Sexuell hälsa

Sex och samtycke

Innehållet gäller Västra Götaland

En förutsättning för god sexuell hälsa är att man själv bestämmer över sitt sexliv och sin kropp. Sex ska kännas bra för alla som är med. Ingen ska behöva utsättas för trakasserier, hot, utpressning, våldtäkt eller annat sexuellt övergrepp. När du ska ha sex eller på annat vis vara fysisk med en person behövs samtycke från alla inblandade. Frånvaro av ett nej från den eller de andra personerna är inte detsamma som att det finns samtycke.

Kommunikation och ömsesidighet

Samtycke kan uttryckas på många olika sätt, det kan ske med ord men också med blickar och kroppsspråk. Att tolka och uttrycka ja- och nej-signaler kring vad man vill, vad man kanske vill och vad man inte vill kan man behöva öva på. Många tycker det kan vara svårt att kommunicera samtycke i sexuella relationer, därför kan det vara viktigt att vara lyhörd för olika signaler och stämma av löpande så att sexet är ömsesidigt.

Det är viktigt att komma ihåg att bara för att en person gett sitt samtycke en gång så är inte det samma sak som att det alltid finns ett samtycke. Ett samtycke innebär inte heller att det finns samtycke till alla aktiviteter med sexuell koppling. Det kan vara så att personen uttryckt samtycke till hångel och smek men inte vill mer än så. Det är därför viktigt att stämma av ömsesidighet fortlöpande under sexet.

Du har alltid rätt att säga nej eller på annat sätt uttrycka ditt nej och få ditt nej respekterat, oavsett om du samtyckt till tidigare sexuella handlingar. Du ska inte behöva förklara eller försvara ditt val. Det är inte okej att försöka övertala någon till att gå med på sex. Du har en skyldighet att lyssna in och respektera den andra personens nej eller frånvaro av ja.

Vad säger lagen om samtycke?

Grundprincipen i sexualbrottslagstiftningen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Enligt lagen är det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.

Har du gjort något mot eller med någon utan den personens samtycke så är det olagligt. Det behöver inte ha förekommit hot och våld eller att personen varit i en särskilt utsatt situation.

Har du utsatts för sexuella trakasserier, fått oönskade nakenbilder, att någon spridit nakenbilder på dig eller att du utsatts för sexuella övergrepp antingen på nätet eller fysiskt, så har du blivit utsatt för brott. Anmäl det du varit med om till polisen.

När och var ska jag söka vård?

På en ungdomsmottagning eller mottagning för unga män kan du prata om samtycke och ömsesidighet i dina relationer. Om du har erfarenhet av sex mot din vilja eller om du har utsatt någon, kan du även få hjälp på en vårdcentral.

Har du nyligen varit med om ett sexuellt övergrepp kan du vända dig till en akutmottagning för att få hjälp och stöd, samt för att säkra bevisning inför en eventuell polisutredning.

Transpersoner med behov av gynekologisk vård kan vända sig till en gynekologisk mottagning.

Här kan du få stöd och hjälp

Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL)

Gynekologisk mottagning, Trollhättan
Akutmottagning, Trollhättan

Skaraborgs sjukhus

Akutmottagning, Skövde

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Gynekologisk akutmottagning, Sahlgrenska
Akutmottagning, Sahlgrenska
Akutmottagning barn, Östra sjukhuset

Södra Älvsborgs sjukhus

Gynekologimottagning, Borås
Akutmottagning, Borås
 
Läs mer om våld, övergrepp och sexuella trakasserier på 1177.se

Läs mer om våld och kränkningar på UMO

Till toppen av sidan