Kroppens funktioner

Spasticitet vid ryggmärgsskada

Innehållet gäller Jönköpings län

Vid ryggmärgsskador förekommer att den spontana reflexaktiviteten ökar i musklerna nedanför skadestället. Det kallas spasticitet och sker vanligen några veckor efter skadan och om din skada på ryggmärgen är på halsryggen, bröstryggen eller övre delen av ländryggsnivån.

Har du din skada i den lägre delen av ländryggen så ökar inte den spontana reflexaktiviteten i musklerna. Armar och ben kan kännas tunga och stela och du kan ofta märka en stramande känsla över buk och bröstkorg.

Spasticiteten är ofarlig men kan ibland uppfattas som jobbig och tröttande och kan störa sömnen. Spasticiteten kan också hindra viljemässiga rörelser.

Spasticiteten kan också vara en varningssignal som kroppen sänder ut om att något är på gång. Eftersom kroppen inte kan förmedla smärta eller obehag på vanligt sätt så hittar den andra vägar, och spasticiten kan vara en av dem. Blir du mer spastisk än vanligt ska du vara noga med att kontrollera så att du inte har påverkan på blåsa, tarm eller får sår eller dylikt. Då är det viktigast att behandla orsaken till den ökade spasticiteten och inte själva spasticiteten i sig.

Till toppen av sidan