Graviditetsbesvär och sjukdomar

Diabetes och amning

Innehållet gäller Jönköpings län

Om du har diabetes eller graviditetsdiabetes så kommer ditt barn eventuellt att behöva få extra mat efter födseln. Ditt barn kan ha en ökad insulinproduktion från tiden i magen, och det kan göra att barnet efter födseln kan ha ett lågt blodsocker. Det är lättare för barnet att behålla ett stabilt blodsocker om det får bröstmjölk.

Handmjölkning

Det är säkert för gravida med diabetes att handmjölka från vecka 36 och spara råmjölken för att ge som tillägg till sitt barn efter förlossningen. Att handmjölka ökar inte risken för att förlossningen ska sätta igång för tidigt, eller att barnet behöver neontalvård.

Så här gör du om du handmjölkar råmjölk 

Du kan börja stimulera brösten 2 gånger per dag i max 10 minuter per bröst från graviditetsvecka 36.

Får du ut råmjölk kan du samla upp den och spara i till exempel en
medicinkopp eller liknande. Medicinkoppar kan du få av din barnmorska. Märk behållaren med råmjölk med ditt personnummer och datum och frys in.

Ta med din råmjölk i en kylväska med frysklamp när det är dags att åka till förlossningen. Då kan du använda råmjölken som extra mat till ditt barn direkt efter födseln. Kom ihåg att informera barnmorskan om att du har med dig din egen bröstmjölk när du kommer till förlossningen.

Det är bra om du kan ha hud-mot-hudkontakt med ditt barn de närmaste timmarna efter förlossningen. Då får barnet möjlighet att söka sig till bröstet och börja amma innan det får extra mjölk.

Om ditt barn behöver extra mjölk eller inte beror på om du behandlas med läkemedel eller kost, men också på barnets blodsocker. Har du lätt för att amma så ge barnet färsk bröstmjölk i första hand och den frysta i andra hand.

Beroende på vilken blodsockernivå barnet har kan det hända att barnet behöver extra mjölk och som ibland kompletteras med bröstmjölksersättning.

Att tänka på vid handmjölkning

Tänk på att inte vara hårdhänt. Det ska inte göra ont. Börja med att handmjölka några minuter per gång tills du känner dig mer bekväm och öka sedan till max 10 minuter. Stryk gärna med handen lätt över bröstet i vårtans riktning under några minuter innan du börjar handmjölkningen. Se till att vara varm om dina händer och bröst.

Det kan ta tid innan råmjölk kommer. I början är det är små droppar i små mängder som kommer, så misströsta inte. Övning ger färdighet. Stimuleringen i sig kan hjälpa mjölkproduktionen att komma igång snabbare efter förlossning. Kvinnor har olika lätt både för att stimulera och mjölka ur brösten och att släppa ut mjölken.

Prata med din barnmorska på kvinnohälsovården om du har frågor om amning vid diabetes.

Till toppen av sidan