Trycksår

Allmänt

Ett trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av tryck.

Om en del av huden utsätts för ett ihållande tryck påverkas cirkulationen i området snabbt. Om man är frisk och rörlig känner man obehag av den försämrade cirkulationen och byter ställning så att man till exempel sätter sig annorlunda på stolen eller lägger sig bekvämare i sängen.

Har man däremot svårt att röra sig riskerar trycket att bli långvarigt. Cirkulationen blir då mer allvarligt påverkad så att hudens celler inte får näring och syre som de behöver, och inte kan göra sig av med restprodukter. Då uppstår trycksår.

Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar.

Symtom

Det första man märker när man är på väg att få ett trycksår är att huden blir öm och röd eller missfärgad. Om ett trycksår bildas kan man få riktigt ont. Områden där ben ligger nära huden brukar vara värst utsatta. Om man är sängliggande kommer trycksåret ofta på bakhuvudet, öronen, skinkorna, armbågarna eller hälarna.

I senare stadier blir huden avskavd och man får kanske sprickor och blåsor i huden. Om trycket består försvinner snart alla hudlager och såret kan bli djupt. Det händer att trycksår blir infekterade.

Behandling

Man minskar risken för trycksår om man undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Om man inte själv kan röra sig måste man få hjälp att byta ställning eller vända sig i sängen.

Om huden hålls mjuk och smidig minskar risken för trycksår. Därför är det bra om huden smörjs in med kräm. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp.

Man kan också minska risken för trycksår om man håller huden ren och äter näringsrik mat.

Om man ändå får trycksår behöver man få hjälp av till exempel en distriktssköterska att sköta om såret. Man kan behöva smärtstillande medicin innan såret läggs om.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har ett trycksår ska man söka vård på en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-14
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden