UNDERSÖKNINGAR DU KAN GÖRA SJÄLV

Klamydiatest

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom slidsamlag eller analsamlag.

Uppsala län

Logga in och beställ klamydiatest

Du som är över 15 år och folkbokförd i Uppsala län kan logga in och beställa hem ett test för klamydia och gonorré. Det är gratis. 
Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på. Om du är inneboende hos någon, glöm inte att skriva c/o och den personens namn.

Testet består av ett urinprov för män och ett vaginalprov för kvinnor. För att beställa testet behöver du bara logga in med e-legitimation här på 1177.se. Brevet har anonym avsändare och innehåller alla instruktioner du behöver.
Proverna skickas sedan på analys.

De prov som du kan ta själv hemma visar bara om du har klamydia eller gonorré i vaginan eller urinröret. Testresultatet är inte helt säkert om du har antibiotikabehandling när du tar testet.

Du som är ung kan också vända dig till en av länets ungdomsmottagningar (gärna via umo.se eller youmo.se) om du är orolig för könssjukdomar och vill ta prov. Du som är äldre kan vända dig till din vårdcentralMottagning unga män i Uppsala, eller ta prov på venerologmottagningen på Akademiska sjukhuset. De kan också svara på frågor om könssjukdomar. Är du student kan du kontakta Studentgyn.

Det är viktigt att du testar dig för klamydia om du misstänker att du blivit smittad. Därmed kan du få tidig behandling och förhindra att smitta andra. Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du tror att du kan ha blivit smittad.

Till toppen av sidan