KROPPENS FUNKTIONER

Cirkulation

Innehållet gäller Jönköpings län

Musklerna hjälper blodet att cirkulera i kroppen. En ryggmärgsskada som har gjort att musklerna har blivit svagare försämrar funktionen. Det kan du märka genom att du till exempel lättare blir yr när du sätter dig upp eller att benen blir svullna när du sitter.

Kroppen måste tränas för att behålla blodtrycket när kroppen är i olika lägen. En typisk träning är att stegvis komma upp i sittande och sedan stående position med hjälp av en tippbräda. Efter hand fungerar det bättre och vanligtvis minskar eller försvinner problemet med blodtrycksfall vid lägesförändringar.

Förebygga svullna ben

För att förebygga problem med svullnad i underben och fötter bör du använda stödstrumpor varje dag. Stödstrumpor provas ut i samband med att du vårdas på sjukhuset efter skadan. De första strumporna får du kostnadsfritt. Sedan får du köpa dina strumpor själv på apoteket. När du vårdas på sjukhus mäts ditt omfång runt benen varje morgon och kväll några dygn. En metod för att undvika svullna ben är att placera dem i högläge, det vill säga lägga upp benen på en kudde när du vilar i sängen, eller på en pall när du sitter i rullstolen.

Även om du inte brukar ha problem med svullna ben är det bra om du använder stödstrumpor under längre flygresor eller om när du sitter långa stunder. Under vila är det en fördel att ha fötterna och underbenen i högläge för att minska svullnad.

Risk för blodpropp

I det akuta skedet efter att du skadat din ryggmärg finns en högre risk att drabbas av blodpropp, framför allt i benen. Det beror på att det uppstår kemiska förändringar i kroppen. För att minska risken för blodpropp får du blodförtunnande medicin under de första månaderna.

Tecken på blodpropp i benen är att:

  • det ena benet är mer svullet än det andra
  • benet svullnar hastigt
  • det svullna benet är rödare och varmare än det andra
  • det smärtar i benet.

Misstänker du att du fått en propp är det viktigt att du snarast kontaktar vården för utredning och eventuell behandling. Är du på sjukhuset pratar du med din sjuksköterska. Är du hemma ringer du din vårdcentral. Har vårdcentralen inte någon akut tid - ring 1177 för råd om vad du ska göra. 

Till toppen av sidan