Tandhälsa

Munhälsa för gravida i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Att bli gravid kan kännas överväldigande och basala tandvårdsrutiner riskerar att glömmas bort. Det är viktigt med noggrann munhygien under hela graviditeten eftersom immunförsvaret, kostvanor och hormonförändringar kan orsaka problem med tänderna och tandköttet.

Så här gör du

  • Borsta alltid tänderna minst två gånger per dag i två minuter och använd alltid två centimeter fluoridtandkräm.
  • När du är gravid ökar risken för tandköttsinflammation, gingivit. Därför är det viktigt att använda tandtråd eller mellanrumsborste, för att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt.
  • Skölj inte munnen med vatten efter att du har borstat dina tänder. Fluoridtandkrämen ska ligga kvar på tänderna för att stärka emaljen.
  • Tänk på att borsta tänderna en extra gång om du behöver småäta under din graviditet. Försök att låta tänder och mage vila mellan måltiderna.
  • Drick vatten när du är törstig.

Tandvårdsrädsla

Vi vill ta extra väl hand om dig som känner oro inför tandvårdsbesöket. Berätta för oss hur du känner. Det är viktigt att du får hjälp att hantera detta och får stöd så att du i din tur kan hjälpa ditt barn till en god munhälsa.

Läs mer här på 1177.se om tandvårdsrädsla här: Tandvårdsrädsla hos vuxna

Förändringar i munhälsan under din graviditet

Under din graviditet kan det uppstå problem med din munhälsa på grund av hormonförändringar, ändrade måltidsrutiner och illamående. Immunförsvaret kan försvagas och därför skapa problem med munhälsan.

Muntorrhet

Hormonförändringarna kan göra att salivproduktionen förändras. Många kan då uppleva muntorrhet, som kan göra det svårt att sova och svälja, framför allt på natten. Muntorrheten kan också orsakas av stress och vätskebrist. Försök att ha vatten nära till hands och skölj regelbundet munnen. Du kan också prova tabletter som stimulerar salivproduktionen.

Tandköttsinflammation

Under din graviditet är ditt tandkött mer känsligt och reagerar kraftigt på bakterier. Reaktionen kan vara att tandköttet blir svullet, rött och blödande. Trots att det kan göra ont när du borstar tänderna är det viktigt att få bort bakterierna, som oftast gömmer sig under tandköttskanten.

För att inte karies ska uppstå så ska du borsta försiktigt med en mjuk tandborste och göra rent mellan dina tänder.

Illamående

Många mår illa och kräks under sin graviditet och magsyran kan göra skada på din tandemalj. Försök att skölja munnen med vatten efter att du har kräkts och undvik att borsta tänderna direkt efter kräkning.

Det kan hjälpa att äta lite mindre men oftare, men välj livsmedel med låg sockerhalt och undvik sötsaker.

Under graviditeten är det vanligt att få blåsor i munnen på grund av bland annat hormonförändringar. Rådgör med din barnmorska om du får besvär. Det finns receptfria medel på apoteket som är effektiva mot munblåsor.
Kontakta din tandläkare om du får problem med dina tänder eller med din munhälsa när du är gravid.

Fluorid

Fluorid är ett ämne som finns naturligt i jordskorpan och grundvattnet. Under graviditeten bildas barnets anlag till mjölktänderna. Fluorid i höga doser kan ge gropar i emaljen och missfärga barnets tänder. Fluortandkräm ger inga sådana skador, men har du egen brunn bör du testa fluoridhalten genom att lämna ett vattenprov innan barnets födelse.

Så tar du hand om det lilla barnets tänder

Det är bra att tidigt låta barnet få vänja sig vid tandborsten. Redan innan barnet fått sin första tand kan barnet få utforska tandborsten själv under uppsikt. När barnets första tand tittar fram är det viktigt att börja borsta på tanden med fluoridtandkräm morgon och kväll. Använd fluoridtandkräm i storlek med ditt barns lillfingernagel.

Vid tandsprickning är barnets tänder mycket känsliga, använd därför fluoridtandkräm för att stärka upp tandens emalj. Det kan klia och vara ömt i munnen hos barnet, och vanliga besvär vid tandsprickning kan vara feber, diarré och ökad salivutsöndring.

Kliar det mycket i munnen kan en bitring eller en tandborste lindra.
Undvik att låna varandras tandborstar i familjen eftersom kariesbakterier kan föras över till barnet.

Vid tre års ålder kallas ditt barn för första gången till Folktandvården för undersökning. Har ditt barn ramlat och slagit i munnen är det väldigt viktigt att kontakta tandläkare på Folktandvården för att få en kontroll av barnets tänder. De permanenta tandanlagen kan ta skada vid ett trauma runt munnen.

Kostnadsfri tandvård upp till 23 års ålder

Tandvård är kostnadsfritt i Sverige för barn upp till 23 års ålder.
Ditt barn kallas till tandläkare första gången vid tre års ålder, men kontakta självklart tandvården före dess om något känns fel i barnets mun eller om du behöver råd gällande ditt barns munhälsa.

Till toppen av sidan