Hjärtsäcksinflammation

Allmänt

Om man har fått en hjärtsäcksinflammation, som också kallas perikardit, innebär det att den dubbla hinnan som finns kring hjärtat har blivit inflammerad. Då samlas vätska mellan hinnorna, hjärtat får svårare att pumpa blodet och blodcirkulationen försämras. Oftast har man också en hjärtmuskelinflammation samtidigt.

Ofta orsakas inflammationen av en virusinfektion men den kan också bero på någon sjukdom som till exempel ledgångsreumatism eller hjärtinfarkt. Risken att få hjärtsäcksinflammation ökar om man idrottar trots att man har halsont eller feber. Den är också större efter en hjärtoperation, en hjärtinfarkt, en kraftig infektion och, även om det är sällsynt, om man fått ett kraftigt slag mot bröstkorgen.

Inflammationen kan gå över på ett par dagar eller veckor, men det kan också ta flera månader eller år.

Symtom

Om man har hjärtsäcksinflammation är det vanligt att

  • man får en skärande smärta till vänster eller mitt i bröstet
  • det gör mer ont när man ligger ner jämfört med när man sitter upp
  • det gör mer ont när man andas djupt eller rör på sig
  • man blir andfådd

Behandling

Hjärtsäcksinflammation behandlas med smärtlindrande och inflammationshämmande medicin. Man brukar få ligga på sjukhus ungefär ett dygn så att hjärtrytmen kan observeras, eftersom man kan få hjärtklappning. Hjärtat brukar undersökas med hjälp av ultraljud. Ibland måste vätska tappas ur hjärtsäcken. Man kan också behöva behandling för det som orsakat inflammationen om det beror på en annan sjukdom.

Man bör undvika idrott och tyngre kroppsarbete tills inflammationen läkt men i övrigt kan man leva som vanligt.

När ska man söka vård?

Om man  får uttalade andningsbesvär och svårt att andas när man ligger ner ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:
2012-08-20
Skribent:

Irina Barbici, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Sankt Görans sjukhus, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden