MÄTNINGAR

Multi Sleep Latency Test (MSLT) i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Du kan behöva göra en Multi Sleep Latency Test (MSLT) vid misstanke om narkolepsi eller vid ökat sömnbehov dagtid (hypersomni). Undersökningen utförs genom att man mäter tiden för insomning vid flera tillfällen under en dag.

Förberedelser

Håret ska vara rent och fritt från spray, balsam eller liknande. Gör inte något som är mycket tröttande dagen före undersökningen och drick heller inte alkohol. Lägg dig för att sova vid samma tid som du brukar, och stig upp vid den tid du brukar om det är möjligt. På undersökningsdagen får du äta som vanligt men inte dricka kaffe, te, drycker som innehåller koffein, energidryck eller annan uppiggande dryck. 

Läkemedel som till exempel Ritalin, Concerta, Modiodal och Xyrem får du inte ta. Undvik att ta dem två veckor före undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Registrering av hjärnans elektriska aktivitet (EEG), muskelaktivitet (EMG), ögonrörelser, andning och hjärtverksamhet (EKG) sker med små metallplattor som placeras på ditt huvud och bröstkorg. Registreringen, som sker i ett mörkt rum, tar 30 minuter och upprepas vanligen fem gånger med två timmars mellanrum.

I pausen mellan undersökningarna kan du göra vad du vill. De små metallplattorna kommer att sitta på hela dagen. För att dölja dem kan du ta med något att täcka huvudet med, till exempel en mössa, keps eller sjalett.

Under pauserna får du absolut inte somna - då avbryts hela undersökningen.

Efter undersökningen

Du kommer få besked om resultatet av den läkare som skrivit remissen till undersökningen. Svaret finns hos läkaren cirka en vecka från det att du genomförde undersökningen.

Till toppen av sidan