KROPPENS FUNKTIONER

Mage och tarm vid ryggmärgsskada

Innehållet gäller Jönköpings län

Hur magen och tarmarna fungerar efter en ryggmärgsskada varierar och påverkas ofta av hur det var innan skadan.

Efter en ryggmärgsskada störs ofta de rörelser som tarmen utför automatiskt för att förflytta födan neråt i matsmältningssystemet. Tarmens funktion kan försämras och öka risken för förstoppning.

Om du inte har känsel i ändtarmen sänds inga signaler till hjärnan om tömning av tarmen. Kan du inte kan slappna av eller knipa analöppningen har du inte full kontroll på din tarm, och det finns risk för läckage.

Det är viktigt att du hittar rutiner som passar dig för att tömma tarmen, och som gör att du känner dig säker - även om det kan ta tid. Att få tarmtömningen att fungera ökar dina möjligheter till en mer utåtriktad vardag och blir inte ett hinder, med risk för isolering. Under tiden som du är på rehabilitering är det viktigt att du pratar med din undersköterska eller sjuksköterska för råd och stöd. Är du hemma så vänder du sig till din sjuksköterska på vårdcentralen. 

Råd för att få tarmtömningen att fungera bra

  • töm tarmen regelbundet, helst varje dag.
  • låt det inte gå längre än 2-3 dagar mellan tarmtömningarna, annars ökar risken för förstoppning och/eller läckage.
  • ät och drick en välbalanserad kost med mycket fibrer. Det hjälper dig att hålla matsmältningssystemet smidigt.
  • rör dig så mycket som det är möjligt. Det är viktigt för en väl fungerande matsmältning.
  • töm tarmen i lugn och ro. När du slappnar av underlättas tarmtömningen.
  • hitta en bra sittställning på toaletten. Ta hjälp av din arbetsterapeut att hitta en lösning som fungerar för dig.

Kom ihåg att:

  • alla rörelser stimulerar tarmarna. Ändringar för hur du rör dig, även tillfälligt, kan påverka hur magen fungerar.
  • vissa läkemedel har negativ inverkan på tarmrörelser. En del smärtstillande läkemedel hämmar tarmrörelserna och kan göra att du får förstoppning. Antibiotika kan däremot orsaka diarré.
  • stress och oro kan göra att magen kommer i obalans.
  • annorlunda kost och dryck påverkar magen.

Komplikationer och besvär

Diarré

Om tarminnehållet passerar genom tjocktarmen för fort, hinner kroppen inte ta upp vätska ur tarminnehållet och avföringen blir vattnig. Avföringen blir även mycket frätande på huden.

Orsaker till att du kan få diarré

Starkt kryddad mat, för mycket koffein, antibiotika, för mycket laxermedel, influensa eller annan infektion, stress, förstoppning (om du har hårda klumpar i tarmen kan bara vattnig avföring komma förbi).

Vad du kan göra

Försök att hitta orsaken. Ät mat som har en stoppande effekt och var noga med att dricka mycket. Använd inte laxermedel (om du vet att det inte är förstoppning som är orsaken). Det finns symtomlindrande och stoppande läkemedel med loperamid, till exempel Imodium.

Förstoppning

Om det tar väldigt lång tid för födan att nå tjocktarmen så sugs vätska kontinuerligt upp genom tarmtransporten och du får en mycket hård avföring och svårt att tömma tarmen.

Orsaker till att du får förstoppning

Dina rutiner för att tömma tarmen fungerar inte som de ska, maten innehåller för lite fibrer, du dricker för lite, ändrat rörelseschema, stress och oro, smärtstillande läkemedel.

Vad du kan göra

Försöka få ut den hårda avföringen med hjälp av laxermedel eller lavemang. Ibland kan du behöva hjälpa till att plocka ut avföringen manuellt. Ät fiberrik kost och drick ordentligt. Kanske behöver du se över hur du tömmer tarmen?

