COVID-19

Vaksinimi kundër COVID-19-ës

Vaccination mot covid-19 - albanska

COVID-19-a është sëmundje ngjitëse. Vaksinimi është mënyra më efektive për të shmangur sëmundjen e rëndë ose vdekjen nga kjo sëmundje. Vaksinimi mund të ndihmojë edhe në uljen e përhapjes së COVID-19-ës në shoqëri. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që sa më shumë njerëz të zgjedhin të vaksinohen.

Person som får vaccin i armen. Fotografi.
Ju e merrni vaksinën nëpërmjet një injeksioni në krah.

Procesi i vaksinimit po menaxhohet në nivel rajonal. Ju lutem, sigurohuni që të zgjidhni rajonin e duhur në pjesën e sipërme të faqes në mënyrë që të merrni informacionet e përshtatshme.

Për vaksinimin kundër COVID-19-ës nuk ju duhet të paguani asgjë.

Është zgjedhja juaj nëse dëshironi të vaksinoheni ose jo.

Du kan läsa texten på svenska här.

Kur mund të vaksinohem?

Autoriteti Suedez për Shëndetin Publik (Folkhälsomyndigheten) ka dhënë rekomandime në lidhje me radhën sipas së cilës njerëzve do t’iu ofrohet vaksinimi. Në fillim do të vaksinohen, midis të tjerëve, personat që jetojnë në shtëpitë e të moshuarve, personat mbi 65 vjeç dhe personat që punojnë në sektorin sanitar/kujdesin shëndetësor.

Të gjithë personave që janë të paktën 18 vjeç do t’u jepet mundësia të vaksinohen.

Këshillohet të vaksinoheni edhe nëse e keni kaluar tashmë COVID-19-ën.

Kush nuk duhet të vaksinohet?

Vaksinimi nuk këshillohet për personat që janë nën 17 vjeç. Nëse jeni shtatzënë, nuk rekomandohet të vaksinoheni.

Ju lutem, flisni me një mjek nëse keni ndonjë pyetje lidhur me atë se çfarë është e mirë për ju ose fëmijën tuaj.

Ju lutem, bisedoni me mjekun nëse keni pasur më përpara reaksione alergjike për shkak të të cilave keni pasur nevojë për ndihmë mjekësore brenda së njëjtës ditë dhe që janë shkaktuar nga një vaksinë, mjekim ose ushqim.

Si kryhet vaksinimi

Ju e merrni vaksinën nëpërmjet një injeksioni në krah. Duhet të bëni dy injeksione. Këto injeksione do t'i bëni në raste të ndryshme.

Jeni të mbrojtur deri në një farë mase pas injeksionit të parë. Një ose dy javë pas injeksionit të dytë, do të jeni të mbrojtur mjaft mirë nga COVID-19-a.

Ju keni të drejtë të merrni informacion nga punonjësit e kujdesit shëndetësor gjatë procesit të vaksinimit. Pyetini ata nëse keni ndonjë pyetje

A mund ta bëj vaksinën nëse jam sëmurë?

Ju nuk duhet të vaksinoheni nëse keni ethe ose simptoma të COVID-19-ës.

Si do të ndihem më pas?

Mund të keni dhimbje krahu, dhimbje koke dhe lodhje gjatë ditës së parë pas vaksinimit. Ju gjithashtu mund të keni ethe ose temperaturë, ose të ndjeni dhimbje të ligamenteve ose muskujve.

Shumica e komplikacioneve janë të lehta dhe zhduken brenda disa ditësh.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor do të raportojnë efektet anësore të vaksinës

Punonjësit e kujdesit shëndetësor do të raportojnë çdo efekt të dyshuar anësor të vaksinës tek Agjencia Suedeze e Produkteve Mjekësore. (në gjuhën suedeze)

Edhe ju vetë personalisht mund të plotësoni një raport nëse dyshoni se keni pësuar efekte anësore të shkaktuara nga vaksina.  (në gjuhën suedeze)

A është e sigurt vaksina?

Vaksina kundër COVID-19-ës është kontrolluar në të njëjtën mënyrë të kujdesshme sikurse edhe vaksinat e tjera. Shumë njerëz e kanë bërë vaksinën dhe hulumtuesit i kanë studiuar efektet e saj.

Hulumtues nga shumë vende kanë bashkëpunuar për të përgatitur vaksinën. Shumë vende dhe kompani nga e gjithë bota kanë investuar një shumë të madhe parash për të. Ja pse vaksina u zhvillua kaq shpejt.

Në faqen “Så fungerar vaccin (“Si funksionojnë vaksinat”), mund të lexoni dhe shihni videoklipe lidhur me vaksinat (në gjuhën suedeze).

Ju lutem, vazhdoni të ndiqni këshillat e dhëna për të ulur përhapjen e COVID-19-ës

Ju lutem, ndiqni këshillat e dhëna nga autoritetet edhe pasi të vaksinoheni.

Duhen një ose dy javë pas injeksionit të dytë të vaksinës përpara se të konsideroheni të mbrojtur mirë. Ekziston një rrezik i vogël që sëmundja t’ju zërë edhe nëse jeni vaksinuar.

Ekziston gjithashtu një rrezik i vogël i përhapjes së virusit edhe nëse nuk jeni sëmurë, për shembull, nëse virusin e keni në duar.

Nuk dihet sa do të zgjasë mbrojtja nga vaksina.

To the top of the page