Lämna prov eller undersökas

Cellprov från livmodern

Cellprov från livmodern - svenska lättläst

Ett cellprov från livmodern tas i slidan. Det är ett prov som visar om något har ändrats i din livmoder, som kan utvecklas till sjukdomen cancer. Cellprovet kan visa om något har ändrats mycket tidigt. Då kan du få rätt behandling tidigt, om det behövs. Det kostar ingenting att lämna ett cellprov.

Du kan läsa en längre version av texten här.

Vad är ett cellprov?

Cellprovet tas i nedre delen av livmodern.

Ett cellprov kan visa om något har ändrats i den nedersta delen av livmodern. Den sitter längst in i slidan. Det är oftast inte farligt om något har ändrats. Det brukar läka av sig själv. Men det kan också vara tecken på sjukdomen cancer, redan innan den har utvecklats. Då behöver du få behandling.

Cellprovet tas i nedre delen av livmodern.

Varför blir jag kallad till cellprov?

Alla kvinnor i Sverige över 23 år kallas till cellprov, cirka vart tredje år. Du får en personlig inbjudan till en undersökning. Där står tid och plats för undersökningen. Du kan boka en ny tid, om tiden du har fått inte passar.

Du kan också själv kontakta vården för att få en tid. Du bestämmer själv om du vill lämna cellprov, men det är bra att göra det. 

Det finns inga risker med att lämna cellprov

Det är en läkare eller barnmorska som tar cellprovet. De är speciellt utbildade för att arbeta med kvinnors underliv. Det finns inga risker med att lämna cellprov. 

All personal har tystnadsplikt. Det betyder att personalen inte får berätta något om dig för personer utanför vården. 

Du kan ta med en vän eller få hjälp av en tolk                                                        

Det är viktigt att du förstår vad personalen säger. Du kan ha rätt till tolk om du inte pratar svenska. Tolken har också tystnadsplikt. Kontakta mottagningen innan, om du vill ha en tolk.

Du kan ha med dig en vän eller någon i familjen om du vill. Familj och vänner som översätter är inte tolkar och har inte tystnadsplikt.

Så går undersökningen till

Du får sitta i en stol med stöd för benen.

Du får komma in i ett rum där finns en stol som kallas gynstol. Det är en stol med stöd för benen.

Du får svara på några frågor, som till exempel:

  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?
  • Använder du något skydd mot graviditet? 
  • Har du slutat ha mens?

Svaren är bara till för personalen.

Du får klä av dig på nedre delen av kroppen. Du kan ha på dig en kjol, klänning eller en lång tröja om du vill. Sedan får du lägga dig i gynstolen. Försök att slappna av.

Läkaren eller barnmorskan tar provet längst in i din slida med en liten mjuk borste. Det tar bara några minuter. Det brukar inte göra ont.

Du som är omskuren

Det brukar gå bra att lämna cellprov även om du är omskuren. Du kan behöva behandlas innan cellprovet, om öppningen till din slida är väldigt liten. Prata med mottagningen som har kallat dig till cellprovet. 

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du har frågor eller behöver få råd på telefon. De som svarar är sjuksköterskor. De kan svara på om du behöver söka vård. 

Du kan prata svenska eller engelska. Det kostar ingenting att ringa till 1177.

När får jag svar på provet?

Du får svar inom cirka sex veckor. Du får ett brev eller blir kontaktad på telefon. Brevet skickas till den adress du är folkbokförd på.  Du får komma till en ny undersökning, om provet visar att något har ändrats i din livmoder.

Texten finns översatt – Other languages

Texten finns översatt till följande språk:

لعربية  – arabiska

English – engelska

Soomaali – somaliska

Mer innehåll på lätt svenska

Lätt svenska

Här kan du se det innehåll på 1177.se som finns på lätt svenska. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller för dig.

1177 på andra språk

Här kan du se en lista med andra språk där det finns översatt material. Sidan är på engelska.

Till toppen av sidan