Akuta råd – första hjälpen

Bli sms-livräddare i Kalmar län

Innehållet gäller Kalmar län

Du som har kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och är över 18 år kan bli frivillig sms-livräddare i Kalmar län genom att ladda ner appen Sms-livräddare och registrera dig i den. Du får larm i mobilen om du befinner dig i närheten av någon med misstänkt hjärtstopp.

Vad är en sms-livräddare?

Sms-livräddare är en tjänst som larmar frivilliga vid misstänkt hjärtstopp. Du som har registrerat dig som frivillig får ett larm i din mobiltelefon om du befinner dig i närheten av misstänkt hjärtstopp. Du kan svara ja eller nej. Du som har svarat ja får vidare anvisningar i mobilen.

Vid ett hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. Frivilliga sms-livräddare, som är på plats före räddningstjänst och ambulans, har därför en viktig roll.

På olycksplatsen är du som sms-livräddare där som civilperson och hjälper till under de första minuterna innan räddningstjänst och ambulans är på plats.

Hur funkar det?

När SOS Alarm får ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de räddningstjänst, ambulans och sms-livräddare. Du som är registrerad som frivillig sms-livräddare kan då få ett larm i din mobil om du befinner dig i närheten av platsen. Du väljer själv om du accepterar larmet eller inte.

De personer som har accepterat får anvisningar att antingen bege sig till platsen och sätta igång med hjärt-lungräddning eller hämta en hjärtstartare i närheten först.

Hur gör jag för att bli frivillig sms-livräddare?

Du som har kunskap i hjärt-lungräddning och är över 18 år registrerar dig som frivillig genom att ladda ner appen Sms-livräddare, som finns där du laddar ner appar. Följ instruktionerna i appen för att registrera dig.

Läs mer om att bli sms-livräddare.

Att tänka på som frivillig sms-livräddare

Om du accepterar ett larm och startar hjärt-lungräddning är det viktigt att du fortsätter med insatsen tills du har blivit avlöst av ambulans eller räddningstjänst.

När ambulanspersonalen eller räddningstjänsten är på plats tar de över ansvaret för behandlingen. Du får hjälpa till om det behövs. Det kan hända att de ber dig om en kort beskrivning av förloppet. Det kan handla om hur länge du har gjort hjärt-lungräddningen och hur många gånger hjärtstartaren har givit en strömstöt.

Stöd för bearbetning

Den som drabbas av hjärtstopp överlever inte alltid, trots snabba insatser av dig och blåljuspersonalen. Du har genom din insats skapat de bästa förutsättningar för överlevnad.

Om du känner behov av att prata med någon om det du upplevt, prata med en anhörig eller vän. Det är viktigt att tänka på integriteten hos den drabbade och hens anhöriga. Du ska därför inte berätta för någon annan vem det var som drabbades eller några känsliga detaljer kring personen.

Om du behöver ytterligare samtalsstöd kan du kontakta smslivraddare@regionkalmar.se

Till toppen av sidan