Svampinfektion i underlivet

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp. Svampen ger oftast inga besvär, men ibland kan den orsaka en infektion i underlivet med klåda och sveda som följd.

Det är inte känt vad infektionen beror på, men oftast kommer den i samband med sexuell aktivitet. En mindre andel kvinnor får svampinfektion efter en antibiotikabehandling. En svampinfektion är helt ofarlig även om det kan vara besvärligt med klådan och svedan. Man räknar med att ungefär tre av fyra kvinnor får symtom på underlivssvamp någon gång i livet.

Symtom

De vanligaste tecknen på underlivssvamp är att man får klåda, svullnad, rodnad och irritation i underlivet. Ibland får man också en vit, kesoliknande flytning från slidan.

Behandling

Symtomen kan försvinna av sig själv och då behöver man inte göra någonting. Om man har typiska symtom på svampinfektion kan man behandla sig själv med receptfria medel.

När ska man söka vård?

Om man inte blir bra efter en behandling eller om man får besvären oftare än två gånger på ett halvår ska man kontakta en vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Visa mer

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

Varför får man svampinfektion i underlivet?

Den svamp som kan ge besvär från underlivet hos kvinnor är en form av jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns normalt i tarmen hos alla människor. Hos ungefär en tredjedel av alla kvinnor finns jästsvampen även i slidans sekret utan att ge besvär, men den kan orsaka symtom efter samlag eller en antibiotikabehandling. Det som då händer är att svampen förökar sig snabbare och orsakar en kraftig inflammation i slemhinnan, som blir röd och svullen.

Vanligt besvär

Man räknar med att ungefär tre av fyra kvinnor någon gång i livet får en eller flera svampinfektioner i underlivet. Vanliga symtom är intensiv klåda, sveda och ibland flytning. Det är ett ofarligt tillstånd som i många fall går över av sig själv. Men antalet kvinnor som får återkommande svampinfektioner ökar utan att forskarna har någon förklaring till det.

Olika faktorer ökar risken

Även om grundorsaken är okänd finns det olika faktorer som anses öka risken för svampinfektioner:

  • Samlag kan utlösa en svampinfektion. Sannolikt stimuleras den svamp som redan finns i slidan, men som inte ger några symtom, av nötningen.
  • En antibiotikabehandling mot en infektion dödar även de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att en svampinfektion blossar upp.
  • Hormonbalansen i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i slidan. Därför är det vanligt att man får en svampinfektion under graviditeten eller att en svampinfektion lättare blossar upp strax före mens.
  • Ärftliga faktorer kan sannolikt också ha betydelse för om man lättare får en svampinfektion.

Det finns vissa belägg för att p-piller eller spiral kan öka risken för svampinfektion. Om man ofta, mer än fyra gånger om året, får svampinfektioner kan det vara bra att diskutera frågan om preventivmedel med en läkare.

Smittar inte

En svampinfektion smittar inte. Någon enstaka gång kan en man få en irritation på penis efter samlag med en kvinna som har en svampinfektion. Det märks genom att huden längst ut på penishuvudet blir röd, torr och lite fnasig. Symtomen går ofta över av sig själv eftersom miljön på penis inte alls är lika gynnsam för svampen som kvinnans slida. Det är kvinnan som behöver behandling. Mannen blir då också oftast besvärsfri.

Underlivssvamp kan troligen inte smitta mellan två kvinnor som har sex och det smittar inte heller vid munsex eller toalettbesök.

Hur kan man undvika svampinfektion?

Att skydda sig mot svampinfektion är svårt eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna. Att tvätta sig ofta med tvål i underlivet har ansetts öka risken men det finns inga bevis på att detta stämmer.

Om man får svamp ofta

En svampinfektion är helt ofarlig även om det är besvärligt med klådan och svedan. Nästan alla blir bra genom att behandla sig med de receptfria medel som finns.

Hos ett fåtal kvinnor återkommer infektionerna med täta mellanrum, till exempel efter samlag eller i samband med varje menstruation. Då ska man kontakta en vårdcentral eller gynekolog för att få hjälp.

Fäll ihop

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

Klåda och flytningar

De vanligaste tecknen på svamp i underlivet är klåda och irritation. Det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland kommer en vit, kesoliknande flytning från slidan. Men flytningen kan också vara tunn och ibland har man ingen ökad flytning alls.

Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det svider när man kissar och oftast gör det ont vid samlag. Slemhinnorna blir också röda och blöder lättare än vanligt.

Som en följd av svampinfektion kan man få eksem på blygdläpparna och i ljumskarna.

Första gången kan man känna sig osäker

Första gången man får symtomen kan man känna sig osäker på om man verkligen har fått en svampinfektion. Eftersom klådan är så besvärande måste man ofta söka läkare akut.

Vid en gynekologisk undersökning är tecknen på svamp tydliga och enkla att se. Slemhinnorna kring slidöppningen, på blygdläpparna och ofta bakåt mot ändtarmsöppningen är röda och irriterade. Inne i slidan är slemhinnorna också rödare än normalt. Vit, grynig flytning sitter på slidans väggar. Ibland är flytningen tunn eller så har man inte någon flytning alls.

Genom att titta i ett mikroskop på lite av flytningen kan läkaren se svampen. Ibland görs ett prov som skickas till ett laboratorium för odling. Det är viktigt att säkerställa diagnosen svampinfektion särskilt om besvären återkommer ofta. Det finns andra sjukdomar med återkommande klåda som kräver annan behandling, till exempel eksem eller vitfläckssjukan.

Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

När ska man söka vård?

Man ska kontakta en vårdcentral om man inte blir bra efter en behandling eller om man får besvären oftare än två gånger på ett halvår. 

Ungdomsmottagningar kan också hjälpa till, eller så kan man ta kontakt med en gynekolog på en gynekologmottagning. Barnmorskor har inte möjlighet att skriva ut de receptbelagda mediciner som kan behövas om du har återkommande svampinfektioner. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Om man misstänker svampinfektion

Symtomen kan försvinna av sig själv och då behöver man inte göra någonting. Annars ökar de inom några timmar eller dagar, och blir så starka att man måste behandla dem. Om man har typiska symtom på svampinfektion kan man behandla sig själv med receptfria medel. Ofta är klådan och svedan i underlivet så stark att man vill ha snabb lindring.

Det finns receptfria svampdödande läkemedel som används direkt i slidan. De brukar fungera bra. Man kan välja mellan en kräm som sprutas in i slidan, slidpiller eller ett vagitorium som förs in i slidan med ett finger. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som sveda, klåda, rodnad och en brännande känsla.

Man kan också pröva ett svampdödande medel som man tar genom munnen som en enstaka dos. Det kan köpas receptfritt och användas av kvinnor mellan 18 och 50 år om behandling i slidan av någon orsak inte är lämplig. Om man tar andra mediciner ska man först kontrollera att de kan användas tillsammans med svampmedicinen.

Om man är gravid bör man fråga sin barnmorska vilket läkemedel man kan använda.

Bra att undvika samlag vid svampinfektion

Eftersom att slemhinnorna är irriterade vid en svampinfektion kan det göra ont att ha samlag. Om man inte tar smärtan på allvar finns det risk att man kan få så kallad vulva-vestibulit, vilket innebär återkommande smärta vid samlag. Därför ska man inte ha samlag så länge man har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt, istället kan man till exempel försöka ha smeksex om man känner lust.

Vad kan man göra själv?

När man tvättar sig är det bra att använda intimolja istället för tvål för att minska irritationen i slemhinnorna. Det kallas för oljehygien. Man lägger på oljan och torkar av den innan dusch, då blir man ren samtidigt som man skyddar sig mot det uttorkande vattnet. Vilken intimolja man använder spelar mindre roll men man kan pröva exempelvis barnolja som finns att köpa på apotek.

Socker eller åtsittande kläder har ingen betydelse

Det finns många föreställningar om vad som orsakar svamp i underlivet och vilka behandlingsmetoder som hjälper. Dessa föreställningar har inget stöd av forskningsresultat, men kan förekomma i tidningar, i hälsokostbutiker eller som tips från bekanta.

Exempel på åsikter som inte har stöd av forskning är att varma, åtsittande kläder skulle orsaka svamp i underlivet eller att man kan få det av att äta mycket socker eller bröd bakat på jäst.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-01-13
Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Inga Sjöberg, läkare, specialist i gynekologi, Ersboda hälsocentral, Umeå.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Avonova Hälsa Danvik, Stockholm.