GRAVIDITET

Det här gäller för dig som är gravid i Skåne - covid-19

Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Skåne - svenska lättlästInnehållet gäller Skåne

I Skåne gäller nya regler för dig som är gravid, så patienter och personal inte ska få covid-19.

Du ska alltid säga till vårdpersonalen om du tror att du har covid-19. Till exempel om du har feber, hosta eller ont i halsen.

Ring mottagningen före besöket eller säg till så fort du kommer till mottagningen. Personalen kan då skydda sig och ta hand om dig, utan att någon annan blir smittad.

Din partner får inte vara med på undersökningar under graviditeten

Din partner får inte vara med på undersökningar under graviditeten. Till exempel en undersökning med ultraljud. Det gäller på både barnmorskemottagningar och mottagningar på sjukhus.

Personalen kan göra vissa undantag. Då ska det finnas mycket speciella orsaker.

Din partner kan vara med under förlossningen

Din partner får vara med under förlossningen, men måste då vara frisk. Han eller hon får till exempel inte ha feber, hosta eller ont i halsen. Då får han eller hon inte vara på sjukhuset.

Du och barnet får vara tillsammans efter förlossningen

Du och ditt barn får vara tillsammans efter förlossningen, om ni båda mår bra. Då får ni stanna på BB-avdelningen. Ni kan stanna på BB-avdelningen i 48 timmar. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar om allt är bra.

Din partner får inte följa med till BB-avdelningen.

Har du covid-19 och är så sjuk att du behöver vård? Då kan du och ditt barn inte vara tillsammans efter förlossningen.

Det här gäller för planerade och akuta kejsarsnitt

Ska du föda barn genom ett planerat eller akut kejsarsnitt? Då får din partner vänta i ett annat rum under operationen. Din partner får då inte ha feber, hosta eller ont i halsen. I så fall får han eller hon inte vara på sjukhuset.

Din partner får träffa barnet efter kejsarsnittet och ni får vara tillsammans en stund hela familjen.

Du och barnet får sedan vård på BB-avdelningen. Din partner får inte följa med till BB-avdelningen.

Om du ska föda barn och har eller kanske har covid-19

Har du covid-19? Eller feber, hosta eller ont i halsen som kan bero på covid-19? Då får du föda barnet i ett särskilt isoleringsrum på sjukhuset. Rummet ser ut som ett vanligt förlossningsrum. Rummet ligger avskilt från förlossningsavdelningen. Du får stanna kvar i rummet efter förlossningen. Annars kan andra patienter bli smittade av covid-19.

Du och ditt barn får vara tillsammans om ni båda mår bra. Det gäller även om du har covid-19 eller feber, hosta eller ont i halsen. Ni kan däremot inte vara tillsammans om du är så sjuk att du behöver särskild vård för covid-19.

Du kan inte vara tillsammans med barnet, om barnet behöver särskild vård efteråt. Till exempel om barnet föds för tidigt eller har andra problem. Då får barnet vård på en neonatalavdelning.

Alla förlossningsavdelningar i Skåne kan ta emot dig som är gravid och har eller kan ha covid-19.

 

Till toppen av sidan