Akuta råd – första hjälpen

Bli sms-livräddare i Jämtland Härjedalen

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Du som har kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och är över 18 år kan bli frivillig livräddare i Jämtland Härjedalen genom att ladda ner appen Sms-livräddare och registrera dig i den. Du får larm i mobilen om du befinner dig i närheten av någon med misstänkt hjärtstopp.

Vad är en frivillig livräddare?

Sms-livräddare är en tjänst som larmar frivilliga livräddare vid misstänkt hjärtstopp. Du som har registrerat dig som frivillig livräddare får ett larm i din mobiltelefon om du befinner dig i närheten av misstänkt hjärtstopp. Du kan svara ja eller nej. Du som har svarat ja får vidare anvisningar i mobilen.

Vid ett hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. Frivilliga livräddare, som är på plats före räddningstjänst och ambulans, har därför en viktig roll.

Hur funkar det?

När SOS Alarm får ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de räddningstjänst, ambulans och dig som har anmält dig som frivillig livräddare. Du som är registrerad som frivillig livräddare kan då få ett larm i din mobil om du befinner dig i närheten av platsen. Du väljer själv om du accepterar larmet eller inte.

De personer som har accepterat får anvisningar att antingen bege sig till platsen och sätta igång med hjärt-lungräddning eller hämta en hjärtstartare i närheten först.

Hur gör jag för att bli frivillig livräddare?

Du som har kunskap i hjärt-lungräddning och är över 18 år registrerar dig som frivillig livräddare genom att ladda ner appen Sms-livräddare, som finns där du laddar ner appar. Följ instruktionerna i appen för att registrera dig.

Läs mer om att bli sms-livräddare.

Att tänka på som frivillig livräddare

Om du accepterar ett larm och startar hjärt-lungräddning är det viktigt att du fortsätter med insatsen tills du har blivit avlöst av ambulans eller räddningstjänst.

När ambulanspersonalen eller räddningstjänsten är på plats tar de över ansvaret för behandlingen. Du får hjälpa till om det behövs. Det kan hända att de ber dig om en kort beskrivning av förloppet. Det kan handla om hur länge du har gjort hjärt-lungräddningen och hur många gånger hjärtstartaren har givit en strömstöt.

Stöd för bearbetning

Den som drabbas av hjärtstopp överlever inte alltid, trots snabba insatser av dig och blåljuspersonalen. Du har genom din insats skapat de bästa förutsättningar för överlevnad.

Om du känner behov av att prata med någon om det du upplevt, prata med en anhörig eller vän. Det är viktigt att tänka på integriteten hos den drabbade och hens anhöriga. Du ska därför inte berätta för någon annan vem det var som drabbades eller några känsliga detaljer kring personen.

Om du behöver ytterligare samtalsstöd kan du kontakta sms-livräddare@regionjh.se

Här finns mer information:
Råd till dig som påverkas av en allvarlig händelse
Att söka stöd och hjälp

Till toppen av sidan