DIABETES

Mat vid diabetes typ 2

Med hjälp av bra matvanor kan du påverka din diabetes. Bra mat och sunda matvanor gör att du mår bättre. Det kan även bidra till bättre blodsockervärde, bättre blodfetter och att du går ner i vikt. Dessutom gör bra matvanor att du kan minska ditt behov av läkemedel och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Råden i den här texten gäller för dig med typ 2-diabetes. Men den mat som är bra för typ 2-diabetes är även bra om du har typ 1-diabetes.

Små förändringar kan räcka

Det kan låta som en stor omställning att ändra matvanor men du måste inte överge dina tidigare matvanor helt för att må bättre. Gör små förändringar med ett steg i taget. Varje förändring har betydelse. Det kan till exempel handla om att använda rapsolja eller olivolja i matlagningen i stället för smör. Det kan också handla om att byta vitt bröd mot fullkornsbröd med hela kärnor och frön i.

Gör en förändring som passar dig

Det är många som inte tycker om att äta fiberrik mat vid varje måltid. Men du behöver inte sluta helt med till exempel ljust bröd eller vitt ris. Gör de förändringar som passar bäst för dig.

Om du till exempel vill äta ljust bröd, ta även då och då också en knäckebrödssmörgås. Tillsammans med nyckelhålsmärkta flingor, fullkornsbulgur, grönsaker och frukt kan du få i dig bra med fibrer och fullkorn.

Du som vill äta vit pasta och vitt ris kan kompensera detta genom att äta nyckelhålsmärkt bröd, bulgur och mathavre med fullkorn, en hel del frukt och grova grönsaker, som rotfrukter, broccoli och ärtor. Då får du i dig tillräckligt med både fibrer och näring.

Bra matvanor som fungerar i vardagen

Du som har diabetes behöver hitta bra matvanor som dels fungerar i vardagen och dels kan hjälpa dig att gå ner i vikt om det behövs. Det viktigaste är att du är försiktig med sötade drycker, godis, bakverk och snacks. Du behöver inte sluta helt med sötsaker men minska mängderna och ersätt med nyttigare alternativ där det går.

Följande matvanor ger en bra grund för dig som har diabetes:

 • Ät lagom mycket kolhydrater. En balanserad måltid innehåller kolhydrater, fett och protein. Blodsockervärdet blir lägre om du hittar rätt balans i varje måltid. Bara frukt, eller bara smörgåsmåltid, innehåller till exempel en stor andel kolhydrater.  Det utsätter dig för en onödigt snabb blodsockerökning. 
 • Ät enligt tallriksmodellen. Den hjälper dig att öka mängden grönsaker och få bra balans i måltiden.
 • Ät på regelbundna tider. Det hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.
 • Välj nyckelhålsmärkta livsmedel. Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning för att hjälpa dig att hitta mer hälsosamma alternativ. Väljer du matvaror med nyckelhålsmärkning får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. 
 • Ät mer grönsaker, baljväxter, rapsolja och olivolja, fisk, nötter och frön. Det ger ett bra skydd mot hjärt- kärlsjukdomar.

Viktigt att inte väga för mycket

Övervikt, fetma och bukfetma är vanligt bland personer som har typ 2-diabetes. Det finns många fördelar med att gå ner i vikt om du är överviktig. Bland annat minskar mängden skadligt fett som ligger lagrat i inre organ, till exempel bukspottkörteln, musklerna och levern. Det leder till att både insulinproduktionen och insulinkänsligheten ökar, vilket är bra. Detta minskar behovet av medicinering för att reglera blodsockret. Andra fördelar med att gå ner i vikt är att blodfetterna förbättras och blodtrycket sjunker. Ofta leder en viktnedgång till att du också sover bättre på nätterna.

Läs mer: Så bedömer du din vikt

Mat med bra kolhydrater

Naturligt fiberrika livsmedel som kommer från växtriket är bra för vikten, magen, blodsockervärdet och hjärtat.

Exempel på fiberrika livsmedel med bra kolhydrater:

 • Müsli. Müsli som baseras på havreflingor eller rågflingor innehåller mycket fullkorn och fibrer. Undvik frukostflingor som innehåller mycket socker. Välj sorter där du med ögat kan se hela kärnor och frön i din müsli, och som ger ordentligt tuggmotstånd.
 • Gröt. Havregryn och rågflingor, till exempel till gröt, innehåller 100 procent fullkorn och mycket fibrer. Sådan gröt ger en snabbare mättnadskänsla än torra flingor i till exempel müsli. Det beror på att gröten innehåller mycket vatten.
 • Mjukt bröd finns i mer och mindre hälsosamma varianter. Bröd med synliga korn och andra kärnor och frön är ofta bättre för blodsockervärdet än finmalda bröd. Ofta gäller att ju mer tuggmotstånd brödet har, desto bättre är det för din hälsa.  
 • Knäckebröd är en bra källa till fullkorn och fibrer, men kan ha högt glykemiskt index. Det betyder att knäckebröd kan orsaka en snabb höjning av blodsockret efter måltiden. Ät alltså gärna knäckebröd men begränsa antalet till en eller två. Du kan äta två knäckebröd om de är den enda kolhydratkällan i måltiden. Om du äter fler livsmedel med kolhydrater i samma måltid, såsom frukt, yoghurt eller gröt, är det bra att endast äta ett knäckebröd.
 • Grönsaker. Alla grönsaker är bra, men grova grönsaker som broccoli, vitkål och rotfrukter ger betydligt mer fibrer än till exempel gurka, isbergssallad och tomat.
 • Torkade linser, ärtor och bönor är den allra bästa källan till fibrer. De innehåller även protein som hjälper till att stabilisera blodsockervärdet efter en måltid. Ersätt gärna fläsk och nötkött med linser, ärtor och bönor. Det är vanligt att bli lös i magen av linser, ärtor och bönor. Öka mängden långsamt om du inte är van vid att äta dessa livsmedel. 
 • Frukt och bär innehåller mycket fibrer och även mycket annat nyttigt. Den rekommenderade mängden är 2 till 3 frukter eller bärportioner per dag. Det ger ungefär en fjärdedel av den mängd fibrer som du bör få i dig varje dag. Vissa sorter, som till exempel äpple och päron har mycket fibrer och ger låg blodsockerökning. De kan ätas som mellanmål. Många andra frukter och bär, till exempel jordgubbar och kiwi, ger en högre blodsockerökning. Dessa frukter och bär kan vara bra att äta som avslutning på din måltid, eftersom blodsockerökningen då kan bromsas upp av maten du åt i din huvudmåltid.
 • Fullkornspasta och fullkornsris är bättre både för hjärtat och blodsockret än vit pasta och vitt ris. Det finns också många andra bra alternativ till pasta och ris. Fullkornsbulgur, fullkornscouscous, matvete, mathavre, bönpasta, korngryn, kornris och kvarngryn är några exempel.

Mat med bra fett

En del matoljor innehåller en sorts fett som är hälsosamt för hjärtat. Därför är det bra att använda till exempel rapsolja eller olivolja i matlagningen istället för smör.

Nötter och jordnötter innehåller också hälsosamt fett. Därför är det bra att använda nötter och jordnötter i mat, eller som del i ett mellanmål. Du kan också ha nötter som pålägg, till exempel jordnötssmör.Nötter är bra för hjärtat och blodkärlen. Du får också lägre blodsockervärde om måltiden innehåller nötter. En handfull nötter per dag räcker eftersom en stor mängd lätt kan göra att du får i dig för mycket energi.

Fisk och skaldjur innehåller också nyttigt fett och är bra att äta två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter. Fisk och skaldjur fungerar fint som smörgåspålägg också. Lägg till exempel makrill i tomat, sill eller räkor på en smörgås. Även en liten mängd fisk är bra för hälsan.

Mellanmål kan vara en kopp kaffe

Mellanmål kan vara bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Men ibland kan mellanmålen bli för stora. Känn efter vilken metod som fungerar bäst för dig när det gäller vikten - med eller utan mellanmål? Ibland kan det räcka med en kopp kaffe eller te eller att bara släcka törsten med ett glas vatten.

Var försiktig med socker, salt och alkohol

Det är bra att undvika sötade drycker, godis, bakverk och snacks om du har diabetes. Även salt och alkohol är det bra att vara försiktig med.

Ät mindre socker

Kaffebröd, bakelser, kex, godis, choklad och glass ger mycket energi, men kan även leda till att du får i dig mer kolhydrater än kroppen klarar av. Det beror på att dessa livsmedel ofta är så koncentrerade på socker och fett. Bra alternativ är därför sådana sötsaker som innehåller nötter, havregryn och torkad frukt. Du kan också välja att äta de vanliga alternativen men att då ta en mindre bit.

Välj vanligt vatten eller mineralvatten när du är törstig. Andra drycker som inte innehåller socker är kaffe, te, lightläsk och lightsaft. Drycker som märkts som ”osockrade” eller ”utan tillsatt socker” kan ändå innehålla naturligt socker.

Begränsa mängden mjölk och fil till en halv liter under dagen, både om det är vanlig mjölk och laktosfri mjölk. Drick endast ett glas mjölk åt gången.

Små mängder socker eller sötningsmedel skadar inte

Det spelar inte så stor roll om du har i lite socker, sirap eller honung i maten, till exempel i en efterrätt. Blodsockret påverkas inte så mycket om du äter det i samband med en måltid. En mindre mängd socker är 1 till 2 teskedar eller 5 till 10 gram.

Att äta måttligt med sötningsmedel innebär inte heller några risker. Det kan snarare göra det lättare att minska i vikt vilket kan vara positivt för hälsan. Mat, bakverk och godis kan exempelvis sötas med aspartam, sackarin och cyklamat i stället för med socker. Aspartam behövs i väldigt små mängder för att smaka sött och är inte farligt för hälsan så länge du håller dig under gränsvärdet. Gränsvärdet ligger långt över vad man normalt konsumerar under en dag.

Salta inte för mycket

Det är vanligt att äta för mycket salt. Många överstiger gränsvärdet på högst sex gram salt per dag. Det motsvarar ungefär en tesked. Det är särskilt viktigt att du som har diabetes inte äter för mycket salt eftersom du då lättare samlar på dig natrium. Natrium kan göra att blodtrycket höjs.

Måttliga mängder alkohol

Du som har diabetes har lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar om du dricker måttliga mängder alkohol. Det går alltså att dricka lite vin eller öl till maten även om du har diabetes, men det är viktigt att du inte dricker alkohol på fastande mage eller i för stora mängder.

Alkohol kan medföra risker om du behandlas med insulin mot diabetes. Leverns förmåga att ge ifrån sig socker kan bli mindre efter att du har druckit. Det kan leda till att du får alltför lågt blodsockervärde. Det kallas insulinkänning och kan vara allvarligt. Har du druckit alkohol så att du är berusad är det mycket viktigt att äta och dricka något, till exempel en smörgås och ett glas mjölk, innan du går och lägger dig. Annars ökar risken för allvarlig insulinkänning.

Det är också viktigt att tänka på att alkohol innehåller mycket kalorier och har en aptitstimulerande effekt vilket kan göra att du går upp i vikt.

Välj den kost som passar dig bäst

Den så kallade medelhavsmaten är den mat som anses vara den bästa när det gäller att förebygga och behandla typ 2-diabetes. Medelhavsmat kännetecknas av en större mängd av olja, tomatsås, fisk, grönsaker, rotfrukter och torkade baljväxter, och en mindre mängd av fläskkött, nötkött, lamm, vitt bröd, sötsaker och snacks. Det går bra att använda nordiska råvaror såsom matgryn, torkade ärtor, säsongens rotfrukter och frukt. 

Diabeteskost på olika sätt

Alla tycker inte om samma mat. Du kan äta en bra diabeteskost på flera olika sätt. I broschyren, Kost vid diabetes - En vägledning, beskrivs fyra olika typer av kost som alla har visats kunna påverka diabetes positivt. Till exempel kunde dessa typer av kost påverka vikt, långtidsblodsocker HbA1c, blodtryck och blodfetter:

 • Traditionell diabeteskost.
 • Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index, GI.
 • Medelhavskost.
 • Måttlig kolhydratkost.

Det finns även en femte typ av kost, som kallas extrem eller strikt lågkolhydratkostmed mycketfett. Ett exempel på sådan kost är LCHF. För den typen av kost saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten och eventuella risker på sikt för dig som har diabetes. 

Råden på följande sidor har utformats främst utifrån de fyra ovan rekommenderade kosterna. Det viktigt att du som har diabetes och vill prova en extrem lågkolhydratkost får återkommande uppföljning av dina värden, samt din vikt, av en diabetessjuksköterska eller av en läkare.

Prova dig fram

Du kan behöva prova dig fram för att se vilken mat du mår bäst av. Det kanske känns förvirrande att det finns flera att välja bland, men det ger också en individuell frihet. Du kan prata med en dietist eller en sjuksköterska för att få personliga råd om maten och hur den eventuellt påverkar behovet av medicin.

Bra alternativ till kött och fisk

Det går bra att utesluta kött och fisk och istället äta vegetariskt. Då byter du ut köttet och fisken mot exempelvis bönor, tofu (gjord på sojabönor), linser, nötter, frön och ärtor.

Traditionell diabeteskost

Traditionell diabeteskost: Kyckling- och squashspett, potatissallad, grahamsbaguette och sallad med morot, ananas och apelsin.
Energifördelning vid traditionell diabeteskost.

Vad är bra att äta?

Inom traditionell diabeteskost rekommenderas 500 gram frukt och grönsaker om dagen, fisk två till tre gånger i veckan, mycket baljväxter såsom bönor och linser, olja eller flytande margarin till matlagningen och fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris.

Positiva effekter av traditionell diabeteskost

Kosten påverkar långtidsblodsockret positivt, men har även positiva effekter på blodfetter och viktnedgång och gör att du mår bättre.

Det här bör du undvika

Undvik ljust bröd och klibbigt ris. Undvik även mättat fett. Mättat fett finns bland annat i mejeriprodukter, kött, charkvaror, choklad och kaffebröd. Omättat fett är nyttigare. Det finns i fisk, skaldjur och i vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja.

Risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar om du ersätter mättat fett med omättat fett. Du kan alltså prova att byta typ av fett vid matlagning och bakning.

Energifördelning vid traditionell diabeteskost

 • 15-20 procent protein
 • 25-35 procent fett
 • 50-60 procent kolhydrater

Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index, GI

Traditionell diabeteskost med lågt GI: Kyckling- och squashspett, pytt på bönor, potatis och gryn, kall sås och sallad med morot, apelsin och spenat.
Energifördelning vid traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index, GI

Traditionell diabeteskost med lågt glykemsikt index, GI, är detsamma som traditionell diabeteskost, men fokus ligger särskilt på livsmedel som motverkar att blodsockret höjs fort. Det gäller framför allt om du vill äta en kost med mycket kolhydrater.

Vad är bra att äta?

Välj bröd med hela korn, bönor, linser, pasta, klibbfritt ris, matgryn och bulgur samt frukt och grönsaker med lågt GI, som exempelvis äpple, apelsin, päron, broccoli och blomkål.

Hur snabbt blodsockret höjs beror på hela måltidens innehåll av kolhydrater, fett och protein. Se till att balansera måltiden med fett och protein om du exempelvis vill äta en skiva ljust bröd någon gång. Pasta i kombination med exempelvis ost gör till exempel GI-värdet lägre.

Positiva effekter av traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index

Den här kosten gör att du mår bättre. Den påverkar långtidsblodsockret positivt och förbättrar blodfetterna. Eftersom den baseras på livsmedel med förhållandevis lågt energiinnehåll kan kosten vara till hjälp om du vill gå ner i vikt.

Det här bör du undvika

Undvik kolhydratrika livsmedel med högt GI, exempelvis ljust bröd och potatis.

Energifördelning vid traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index, GI

 • 15-20 procent protein
 • 25-35 procent fett
 • 50-60 procent kolhydrater

Medelhavskost

Medelhavskost: Kyckling- och squashspett, pasta och potatis i pesto, sallad med spenat, ruccola, morot, avokado och sötmandel.
Energifördelning vid medelhavskost.

Vad är bra att äta?

Matkulturerna i Medelhavsländerna har mycket gemensamt: mycket frukt, baljväxter, fullkornsprodukter, grönsaker, olivolja, nötter och fisk.

Positiva effekter av medelhavskost

Den här kosten påverkar långtidsblodsockret och blodfetter positivt. Den kan skjuta upp behovet av läkemedelsbehandling vid typ 2-diabetes och den minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Kosten gör att du mår bättre och den motverkar även att blodsockret höjs efter att du har ätit.

Det här bör du undvika

Ät endast lite rött kött, socker, bröd, flingor, rotfrukter och ris.

Energifördelning

 • 15-20 procent protein
 • 35-40 procent fett
 • 45-50 procent kolhydrater

Måttlig lågkolhydratkost

Måttlig lågkolhydratkost: Ugnsgrillad kyckling, potatissallad, squash, sallad med spenat, morot, sockerärter och mandel.
Energifördelning vid måttlig lågkolhydratkost.

I måttlig lågkolhydratkost står fettet för en tredjedel av den totala energin. Därför är det viktigt att välja livsmedel som innehåller nyttiga, omättade fetter, som olivolja, rapsolja, avokado, nötter, mandlar och fisk. 

Vad är bra att äta?

I stället för mycket kolhydrater i form av exempelvis bröd och potatis äter du främst kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, baljväxter, olivolja, smör och vegetabiliska proteiner som exempelvis tofu.

Positiva effekter av måttlig lågkolhydratkost

Den här kosten påverkar långtidsblodsocker, blodfetter och viktnedgång positivt. Den gör att du mår bättre och den motverkar även att blodsockret höjs efter att du har ätit. 

Det här bör du undvika

Ät endast lite socker, bröd, flingor, potatis, rotfrukter och ris.

Energifördelning vid måttlig lågkolhydratkost

 • 20 procent protein
 • 40 procent fett
 • 30-40 procent kolhydrater
Till toppen av sidan