SMÄRTBEHANDLINGAR OCH REHABILITERING

Akupunktur

Akupunktur är en behandling som framförallt används om du har ont i muskler eller leder. Det är inte helt klarlagt vad som händer i kroppen vid akupunktur.

Akupunktur har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. Metoden har sedan utvecklats och används nu även i stora delar av västvärlden. Det finns skillnader mellan traditionell kinesisk akupunktur och västerländsk akupunktur. I den här texten beskrivs i första hand västerländsk akupunktur.

Förberedelser inför akupunktur

Det behövs inga särskilda förberedelser inför behandlingen.

Så går akupunktur till

Du kan få akupunkturbehandling i alla kroppsdelar, till exempel i ryggen, händerna, armarna, fötterna och i dina knän. Ibland kan du även få behandling med akupunktur i öronen. Innan behandlingen påbörjas får du svara på frågor om dig själv och dina besvär. Den som ska ge behandlingen gör också ofta en undersökning genom att känna på de områden som gör ont.

Du får oftast ligga ner under behandlingen

Du får ta av dig kläderna på den del av kroppen där du ska få behandling. Det brukar gå bra att behålla underkläderna på. Du får oftast ligga ner på magen, ryggen eller sidan beroende på var du ska få behandling.

Tunna nålar placeras i akupunkturpunkter

Ett antal mycket tunna, sterila nålar sticks in i muskler, senor eller bindväv. Nålarna placeras i så kallade akupunkturpunkter. När behandlaren snurrar på nålarna stimuleras vävnaden. Det kan kännas pirrande, tryckande eller som värme eller kyla. Du kan även känna dig lite avdomnad i området där nålarna förs in. Det kan också göra lite ont, men det går över när stimuleringen upphör. 

Ibland använder behandlaren en elektrisk apparat. Då sker stimuleringen genom att apparaten kopplas till nålarna. Det kallas elektroakupunktur. 

Ofta används fem till tolv nålar

Nålarna kan placeras dels i området där du har ont och dels långt ifrån. Behandlaren bestämmer utifrån dina problem hur många nålar som behövs. Vanligen används fem till tolv nålar per behandling.

Efter fem behandlingar brukar effekten märkas

Nålarna får sitta kvar i 20 till 30 minuter innan de tas bort. Behandlingen upprepas två till tre gånger per vecka. Det tar ungefär fem gånger innan du kan känna att du får en positiv effekt av behandlingen.

Akupunktur används ofta i kombination med annan behandling, till exempel andra former av fysioterapi eller läkemedel.

Så mår du efteråt

Det är vanligt att du känner dig trött efter att ha fått akupunktur. Du kan även känna dig törstig, yr eller illamående. Försök att vila en stund efter behandlingen och drick vatten.

Biverkningar av akupunktur

De är vanligt att du får små blåmärken där nålarna har suttit. Dessa försvinner av sig själv efter några dagar. En del upplever att de får mer ont efter behandlingen, men det brukar gå över efter någon eller några dagar.

Det är ovanligt med allvarliga eller långvariga komplikationer efter akupunktur.

Vem får ge behandling med akupunktur?

Inom den svenska hälso- och sjukvården får alla som är legitimerade i sitt yrke använda akupunktur om de har genomgått en utbildning för detta. Det gäller till exempel läkare, tandläkare, kiropraktorer, naprapater, sjuksköterskor, barnmorskor och fysioterapeuter.

Det är även tillåtet för personer utanför sjukvården att använda akupunktur. Dessa personer utför ofta en mer traditionell kinesisk akupunktur. Socialstyrelsen har ingen tillsyn av personer som arbetar utanför den vanliga sjukvården. Därför kan utbildningen hos dem som ger behandlingar med akupunktur utanför sjukvården variera mycket både i längd och kvalitet. Ibland kan det innebära att dessa personer erbjuder akupunktur mot besvär utan att det finns forskning som har visat att behandlingen kan fungera.  

Finns det bevis för att akupunktur fungerar?

Det finns många studier som rapporterar att akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta i muskler och skelett. Men det finns också rapporter som visar att akupunktur som enskild behandling, eller som tillägg till läkemedelsbehandling, har begränsad eller ingen säker effekt. Exempel på områden där akupunkturens effekter studerats är spänningshuvudvärk, ländryggssmärta, förlossningssmärta, olika ledbesvär och inflammatoriska sjukdomar samt som smärtlindring efter en operation.

Även om smärta kan lindras efter akupunkturbehandling så kan det vid vissa typer av besvär vara osäkert om den positiva effekten kommer av mötet mellan patienten och vårdgivaren eller om effekten kommer av akupunkturen.

Osäkert om akupunktur hjälper mot andra besvär

Akupunktur ges inte bara som behandling mot smärta. Du kan också få akupunktur som behandling mot andra besvär, som att lindra biverkningar. En sådan biverkning kan till exempel vara illamående på grund av ett visst läkemedel. Du kan även få akupunktur som behandling för att minska abstinens vid olika typer av missbruk och beroende. Men det finns inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att kunna säga om akupunktur hjälper mot dessa besvär.

Till toppen av sidan