Läs mer om förstoppning
Tänk på att du som har en ryggmärgsskada bör söka vård tidigare än vad som står i texten om förstoppning eftersom 1- 2 veckor är för lång tid att vänta! Läs mer:

Gaser

Gaser ger en ökad spänningskänsla i buken, du ”släpper dig” ofta eller tvärtom, får svårt att släppa ut gaser.

Orsaker till att du får mer gaser än vanligt

Det kan bero på att du sväljer mycket luft när du äter. Det är lätt att göra om du äter för fort eller är stressad. Förstoppning kan ge mycket gaser eller att du äter för mycket gasbildande mat.

Vad du kan göra

Det är viktigt att få till dina rutiner för tarmtömning och att du gör det regelbundet. Försök att inte stressa under måltiderna. 

Läs mer om gasbesvär 
Tänk på att du som har en ryggmärgsskada kan få andra symtom än de som beskrivs i texten om gasbesvär eftersom kroppen inte signalerar som tidigare när något är fel! Läs mer:

Läckage

Tarmen tömmer sig oplanerat, vilket kan vara mycket obehagligt och oönskat.

Orsaker till läckage

Orsaker till läckage kan bero på diarré, för mycket laxermedel, stress och oro, ansträngade fysisk aktivitet, att slutmuskeln inte kan knipa eller ofullständig tarmtömning.

Vad du kan göra

Försök att hitta orsaken till avföringsläckage. Det är viktigt att du har koll på din tarmtömning och att du tömmer tarmen varje gång. För att undvika läckage, lukt och irritation på huden kan du använda en analpropp som provas ut av undersköterska eller sjuksköterska under din rehabiliteringsperiod. Uppstår problemet då du är hemma kontaktar du din sjuksköterska på din vårdcentral.

Läs mer om avföringsinkontinens 
Tänk på att du som har en ryggmärgsskada kan få andra symtom än de som beskrivs i texten om avföringskontinens eftersom kroppen inte signalerar som tidigare när något är fel! Läs mer:

Läkemedel som påverkar tarmtömningen

Medel som möjliggör en mer tidsbestämd tarmtömning genom att spjälka bakterier i tjocktarmentill exempel Cilaxoral och Laxoberal. Rådgör med din läkare och/eller sjuksköterska om vilket läkemedel som passar dig bäst.

Mjukgörande och volymökande medel

Medel som sväller i vätska och har smörjande och volymökande effekt på tarminnehållet och underlättar tarmrörelserna, till exempel Vi-siblin, Lunelax och Inolaxol (innehåller fibrer). Laktulos, Importal och Forlax (innehåller inte fibrer). De här läkemedlen saknar helt näringsämnen och absorberas inte av kroppen. 

Laxeringsmedel som verkar lokalt i tjocktarmen

Exempelvis Toilax, Dulcolax. De verkar genom att hämma uppsugningen av vätska, reta slemhinnan, öka tarmrörelserna och mjuka upp hård avföring. Laxermedel finns i olika former; tabletter, suppositorier (stolpiller) eller klysma (tub med lång pip).

Medel som utlöser tömningsreflexen

Exempelvis Microlax (som inte irriterar vävnaden). Medlet verkar lokalt i tjocktarmen genom att mjuka upp avföringen och utlösa tömningsreflexen.

Kost

Det finns många födoämnen som påverkar tarmen, både stoppande och lösande. Även om du är i behov av läkemedel bör du se över vad och hur du äter. Exempel på mat med lösande effekt är katrinplommon, päron och linfrön, medan exempelvis vitt bröd har stoppande effekt.

Vattenlavemang

Vattenlavemang, i slutet system, kan för vissa personer helt ersätta behandling med läkemedel. Systemet består av en rektalkateter med uppblåsbar del (en så kallad ”kuff”) som gör att katetern hålls på plats och hindrar läckage. Tarmen sköljs med rumstempererat vatten med hjälp av en liten handpump. Om du har behov av detta kan undersköterskan/sjuksköterskan undervisa, instruera och hjälpa dig under din rehabilitering. Uppstår behovet när du är hemma kan du vända dig till sjuksköterskan på din vårdcentral.  

Till toppen av sidan