Lätt svenska

Förlossning

Förlossning - svenska lättläst

Innehåll - Förlossning

Visa innehåll som:
 • Att föda barn genom slidan

  Att föda barn genom slidan - svenska lättläst

  En förlossning börjar ofta med värkar eller att det kommer vatten ur slidan. Värkarna blir längre och kommer oftare. Förlossningen slutar med att du krystar fram barnet genom slidan. En förlossning kan ta från några timmar till några dygn.

 • När ska jag åka till förlossningsavdelningen?

  När ska jag åka till förlossningsavdelningen? - svenska lättläst

  Under den första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. När värkarna blir kraftigare och kommer oftare kan det vara dags att åka till sjukhusets förlossningsavdelning.

 • Förlossningsavdelningen - hit kommer du när du ska föda barn

  Förlossningsavdelningen - hit kommer du när du ska föda barn - svenska lättläst

  När du ska föda barn får du komma till en förlossningsavdelning. Du möts av en barnmorska och blir undersökt. Du får ett eget rum.

 • Igångsättning av förlossningen

  Igångsättning av förlossningen - svenska lättläst

  Ibland måste en förlossning startas igång av vården. Det finns olika metoder för att starta igång en förlossning. Här får du veta hur det går till.

 • Ställningar att föda i

  Ställningar att föda i - svenska lättläst

  Det finns olika ställningar när du ska föda barn. Det kan vara skönt att byta ställning då och då för att inte bli för trött. Det gör det också lättare för barnet att komma neråt och ut.

 • Kejsarsnitt

  Kejsarsnitt - svenska lättläst

  Kejsarsnitt innebär att ett barn föds genom en operation. Ibland bestäms kejsarsnitt i förväg. Ibland bestäms det när förlossningen redan är i gång.

 • Blödningar efter förlossningen

  Blödningar efter förlossningen - svenska lättläst

  Alla blöder från slidan efter en förlossning. Blodet kommer från ett sår i livmodern. Såret uppstår när moderkakan lossnar från livmodern. En del som får besvär med blödningen kan behöva söka vård.

 • Bristningar vid förlossningar

  Bristningar vid förlossningar - andra språk - svenska lättläst

  När barnet föds fram är det vanligt att få sår i slidan. De sår som behöver sys kallas för bristningar. Det finns små bristningar och stora bristningar. Bristningarna lagas direkt efter förlossningen av en barnmorska eller läkare.

 • Infektion i livmodern efter förlossning

  Infektion i livmodern efter förlossning - svenska lättläst

  En del får en infektion i livmodern efter en förlossning. Det beror på att det har kommit in bakterier i livmodern. Sök vård så att du kan få behandling.

 • Att lämna sjukhuset och första tiden efter en förlossning

  Att lämna sjukhuset och första tiden efter en förlossning - svenska lättläst

  Det är olika hur länge man stannar på sjukhuset efter förlossningen. Det beror på vilken vård och hjälp du och barnet behöver. Även om du har åkt hem med barnet kan du kontakta sjukhuset om du behöver.

 • Framfall efter att du har fött barn

  Framfall efter att du har fött barn - svenska lättläst

  Framfall betyder att något putar ut genom slidans öppning. Det som putar ut kan vara livmodern eller insidan av slidan. Det kan kännas obehagligt, men det finns behandling som kan hjälpa.

 • Att tänka på efter kejsarsnitt

  Att tänka på efter kejsarsnitt - svenska lättläst

  Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att ha ont i såret. Det brukar gå över efter några veckor. Det kan vara svårt att röra sig. Ta det lugnt i början och lyft inget tyngre än ditt nyfödda barn.

 • Besök på barnmorskemottagningen efter du har fött barn

  Besök på barnmorskemottagningen efter du har fött barn - svenska lättläst

  Efter att du har fött barn är det viktigt att besöka barnmorskan på barnmorskemottagningen. Ni pratar om hur förlossningen och tiden efter har varit. Du blir undersökt och kan ställa frågor.

 • Hur du upplevde din förlossning

  Hur du upplevde din förlossning - svenska lättläst

  Det är vanligt att känna många känslor efter att du har fött barn. Därför kan det vara bra att prata om förlossningen med en barnmorska eller läkare. Du kan få mer stöd om du behöver.

 • Mens efter du har fött barn

  Mens efter du har fött barn - svenska lättläst

  Det är olika när mensen kommer tillbaka efter att man har fött barn. Du kan bli gravid innan mensen har kommit tillbaka.

 • Att träna och röra på sig efter förlossningen

  Att träna och röra på sig efter förlossningen - svenska lättläst

  Att vara gravid och föda barn påverkar kroppen. Efter förlossningen behöver kroppen läka. När kroppen har läkt är det bra att träna. I filmen visas fem övningar som du kan göra.

Mer innehåll på lätt svenska

Lätt svenska

Här kan du se det innehåll på 1177.se som finns på lätt svenska. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller för dig.

1177 på andra språk

Här kan du se en lista med andra språk där det finns översatt material. Sidan är på engelska.

Till toppen av sidan