Att ta hand om barn

Föräldraskapsstöd i Örebro län - Lätt svenska

Föräldraskapsstöd i Örebro län - svenska lättlästInnehållet gäller Örebro län

Du som är förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv. Du kan påverka hur ditt barn mår. Ibland är det svårt att veta vad man ska göra och tänka på. Här kan du läsa vilken hjälp du kan få.

För att göra det enklare att förstå har vi valt att använda ordet "förälder". Med det menar vi biologiska föräldrar, vårdnadshavare eller andra vuxna som har huvudansvaret för ett barn.

Vad är föräldraskapsstöd?

Föräldrastöd är hjälp som gör dig till en starkare förälder och stärker relationen mellan dig och ditt barn. När barn och föräldrar har en bra relation är det bra för barnets utveckling.

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en bra uppväxt. Föräldrar har ansvar för hur barnet växer upp och lär sig saker. Alla familjer behöver olika hjälp för att barnen ska må bra. Samhället kan hjälpa föräldrarna så att barnet får sina rättigheter.

Barnkonventionen - om barnets rättigheter - 1177

Barnmorskemottagning och BVC

På barnmorskemottagningen arbetar barnmorskor som hjälper gravida kvinnor. De ger också information om att vara förälder, till exempel genom föräldragrupper där de pratar om förlossning, amning och om att vara förälder.

På BVC, barnavårdscentralen, följer en sjuksköterska hur ditt barn utvecklas från 0 till 6 år. Du som är förälder får hjälp och tips om barnets hälsa, hur det utvecklas och om hur du kan göra som förälder.

Psykologmottagningen för mödrahälsovård och barnhälsovård

Psykologmottagningen för mödrahälsovård och barnhälsovård arbetar för att familjer ska må bra. Här kan du få hjälp om du är gravid eller om du har barn från 0 till 6 år. Fråga din barnmorska eller sjuksköterska på BVC om du vill prata med en psykolog. 

Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga

Till första kontakten kan du ringa om ditt barn (0-17 år) mår psykiskt dåligt. Du som föräldrar berättar hur barnet mår och får veta vilken mottagning som kan ge er den bästa hjälpen.

Mottagning psykisk ohälsa barn och unga

Du kan komma till vår mottagning efter att ha pratat med Första kontakten. Vi hjälper barn under 18 år med utbildning och behandling. Vi hjälper också föräldrar med till exempel föräldrautbildningar. Där kan du lära dig mer om varför ditt barn gör på ett visst sätt och hur du kan hjälpa barnet att hantera olika situationer.

Barn- och ungdomspsykiatrin

BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, hjälper föräldrar att få mer kunskap om sitt barns diagnos för att förstå barnets situation. Det kan göra att ni får en starkare relation och en bättre vardag tillsammans.

Habiliteringen 

Barn- och ungdomshabiliteringen

Habiliteringen finns för personer med en långvarig funktionsnedsättning och föräldrar kan få hjälp och information. Föräldrar kan få hjälp med var det går att få hjälp från olika ställen i samhället, hjälp i jobbiga situationer, hur en kan tänka och göra som förälder. Habiliteringen kan också hjälpa till med att hålla kontakten med olika delar av samhället, så som socialtjänsten och sjukvården.

Vuxenhabiliteringen

Om du har intellektuell funktionsnedsättning, autism, neurologisk sjukdom eller förvärvad hjärnskada kan du få hjälp med att vara förälder. Hjälpen anpassas efter de svårigheter som din diagnos kan ge.

Kuling

Kuling ger stöd till barn som har föräldrar med någon psykisk sjukdom, men ger också stöd till föräldrar. Vi vill hjälpa dig som är förälder och har en psykiatrisk diagnos, eller dig som har barn med en förälder som har det.

På webbplatsen kuling.nu kan du läsa om vad psykisk sjukdom är och få tips på hur du kan prata med ditt barn om det. kuling.nu - Välkommen hit!

Öppen förskola

Öppen förskola

På öppna förskolan kan barnen leka och träffa andra barn i en rolig miljö, samtidigt som föräldrarna kan prata med varandra. Personalen på den öppna förskolan kan också svara på frågor om barnet eller rollen som förälder. Det kostar inget att vara med och föräldrarna behöver inte boka någon tid.

Familjecentral

På familjecentralen jobbar barnmorskor, sjuksköterskor, pedagoger, kuratorer och läkare. Alla som jobbar där vill det bästa för barnen och stödjer dig som förälder.

Förskola och grundskola

Förskolan, grundskolan och anpassad grundskola är viktiga platser där barn, föräldrar och lärare kan samarbeta. För att få ett bra samarbete runt ett barn behöver de vuxna prata med varandra, för att få samma information och samarbeta för barnets bästa. Prata med lärarna när du hämtar och lämnar barnet, andra viktiga tillfällen för att mötas är utvecklingssamtal och föräldramöten. Ibland har skolor träffar där föräldrar kan prata om olika frågor om att vara förälder.

Socialtjänsten

Socialtjänsten

Om en familj har det jobbigt hemma kan socialtjänsten hjälpa till så att relationen mellan barn och förälder ska bli bättre. Som förälder kan du till exempel få hjälp med att prata om vad du kan göra som förälder. Oftast kommer man överens om vilken hjälp som passar bäst för familjen. Om du vill ha hjälp kan du kontakta socialtjänsten i din kommun.

 

Länsövergripande stöd

Länsövergripande stöd

Oavsett var du bor i länet finns det möjlighet att ta del av stödinsatser som inte finns i din kommun. 

Föräldraskapsstöd i din kommun

Det finns olika hjälp till föräldrar i de olika kommunerna. Läs under din hemkommun vad som finns för dig.

Under Länsövergripande stöd hittar du hjälp till föräldrar som finns för alla kommuner i Örebro län.

 

Till toppen av sidan