Om vaccin mot covid-19

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Här får du veta hur du gör för att bli vaccinerad mot covid-19 i din region, och vad du behöver tänka på innan du vaccinerar dig.

En person läser information på 1177.se
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.

På sidan Vaccination mot covid-19 kan du läsa mer och se filmer om varför du behöver vaccinera dig. Du får veta vad som händer i kroppen när du vaccinerar dig, hur själva vaccinationen går till och hur du kan må efteråt.

Läs också: Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19?

Behöver jag boka tid?

Det varierar mellan regionerna om du behöver boka tid och hur du gör. Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.

Här kan du läsa frågor och svar om att boka vaccination mot covid-19.

Stockholms län

I Stockholms län kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för sin nästa vaccindos

Du bokar enklast via appen Alltid öppet. Det finns också möjlighet att boka tid via telefon. Det kan vara annorlund för dig som tidigare blivit kallad till vaccination på Karolinska Universitetssjukhuset.

Många kan vaccinera sig på drop-in men inte alla. Här kan du läsa om vilka som kan vaccinera sig på drop-in och var drop-in mottagningarna ligger.

22 september: Om du är en av dem som rekommenderas en femte dos, är 65 år eller äldre och det gått fyra månader sen din senaste dos, men inte fått något sms om att vaccinationserbjudande finns i appen Alltid öppet? Då kan du istället ringa till telefonbokningen eller gå på drop-in.

Att tänka på inför vaccinationen

Ta med dig legitimation när du ska vaccinera dig. ​Välj region högst upp på sidan för att se vad du behöver göra om du saknar legitimation. Du som är barn och ska vaccinera dig i skolan behöver inte legitimation.

Det är bra att ha på sig kläder som gör det enkelt att komma åt överarmen vid en vaccination. Till exempel en kortärmad tröja. 

Stockholms län

Saknar du svenskt personnummer kan du gå på drop-in vaccination till en av dessa vaccinationsmottagningar. Du kan även kontakta en vårdcentral.

Om möjligt, kom ensam till din vaccinationstid och undvik att ta med små barn. Även om det är ovanligt kan det hända att man får en reaktion. Ett litet barn kan tycka att det är otäckt. Personalen behöver ha fullt fokus på dig vilket kan vara svårt om barnen är med.

Ha gärna med ett munskydd, en del vaccinatörer har egna regler för att minska smittorisken.

Unga under 18 år

Du som är under 18 år kan behöva ta med dig en så kallad samtyckesblankett. Den ska visa att din eller dina vårdnadshavare godkänner att du vaccinerar dig.

En del unga personer får vaccinera sig fast de saknar en samtyckesblankett. Då vill personalen prata med dig först för att se att du verkar vara tillräckligt mogen.

Det är olika vad som gäller i regionerna.

Stockholms län

12-15 år

Är du vårdnadshavare till ett barn som ännu inte fyllt 13 år kan du boka tid via appen Alltid öppet genom att logga in och välja ”Agera ombud”. Ni kan också boka tid genom att ringa telefonbokningen.

Tänk på att:

  • Ditt barn måste ha fyllt 12 år för att kunna vaccinera sig.
  • Barn 12-15 år kan inte gå till en drop-in vaccinatör. För att vaccinera barn behövs särskild kompetens, därför behöver denna åldersgrupp boka tid för att inte riskera att bli avvisad på plats.
  • Vårdnadshavaren måste samtycka till vaccinationen. Om ni är två vårdnadshavare behöver båda därför underteckna denna samtyckesblankett för 12-15-åringar. Blanketten måste fyllas i inför både dos ett och två och gäller bara för vaccination hos en covid-19 vaccinatör.
  • I dagsläget görs ingen mognadsbedömning av 12-15 åringar.
  • Ditt barn får inte gå ensam på vaccinationen. Minst en vårdnadshavare måste följa med och intyga barnets identitet genom att legitimera sig själv. I undantagsfall kan annan närstående som kan legitimera sig och intyga barnets identitet följa med barnet. 
  • Om ditt barn har allergi eller haft en kraftig reaktion vid tidigare vaccinationer kan ni, beroende på hur ni svarat i hälsodeklarationen, bli hänvisad till att boka tid hos en covid-19 vaccinatör som kan vaccinera personer med allergi. Barnet kan också bli hänvisad till en medicinsk bedömning om det finns behov av det. 

Här finns ett faktablad om vaccination mot covid-19 som du kan skriva ut till barnet så att hen kan läsa mer om hur det funkar och förbereda sig inför vaccinationen.

Stockholms län

16-18 år

Du kan boka tid eller gå på drop-in. Innan du vaccinerar dig ska din/dina vårdnadshavare underteckna följande samtyckesblankett för 16-18-åringar. Samtyckesblanketten ska fyllas i både vid dos ett och två. Om du kommer utan en underskriven blankett görs en mognadsbedömning på plats och vaccinationen kan då ta lite längre tid.

Boka om din tid

Boka om din tid om du inte kan komma. Du ska inte vaccinera dig om du är sjuk. Vänta tills du mår bra igen.

Stockholms län

Om du har bokat en tid i appen Alltid öppet kan du även avboka tiden i appen, däremot kan du inte omboka tiden utan då måste du första avboka och sen boka en ny tid. Om du har bokat tid genom att ringa telefonbokningen kan du helt enkelt ringa dit igen. Om du bokat tid på vårdcentral får du kontakta dem.

mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Covidbevis

Du som ska resa kan behöva ett covidbevis. Det finns olika slags covidbevis.

Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Det gäller alla vuxna och barn. Här kan du läsa om det är något mer du behöver tänka på nu.

Till toppen av sidan