Klamydiatest

Skriv ut (ca 4 sidor)

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom slidsamlag eller analsamlag.

Skriv ut

För att kunna få behandling och förhindra smittspridning så tidigt som möjligt är det viktigt att du testar dig om du misstänker att du har blivit smittad, även om du inte får symtom. Testet är säkert en vecka efter misstänkt smittotillfälle.

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

Du kan testa dig på en mottagning eller via ett test som du beställer på internet eller köper på ett apotek. Provtagning på mottagning bör alltid väljas i första hand. Då får du prata med sjukvårdspersonal och proverna tas på rätt sätt. Provtagning på mottagning är alltid gratis.

Klamydiatester kan fungera sämre om provet tas under de dagar du har riklig mens.

Om testet visar att du har klamydia behöver du få behandling på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Om provet visar att du har klamydia måste uppge vilka du har haft sex med i samband med smittspårning.

Klamydiatest på mottagning

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka.

När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta om, och när och hur du har haft sex.

När du gör ett klamydiatest får du lämna ett eller fler av följande prov:

  • urinprov
  • prov från slidan, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Du kan också behöva ta prov från ändtarmen, det tas med hjälp av en bomullspinne.

Här kan du se vilken mottagning som ligger nära dig, när mottagningen är öppen och hur du kontaktar den

Klamydiatest som du tar själv

Du kan göra ett klamydiatest själv. Du beställer eller köper ett test med redskap och instruktioner för hur du ska göra. När du tagit proverna skickar du dem till ett laboratorium som gör en analys. 

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller urinröret. Om du tar antibiotika kan det göra att testresultatet inte är helt säkert. 

Beställ ett gratis test via internet

I de flesta landsting kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i ett landsting eller en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Köp ett test på apoteket

Det finns klamydiatest att köpa på apotek men de är inte gratis.

Provsvaret

Provsvaret brukar komma inom en vecka. Visar provet att du har klamydia är det ett säkert resultat. Du kan behöva ta om provet även om det är negativt. Det behöver du göra om du tog provet innan det gått en vecka sedan du senast hade sex.

Har du tagit ett klamydiatest som du beställt via internet eller köpt på apotek måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal om testet visar att du har klamydia.

Fäll ihop

Klamydiatest via nätet, Jönköpings län

Jönköpings län

Klamydiatest via nätet, Jönköpings län

Läs om hur testet går till, instruktioner för män och kvinnor och beställ hem ett test:

Klamydia- och gonorrétest via nätet

Fäll ihop

Klamydiatest på mottagning, Jönköpings län

Jönköpings län

Klamydiatest på mottagning, Jönköpings län

Alla är välkomna att testa sig för klamydia på STI-mottagningen (sjukhusets mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar). Är du under 22 år kan du kontakta ungdomsmottagningen. 

Hit kan du vända dig om du har frågor om klamydia eller vill testa dig

Kontakta i första hand STI-mottagningen eller ungdomsmottagningen om du har frågor om könssjukdomar eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning. Du kan också vända dig till barnmorskan på kvinnohälsovården – även om du är man – eller till din vårdcentral.

STI-mottagningar

Kontakta en STI-mottagning, eller besök mottagningen under tiden för Drop-in.

STI-mottagningen, Nässjö vårdcentrum

STI-mottagningen, Länssjukhuset Ryhov

Hudmottagningen (STI-mottagning), Värnamo sjukhus

Ungdomsmottagningar

Ungdomsmottagningen är till för killar och tjejer från 13 och upp till tjugotvå år. Att besöka ungdomsmottagningen kostar inget. Har din kommun ingen ungdomsmottagning kan du vända dig till vårdcentralen.

Ungdomsmottagningar i Jönköpings län

Mottagning för högskolestudenter

Studenthälsan på Jönköping University har en mottagning där både killar och tjejer kan testa sig för klamydia och gonorré.

Vårdcentraler och privata mottagningar

Beställ tid för besök på telefon eller via nätet.

Logga in för att boka en tid online eller sök efter vårdcentral i Jönköpings län för kontaktinformation till respektive vårdcentral.

Så här går det till

Boka en tid på mottagningen. När du kommer till mottagningen så ska du inte ha kissat på minst en timme. Det måste också ha gått minst tio dagar sedan du hade oskyddat sex.

Personalen ställer några frågor kring din situation och sedan får du lämna ett prov. Testet är enkelt att göra och består av urinprov för män och urinprov samt prov från slidan för kvinnor. Om du är smittad så kommer personalen att ringa upp dig när provsvaret är klart. Då bokar ni också en en tid för start av behandling och smittspårning.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-06-15
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Elisabet Nylander, professor i dermatologi och venereologi, Umeå universitet, läkare, HudSTDkliniken, Norrlands Universitetssjukhus.


Jönköpings län
Tillägg uppdaterade:
2018-08-21
Skribent:
Christine Sundin, informatör, Region Jönköpings län
Redaktör:
Helena Pellnor, redaktör 1177 vårdguiden, Region Jönköpings län
Granskare:
Arbetsgrupp klamydia, Region Jönköpings län
Illustratör:
Cecilia Birgersson Nordling