Knäskålen ur led

  • Illustration som visar en person som har en stödskena på ett ben.

    En stödskena gör att knät blir stadigare.

Allmänt

Om man slår i knäskålen kraftigt eller hastigt vrider knät, kan knäskålen gå ur led. Det är mycket smärtsamt. Oftast sker det hos barn och tonåringar, men det kan hända även vuxna. Det är vanligare hos kvinnor än hos män och sker oftare om man är kobent.

Om knäskålen har gått ur led en gång, ökar risken för att det ska hända igen. Ju yngre man är när det händer första gången, desto större är risken för återfall.

De flesta blir bra efteråt, även om läkningen kan ta några månader.

Symtom

Om knäskålen går ur led känner man att den glider ur sitt läge samtidigt som man får mycket ont. Oftast åker knäskålen tillbaka till rätt läge, antingen direkt efter skadan eller om man sträcker på benet. Efteråt svullnar knät och man har svårt att stödja på benet.

Behandling

Om knäskålen har gått ur led brukar man få en skena att ha som stöd för knät under några veckor. Man får belasta benet, men ofta behövs kryckor den första tiden. En sjukgymnast visar hur man ska röra på benet och kan också hjälpa till med rörlighets- och styrkeövningar som man kan göra så småningom.

Om knäskålen har gått ur led flera gånger eller om läkare bedömer att risken är stor för att den ska gå ur led igen, är det vanligt att man opereras. Läkaren syr då ihop vävnaderna bredvid knäskålen så att de blir stramare.

När ska man söka vård?
Om man misstänker att knäskålen har gått ur led bör man söka vård direkt på en akutmottagning eller vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2012-04-02
Skribent:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg