Bronkoskopi

Allmänt

Bronkoskopi är en undersökning där läkaren för ner ett instrument, ett så kallat bronkoskop, i luftrören. Bronkoskopet överför bilder till en bildskärm så att läkaren hela tiden kan se hur luftrören ser ut. Läkaren kan också ta prover genom bronkoskopet.

Man får genomgå en bronkoskopi om läkaren misstänker att man har en allvarlig infektion, inflammation eller tumör i lungorna eller luftrören. Då används en slang, ett så kallat böjligt bronkoskop.

Det finns också stela bronkoskop. De är inte lika vanliga och används framför allt om man har fått något i lungan, som till exempel en jordnöt eller en plastpärla.

Förberedelser

Innan en bronkoskopi brukar man få lämna blodprov och undersöka hjärtat. Man får inte äta, dricka, röka eller snusa från och med midnatt kvällen före undersökningen.

Om man äter blodförtunnande medicin är det viktigt att berätta det för läkaren i god tid före undersökningen eftersom dosen kan behöva ändras.

Hur går undersökningen till?

Om läkaren ska använda ett böjligt bronkoskop får man en lugnande spruta någon timme innan. En stund innan undersökningen bedövas näsan och halsen med en sprej för att minska host- och kräkreflexerna.

Under undersökningen ligger man ner. Läkaren för ner bronkoskopet genom ena näsborren eller munnen. Samtidigt får man mer bedövningsmedel genom instrumentet.

En bronkoskopi gör inte ont. Det kan däremot kännas obehagligt just när instrumentet ska föras ner i luftrören, eftersom man kan få kräk- och hostreflexer. Om man får starka kväljningar kan man få mer lugnande medel.

Om man ska genomgå en bronkoskopi med ett stelt bronkoskop blir man sövd.

Hur mår man efteråt?

Efter undersökningen är det vanligt att man hostar blodblandat slem, men det är inte farligt. Man får inte äta eller dricka på tre timmar eftersom bedövningen kan göra att man sväljer fel och sätter i halsen. Dagarna efter en bronkoskopi kan man vara hes, irriterad i halsen och känna sig lite trött.

Senast uppdaterad:
2012-03-14
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden