UNDERSÖKNINGAR DU KAN GÖRA SJÄLV

Klamydiatest

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom slidsamlag eller analsamlag.

Det är viktigt att du testar dig för klamydia om du misstänker att du blivit smittad. Därmed kan du få tidig behandling och förhindra att smitta andra. Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du tror att du kan ha blivit smittad.

Undersökningar och utredningar

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

Du kan testa dig på en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagningen, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD-mottagning eller STI-mottagning.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Till ungdomsmottagningen kan du gå från att du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta när och hur du har haft sex.

När du gör ett klamydiatest får du lämna ett eller fler av följande prov:

  • urinprov
  • prov från slidan
  • prov från ändtarmen.

Prov från slidan och ändtarmen tas med en bomullspinne.

Du får lämna ett prov från ändtarmen om du tror att du har blivit fått klamydia genom analsex.

Klamydiatest som du tar själv

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett gratis klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest genom internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Det finns också klamydiatest att köpa på apotek men de är inte gratis.

I testet finns redskap och instruktioner för hur du ska göra. När du tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som gör en analys. 

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller urinröret. Testresultatet är inte helt säkert om du tar antibiotika när du tar testet.

Provsvaret

Provsvaret brukar komma inom en vecka. Visar provet att du har klamydia är det ett säkert resultat. Du kan behöva ta om provet även om det är negativt. Det behöver du till exempel göra om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.

Du måste kontakta en mottagning för behandling och smittspårning om du tagit ett test själv och testet visar att du har klamydia.

Jönköpings län

Klamydia- och gonorrétest via nätet

Om du är folkbokförd i Jönköpings län och över 15 år kan du beställa hem ett gratis klamydia- och gonorrétest via nätet.

Klamydiatest på mottagning

Alla är välkomna att testa sig för klamydia på STI-mottagningen (sjukhusets mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar). Är du under 22 år kan du kontakta ungdomsmottagningen. 

Hit kan du vända dig om du har frågor om klamydia eller vill testa dig

Kontakta i första hand STI-mottagningen eller ungdomsmottagningen om du har frågor om könssjukdomar eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning. Du kan också vända dig till din vårdcentral eller kvinnohälsovården.

STI-mottagningar

Kontakta en STI-mottagning, eller besök mottagningen under tiden för Drop-in.

Ungdomsmottagningar

Ungdomsmottagningen är till för dig från 13 och upp till 22 år. Att besöka ungdomsmottagningen kostar inget. Har din kommun ingen ungdomsmottagning kan du vända dig till vårdcentralen.

Mottagning för högskolestudenter

Studenthälsan på Jönköping University har en mottagning där både killar och tjejer kan testa sig för klamydia.

Vårdcentraler och privata mottagningar

Sök efter en mottagning nära dig:

Beställ tid för besök på telefon eller via nätet:

Så här går det till

Boka en tid på mottagningen. När du kommer till mottagningen så ska du inte ha kissat på minst en timme. Det måste också ha gått minst tio dagar sedan du hade oskyddat sex.

Personalen ställer några frågor kring din situation och sedan får du lämna ett prov. Testet är enkelt att göra och består av urinprov för dig med penis och urinprov samt prov från slidan för dig med vagina. Om du är smittad så kommer personalen att ringa upp dig när provsvaret är klart. Då bokar ni också en en tid för start av behandling och smittspårning.

Till toppen av sidan