ATT FÅ RECEPT OCH ATT KÖPA LÄKEMEDEL

Din läkemedelslista

Innehållet gäller Jönköpings län

Det är viktigt att du har rätt läkemedel och tar dem enligt din läkares ordination. Som hjälp finns en läkemedelslista. Listan skrivs ut av din läkare eller på din vårdmottagning.

Läkemedelslistan visar vilka mediciner som är aktuella för dig, varför du ska ta dem, i vilka doser och vid vilka tidpunkter. Du bör ha med dig din läkemedelslista varje gång du besöker en läkare eller vårdgivare.

Du har ansvar för din egen medicinering

När du besöker vården är det viktigt att du informerar din läkare om vilka mediciner du tar. Det gäller även receptfria läkemedel, ögondroppar och naturläkemedel.

Går du till flera olika läkare finns det risk för att du får för mycket medicin utskriven. Om de olika läkarna inte vet vilka andra läkemedel just du tar, och varför du tar dem, finns det risk att du får flera olika mediciner mot samma besvär eller läkemedel som inte passar ihop.

Det finns olika typer av listor med läkemedel. Så här skiljer du dem åt.

Läkemedelslista

Läkemedelslista är den lista över läkemedel som du alltid kan be att få i samband med ditt besök hos läkare eller sjuksköterska. På denna lista kan du se vilka läkemedel som är aktuella för dig och i vilka doser de ska tas. I samband med att din läkare skriver ut din läkemedelslista kan du ställa frågor om dina läkemedel och ni kan gemensamt diskutera vilka läkemedel som är aktuella och hur länge du bör ta dem.

Mina sparade recept på apotek

Mina sparade recept är en lista som du kan få på apoteket. Listan är en sammanställning över dina recept och en hjälp för dig att veta hur länge ett recept gäller och hur många gånger du har kvar att hämta ut på apoteket.

Observera att:

  • läkemedel som du inte längre ska ta kan finnas på denna lista
  • doseringar kanske inte stämmer om läkaren ändrat doseringen sedan receptet skrevs ut
  • läkemedel som du fortfarande ska ta kan saknas för att receptet har tagit slut
  • två läkemedel med samma verksamma ämnen men med olika namn kan stå med, och medföra risk för dubbeldosering
  • be alltid apoteket ta bort inaktuella recept.

Lista för dig med dospåse

Om du får dina läkemedel dosdispenserade maskinellt av apotek, det som vanligtvis kallas för dospåse, samlas dina läkemedel på en särskild lista. Innehållsmässigt liknar den apotekets lista – Mina sparade recept, men den har ett annat utseende. På denna lista kan du se vilka läkemedel som levereras i dospåsar och vilka läkemedel du får i vanliga läkemedelsförpackningar. 

Håll koll på dina läkemedel

Undrar du om du har uttag kvar på ditt recept, vilka läkemedel du har hämtat ut eller hur nära du är att få frikort? 

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 18.00.

Du kan också alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek.

Till toppen av sidan