Kroppens funktioner

Mage och tarm vid ryggmärgsskada

Innehållet gäller Jönköpings län

Hur magen och tarmarna fungerar efter en ryggmärgsskada varierar och påverkas ofta av hur det var innan skadan.

Vid en ryggmärgsskada skadas ofta transportvägen för nervimpulser mellan hjärnan och tarmen samt muskulatur och känsel kring ändtarmen. Det gör att tarmen inte kan skicka signaler om att den är full. Hjärnan kan inte heller sända tillbaka signaler till ändtarmen så att tarmen kan tömmas. Detta kan innebära att tarmen rör sig långsammare, och att du inte aktivt kan styra muskulaturen kring ändtarmen. Det kan också vara så att du inte känner när tarmen är full och behöver tömmas.

Oavsett var på ryggmärgen din skada sitter så kan signalerna till tarmen och ändtarmen vara påverkad. Det hänger inte ihop med funktionen i dina muskler. Det kan alltså vara så att du kan gå men inte kontrollera tarmtömningen.

Det är viktigt att du hittar rutiner som passar dig för att tömma tarmen, och som gör att du känner dig säker - även om det kan ta tid. Att få tarmtömningen att fungera ökar dina möjligheter till en mer utåtriktad vardag och blir inte ett hinder, med risk för isolering. Under tiden som du är på rehabilitering är det viktigt att du pratar med din undersköterska eller sjuksköterska för råd och stöd. Är du hemma så vänder du sig till din sjuksköterska på vårdcentralen. 

Läs mer:

Till toppen av sidan