Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 8

24 februari: Nu har de som bor på ett äldreboende fått sina två vaccinationsdoser. Nu pågår vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Läs om när det blir din tur här.

SEXUELL HÄLSA

Orgasm

En orgasm innebär den starkaste och skönaste känslan du kan känna när du har sex med dig själv eller med någon annan. Känslan blir skönare och skönare, sedan blir den som starkast och efter det går den över. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm betyder samma sak.

Orgasmer kan kännas på olika sätt

Orgasmen kan kännas som rysningar, darrningar eller att det bultar eller rycker i kroppen. En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det väldigt mycket och ibland bara lite grann.

Orgasmer kan också kännas olika beroende på vilken typ av sex du har haft och hur länge det har pågått.

Vad händer i kroppen när jag får orgasm?

Andningen och blodflödet i kroppen ökar när du blir sexuellt upphetsad. Blodet flödar ut i könsorganet som svullnar. Musklerna runt könsorganet spänns. Ju närmare orgasmen du kommer desto mer ökar spänningen i musklerna.

Musklerna i underlivet drar ihop sig

När du får orgasm drar musklerna runt könet, analöppningen och livmodern ihop sig i regelbundna rörelser. Det kallas för sammandragningar.

Det kan kännas som om hela kroppen spänns, eller att du inte kan styra dina rörelser, ansiktsuttryck eller hur du låter. Du kan också sluta andas för några sekunder.

Musklerna slappnar av efteråt

Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet blir som vanligt igen. Då kan du känna dig avslappnad, lugn och trött. Samtidigt frigörs en mängd hormoner i kroppen och det kan göra att du känner dig extra pigg och energisk.

Utlösning och orgasm är inte samma sak

Utlösningen kommer ofta i samband med en orgasm, men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är sperman eller vätskan som kommer ut, medan orgasmen är den sköna känslan.

Även du som har en vagina kan alltså få utlösning i samband med att du får orgasm. Då rinner eller sprutar det ut en vätska från urinröret. Det kallas också för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Ibland kanske man bara får utlösning och andra gånger kanske man får bara orgasm.

Hur får jag orgasm?

Det lättaste sättet att få orgasm är för de flesta är att stimulera ollonet eller klitoris. Orgasmen kan komma när du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund så att det blir skönare och skönare.

Det vanligaste är att få orgasm när man onanerar eller har sex med någon eller några andra. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm genom att bara fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring.

Några tips för att få orgasm

Det finns många saker du kan göra för att öka chansen att få orgasm. Här är några tips som du kan testa:

 

  • Fantisera om sex när du har sex, särskilt när du känner att du närmar dig en orgasm.
  • Träna bäckenbottenmusklerna med knipövningar, det gör underlivet känsligare.
  • Ha sex med personer som du tänder på sexuellt.
  • Ha sex länge och låt upphetsningen byggas upp ordentligt i kroppen.
  • Utforska olika delar på kroppen som du kan röra och stimulera.
  • Stimulera flera ställen på kroppen samtidigt. Fokusera på det som känns riktigt skönt.
  • Använd en kraftig vibrator.
  • Spänn kroppen när du känner att orgasmen närmar sig.

Vad som gör att man blir sexuellt upphetsad och får orgasm är olika för alla. Testa och känn efter vad som fungerar för dig.

Du kan träna upp din förmåga att få orgasm

Ofta brukar man lära sig att få orgasm genom att öva. Därför kan onani vara ett bra sätt att i lugn och ro ta reda på hur du fungerar och vad du tycker är skönt. Den kunskapen kan du sedan använda om du har sex med någon annan.

Försök att inte tänka så mycket på det

Det är bra att fokusera på hur det känns och vad du vill göra när du har sex. Däremot kan det bli svårare att få orgasm om du hela tiden fokuserar på att du måste få det. Ju mer du tänker på att få orgasm desto mindre kan du fokusera på att ha det skönt. Det här kan leda till att du känner att du måste prestera och då kan det bli ännu svårare att få orgasm.

