BESTÄLL PROVER

Användarmanual för Patientens Egen Provhantering (PEP)

Innehållet gäller Stockholms län

PEP är en tjänst för dig som har en reumatisk diagnos och som ofta tar prover. Är du intresserad av PEP så anmäler du det till din mottagning. Du kan skapa remisser och se dina provsvar genom ditt konto här på 1177.se. Här nedan kan du läsa instruktioner för hur du använder PEP.

Hur går det till?

Steg för steg går det till så här:

1. Du går till din mottagning och ber vårdpersonalen om att få tillgång till PEP.

2. Du loggar in på e-tjänsterna genom 1177.se och beställer en eller flera provtagningar.

3. Efter din beställning kan du gå till valfritt provtagningställe. Vårdpersonalen hämtar din beställning med din legitimation och tar proverna på dig.

4. Efter ditt besök skickar vårdpersonalen ditt prov till ett laboratorium som analyserar det.

5. När analysen är klar skickar laboratoriet ett svar till PEP och du får en notiering om det. Sedan kan du logga in på 1177.se och läsa ditt svar.

6. För att kunna använda och läsa dina svar i PEP måste du ha en dator, smartphone eller surfplatta med BankID.

Observera att laboratoriet även skickar dina provsvar till vårdens journalsystem så att vårdpersonalen kan läsa det.

Så här använder du PEP

1. Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Om det är första gången, behöver du du gå in under "Inställningar" i övre högra hörnet. Här väljer du hur du ska nås när det finns meddelanden i din inkorg.
2. Fyll i dina kontaktuppgifter för att få avisering via sms och/eller din epost. Se till att rutorna "Avisering" är ifyllda och klicka på "Spara".
3. Om det är första gången som du kontaktar reumatologmottagningen via 1177.se måste du lägga till den. Sök efter din reumatologmottagning och klicka i "Lägg till mottagning".
4. Nu har du gjort alla inställningar och kan beställa provtagning. När du ska beställa provtagning börjar du med att klicka i din reumatologmottagning.
5. Klicka på "Beställ provtagning (PEP)".
6. Klicka på "Ny provtagningsbeställning".
7.  Nu visas de erbjudanden som du kan välja mellan. Välj "Besöksprover reumatologi" om du ska ta  prov inför ett läkar- eller sjuksköterskebesök. Välj "Säkerhetsprover reumatologi" om det är en provtagning som du gör regelbundet.
8. Klicka sedan på "Slutför beställningen".
9. Beställningen är nu klar. Tryck på "Läs mer om provtagningen och provsvar" om du vill ha mer information. Tryck på "Visa provtagningsställen" om du vill få förslag på var du kan lämna prover.
10. Under "Mina provtagningar" kan du se att en beställning är gjord.

Vad händer efter provtagningen?

11. Om du fyllt i dina kontaktuppgifter för sms- och/eller e-postavisering under inställningar får du ett meddelande när provsvaren finns i din inkorg på ditt konto på 1177.se. Samtidigt skickas svaren till din vårdgivare.
12. I svaret finns dina provsvar och referensvärden.
13. Under "Mina provtagningar" kan du också se att provtagningen är besvarad.