Om vaccin mot covid-19

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Här får du veta hur du gör för att bli vaccinerad mot covid-19 i din region, och vad du behöver tänka på innan du vaccinerar dig.

En person läser information på 1177.se
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.

På sidan Vaccination mot covid-19 kan du läsa mer och se filmer om varför du behöver vaccinera dig. Du får veta vad som händer i kroppen när du vaccinerar dig, hur själva vaccinationen går till och hur du kan må efteråt.

Läs också: Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19?

Behöver jag boka tid?

Det varierar mellan regionerna om du behöver boka tid och hur du gör. Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.

Här kan du läsa frågor och svar om att boka vaccination mot covid-19.

Västerbotten

Boka tid via nätet

Du kan boka tid genom att logga in på 1177.se med e-legitimation.

Se bokningsbara tider samt platser och tider för drop in-vaccination.

Boka tid genom att ringa en hälsocentral

Du kan också boka tid genom att ringa till valfri hälsocentral. Det behöver inte vara den hälsocentral du är listad på. De kan även hjälpa dig att boka tid på de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå eller Skellefteå. Vaccinationsmottagningen i Umeå har sommarstängt och öppnar i september men du kan börja boka tid redan i slutet av augusti. 

Har du inget svenskt personnummer kan du även boka tid genom att besöka en hälsocentral.

Kontaktuppgifter till hälsocentraler och sjukstugor.

Drop in

Ibland erbjuds drop in-vaccination. När det finns tillgängligt kan du hitta alla platser och tider på sidan Vaccination mot covid-19 i Västerbotten.

Ring inte 1177 om tid för vaccination

Du kan inte ringa 1177 för att få hjälp att boka, omboka eller avboka en tid för vaccination mot covid-19.

Västerbotten

Så får du dina påfyllnadsdoser i Västerbotten

 • Du som fyllt 18 år bokar tid via nätet eller genom att ringa valfri hälsocentral. Du kan även komma på drop in. Detsamma gäller för dig som har hemtjänst eller har en sjukdom eller ett tillstånd som ökar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Se bokningsbara tider på nätet samt platser och tider för drop in-vaccination. 

 • Du som bor på ett särskilt boende för äldre får din påfyllnadsdos i hemmet.
 • Du som har hemsjukvård kan få påfyllnadsdosen i ditt hem efter en medicinsk bedömning. Men har du möjlighet ska du själv boka tid på en valfri hälsocentral, på Vaccinationscentrum Skellefteå eller på Central vaccinationsmottagning Umeå.
 • Du som har måttligt till kraftigt nedsatt immunförsvar bokar tiden själv efter samråd med din behandlande läkare. För vissa blir det här den sjätte dosen. 

Du som fyller 65 år i år eller är äldre får ett vykort om höstens påfyllnadsdos. Men du kan boka tid nu oavsett om du fått det eller inte. 

Att tänka på inför vaccinationen

Ta med dig legitimation när du ska vaccinera dig. ​Välj region högst upp på sidan för att se vad du behöver göra om du saknar legitimation. Du som är barn och ska vaccinera dig i skolan behöver inte legitimation.

Det är bra att ha på sig kläder som gör det enkelt att komma åt överarmen vid en vaccination. Till exempel en kortärmad tröja. 

Västerbotten

Du som inte har legitimation

Har du ingen legitimation behöver du ta med dig en person över 18 år som har legitimation och kan intyga din identitet.

Västerbotten

Inför din vaccination i Västerbotten

 • Ta med en ifylld hälsodeklaration (pdf).
 • Du som är under 18 år och har svårt att förstå muntlig och skriftlig information eller följa instruktioner behöver vårdnadshavares underskrift på en samtyckesblankett. Ett annat alternativ är att din vårdnadshavare följer med till vaccinationen. Barn som är 12-14 år behöver båda vårdnadshavarnas underskrift.

  Blankett för samtycke till vaccination mot covid-19 – 12-17 år

 • Kom inte till mottagningen om du har symtom på förkylning. Då bokar du istället om din tid.
 • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Tänk på att hålla avstånd till andra när du väntar på din tur.
 • Använd munskydd i samband med vaccinationen. Om du behöver någon som följer med dig gäller samma rekommendation även för hen.

Ta bara med dig en närstående till vaccinationen om du måste.

Du som inte har ett svenskt personnummer

Ta med dig någon typ av legitimation. Den kan vara ett UT-kort, LMA-kort eller EU-kort. Har du ett reservnummer som du har fått vid tidigare kontakt med vården kan du använda det.

Har du redan tagit en eller flera doser ska du berätta det vid ditt vaccinationstillfälle. Vårdpersonalen behöver veta vilket vaccin du har fått i dina tidigare doser.

Unga under 18 år

Du som är under 18 år kan behöva ta med dig en så kallad samtyckesblankett. Den ska visa att din eller dina vårdnadshavare godkänner att du vaccinerar dig.

En del unga personer får vaccinera sig fast de saknar en samtyckesblankett. Då vill personalen prata med dig först för att se att du verkar vara tillräckligt mogen.

Det är olika vad som gäller i regionerna.

Boka om din tid

Boka om din tid om du inte kan komma. Du ska inte vaccinera dig om du är sjuk. Vänta tills du mår bra igen.

Västerbotten

Så gör du för att avboka eller omboka

Du som har bokat din tid via nätet kan ändra den genom att logga in på 1177.se och klicka på ”Se bokade tider”. Behöver du göra en sen ombokning måste du ringa till hälsocentralen.

Har du bokat din tid via telefon av- eller ombokar du den genom att ringa till hälsocentralen.

Du kan inte ringa telefonnummer 1177 för att avboka din tid.

Om du inte kommer till ett bokat besök eller avbokar för sent

Om du inte kommer på din bokade tid måste du betala en avgift. Samma sak gäller om du avbokar tiden mindre än 24 timmar innan ditt besök.

Avgiften är 200 kronor. Det tillkommer också en administrativ avgift på 50 kronor.

Högkostnadsskyddet gäller inte om du avbokar sent eller inte kommer till ett bokat besök.

mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Covidbevis

Du som ska resa kan behöva ett covidbevis. Det finns olika slags covidbevis.

Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Det gäller alla vuxna och barn. Här kan du läsa om det är något mer du behöver tänka på nu.

Till toppen av sidan