Försök att acceptera att det inte spelar någon roll om orgasmen kommer eller inte. Då ökar faktiskt chanserna att få orgasm.

Varför får jag inte orgasm?

Sex kan vara skönt och härligt även om du inte får orgasm. Ibland kanske orgasmen inte ens är inte något som du strävar efter när du har sex. Det är inte heller så att alla får orgasm varje gång de har sex. Men ibland kan det kännas jobbigt om man inte kan få orgasm fast man vill det.

Relationen till den du har sex med kan påverka

Fundera på om du har svårt att få orgasm både när du onanerar och när du har sex med någon annan. Vem du har sex med och hur relationen till den personen är kan påverka möjligheten att få orgasm.

Det kan bero på hur du mår

Svårigheter att få orgasm kan bero på hur du mår eller vad du har varit med om tidigare i livet. Andra saker som kan göra det svårare att få orgasm är till exempel om du känner dig spänd, nervös eller trött.

Vissa funktionsnedsättningar, skador, sjukdomar och mediciner kan göra det svårare att få orgasm. Då är det ofta svårt att få orgasm även när man onanerar. 

Oro och höga krav på dig själv kan göra det svårare

Ibland kan det vara svårt att koncentrera sig och fokusera på själva sexet. Du kanske oroar dig för att du inte ska få orgasm. Om du har sex med någon annan kanske du tänker att du inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är skönt för den du har sex med.

Stress påverkar sexlusten

Det kan vara svårt att bli ordentligt upphetsad och få orgasm om du känner sig stressad just när du ska ha sex. En sådan stress kan till exempel bero på att du inte har så lång tid på dig att ha sex, eller att du är rädd för att någon ska komma och störa.

En mer långvarig stress i kroppen gör ofta att sexlusten minskar och därmed också möjligheten att få orgasm. Det beror bland annat på att konstant höga nivåer av hormonet kortisol påverkar sexlusten.

Det kan bero på hur du har sex

Att du har svårt att få orgasm kan förstås också bero på hur du har sex. En viktig grund för att kunna få orgasm är att göra det som känns skönast för dig. Gör inte något bara för att du eller någon annan tror att det är så man ska göra.

Det beror inte på vilket kön du har

Hur lätt eller svårt man har att få orgasm kan skilja sig från person till person. Men det finns inga fysiska skillnader som gör att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på om du har en penis och pung eller en vulva och slida.

Du kan få stöd

Du kan prata med någon på till exempel en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en sex- och samlevnadsmottagning om du tycker att det är problem att du inte får orgasm.

Du kan ringa till RFSU-klinkens telefonrådgivning på telefonnummer 08-6920780 för att prata med en barnmorska och 08-6920770 för att prata med en psykoterapeut. Du kan också ställa din fråga på RFSU-chatten eller till RFSU:s frågelåda.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på

  • Arabiska telefon 08-123 130 80 alla dagar klockan 822
  • Somaliska telefon 08-123 130 90 vardagar klockan 8–17

Vad är multipla orgasmer?

Multipla orgasmer betyder att du får flera orgasmer kort tid efter varandra.

Efter en orgasm kan vissa tycka att det känns skönt att fortsätta röra och smeka könet, medan andra tycker att det känns obehagligt. Om det känns skönt kan du fortsätta att stimulera dig så kanske du får en eller flera orgasmer till, kort efter den första.

Personer som har en penis får ofta utlösning samtidigt som de får orgasm. Då försvinner ofta ståndet och man brukar behöva vila en stund innan man kan få stånd och orgasm igen.

Huvudvärk av orgasm

En del personer får huvudvärk vid orgasm. Den brukar börja ganska plötsligt och vara pulserande. Huvudvärken brukar släppa ganska snart efter orgasmen.

Kontakta en vårdcentral om du får huvudvärk i samband med orgasm och huvudvärken inte försvinner trots att det gått flera timmar.

Skälet att du bör söka vård är att det i sällsynta fall kan röra sig om allvarligare sjukdomstillstånd, som blödning i hjärnan. Huvudvärken brukar då börja väldigt plötsligt, som ett pistolskott .

Till toppen av sidan