har du ett barn med atopiskt eksem och födoämnesallergi?

    Fisk – risk eller frisk faktor vid allergi?

    Forskning på Barn och ungdomssjukhuset har tidigare rapporterat att kosttillskot med omega-3 fetter (från fet fisk) till modern under graviditet och amning skulle kunna förebygga utvecklingen av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet hos barnet. Vi vet att barn med födoämnesallergi (ägg, mjölk, vete) tidigt i livet utvecklar andra allergier (hund, katt, pollen) och allergisk astma senare i livet i stor utsträckning. Vi studerar nu huruvida kosttillskott med omega-3 fetter (fiskolja) till barnen i åldern 3-18 månader, med ägg-, mjölk- eller annan födoämnesallergi och eksem, lindrar symtomen vid eksem och förebygger utvecklingen av andra allergier (pälsdjur och pollen) samt allergisk astma i skolåldern.

    Är Du/Ni intresserade?

    Kontakta forskningssköterska Erika.Hallberg@regionostergotland.se, Allergicentrum i Linköping eller Petra.Bergqvist@regionostergotland.se, Barnmottagningen i Motala..

     

Till toppen av sidan