Hälsporre

  • Illustration som visar hur det ser ut i foten när man har hälsporren.

    Hälsporren beror på en överbelastning av senan i hålfoten. Klicka på bilden för större format.

    Mer information
    Illustration som visar hur det ser ut i foten när man har hälsporre.

    Om hälsenan överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen. Det bildas en kalkpåbyggnad - en så kallad hälsporre. Förkalkningen känns inte och kan inte ses med ögat.

Allmänt

På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som utgör ett viktigt stöd. Om senan överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen. Kroppen reagerar då med att bilda en kalkpåbyggnad på hälen för att skydda och avlasta det ömma området.

Förkalkningen känns inte. Den kan inte heller ses med ögat men på röntgen ser den ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Röntgen brukar dock inte behövas för att läkaren ska kunna ställa en diagnos eftersom det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.

Symtom

Om man har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när man går och står. Smärtan avtar ofta när man gått en stund.

Behandling

Oavsett vad man gör brukar besvären för det mesta gå över så småningom, men i första hand bör man se över sina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Man kan prova stötdämpande inlägg som finns att köpa i välsorterade skoaffärer och sportbutiker.

Om besvären beror på motion bör man vila från framför allt löpning och promenader, tills smärtan försvunnit. Aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, går däremot bra.

Vid svårare besvär kan man behöva personligt utformade inlägg i skorna. De finns att köpa hos ortopedtekniker. Behöver man hjälp att komma i kontakt med en sådan kan man rådfråga sin läkare.

Sjukgymnastisk behandling med bland annat stretchning kan lindra besvären.

Om de behandlingar som har tagits upp här inte hjälper kan läkaren ge en kortisonspruta under hälen. Det gör att smärtan försvinner men innebär också att risken att man överbelastar och skadar foten ökar. Därför brukar läkare försöka undvika det.

Om man har svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att behandlas med så kallad stötvågsbehandling eller en operation.

När ska man söka vård?

Man kan ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om besvären inte går över trots att man vilat från idrott och skaffat bättre skor och inlägg.

Senast uppdaterad:
2012-10-22
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge