Psykisk hälsa

Depression – att vara nedstämd en längre tid

Depression – andra språk - svenska lättlästInnehållet gäller Västerbotten

Du kan ha fått en depression om du är nedstämd under en längre period. När du är deprimerad har du ingen lust med någonting. Inte ens det som du brukar tycka om att göra. Sök vård om du tror att du har en depression. De allra flesta blir bättre redan efter några veckors behandling.

I den här texten kan du läsa om hur det är att ha en depression. Du får veta när du ska söka vård. Du får också råd om vad du själv kan göra om du är deprimerad.

Vad är depression?

Det är vanligt med depression. Det betyder inte att du är svag eller dålig, utan att du har det för jobbigt just nu. Om du har en depression kan du behöva hjälp för att må bättre.

Både män och kvinnor kan få en depression. Även barn och tonåringar. Det är viktigt att ta en depression på allvar. Ju längre du är deprimerad, desto längre tid kan det ta innan du kan börja må bra igen.

Hur märks det att man har en depression?

Du kan ha en depression om du är nedstämd, trött och orkeslös under en tid som är längre än två veckor. Du är nästan aldrig glad och har inte lust att göra någonting. Inte ens det som du brukar gilla.

När du har en depression kan du känna så här:

  • Ingenting känns roligt och ingenting kan göra dig glad.
  • Allting känns hopplöst.
  • Du tänker att du är dålig eller värdelös
  • Du tänker att det är ditt fel att saker går dåligt för dig.
  • Du orkar ingenting.
  • Du är arg eller irriterad.
  • Du har ont i kroppen.
  • Du tänker att det vore bättre om du inte fanns.

Om du känner att du vill ta ditt liv ska du inte vara ensam. Då ska du söka hjälp direkt.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du tror att du eller någon annan har en depression. Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha hjälp med var du kan söka vård. De som svarar är sjuksköterskor. Du kan prata svenska eller engelska.

Om det är bråttom

Sök vård direkt på en akutmottagning om du inte längre orkar leva. Känner du någon som har tankar eller planer på att ta sitt liv?

Hjälp då personen att få kontakt med vården. Du kan ringa 112 om du tror att det är fara för livet.

Vad händer när jag söker vård?

När du söker vård för depression får du träffa en vårdpersonal. Det kan till exempel vara en läkare, sjuksköterska eller en psykolog. Du får svara på frågor om hur du mår. Du kan också bli undersökt och få lämna prover.

Tillsammans med vårdpersonalen kan du prata om vilken typ av behandling du kan få. Det är viktigt att du är med och bestämmer.

Du kan till exempel få hjälp att ändra på dina vanor för att må bättre. Du kan få prata med någon som kan hjälpa dig och ge dig stöd. Det kallas psykoterapi. Det finns även medicin som kan hjälpa. Har du en svår depression kan du ibland bli hjälpt av elbehandling.

Efter några veckors behandling brukar de flesta känna sig bättre. Men det kan ta några månader innan du känner dig helt bra. Efter en svår depression kan det ta längre tid, ibland ett år.

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del saker som kan hjälpa dig att må bättre. Att sova bra, äta bra och regelbundet och att röra på sig är viktigt för att må bra.

Det är bra om du undviker att dricka alkohol. Om du har en depression och försöker dricka för att må bättre kan depressionen bli värre. Det kan också ta längre tid att må bra igen.

Hur kan jag hjälpa någon annan?

Lyssna på den som mår dåligt och försök att få personen att söka vård. Berätta att det finns behandling som hjälper. Erbjud dig att följa med till vårdbesöket. Ge inte upp om personen inte verkar vilja ta emot hjälp. Fråga igen.

Du kan själv behöva hjälp för att orka stötta den som mår dåligt. Du kan också behöva få prata med någon om din situation.

Texten finns översatt – Other languages

Den här texten finns översatt till följande minoritetsspråk:

Davvisámegiella – nordsamiska

Julevusámegiella – lulesamiska

Meänkieli – tornedalsfinska

Åarjelsaemiengiele – sydsamiska

Suomi – finska

Till toppen av sidan