Merr vaksinën kundër gripit në Skåne

Vaccinera dig mot influensa i Skåne - albanskaThe content concerns Skåne

Çdo vjeshtë dhe dimër vjen gripi në Suedi. Gripi ngjitet shpejt në mes të njerëzve. Disa njerëz mund të sëmuren rëndë. Prandaj është mirë që të merret vaksina për çdo vit.

Gripi shkaktohet nga virusi. Gripi shkakton psh. temperaturë, kokëdhimbje dhe dhimbje fyti.

Ti e përballon gripin më mirë nëse vaksionohesh. Një shumicë nuk sëmuren fare. Ndërsa kë e prek gripi zakonisht nuk sëmuret aq shumë.

Vaksina kundër gripi ekziston që moti dhe përdorët në tërë botën. Prandaj kjo vaksinë është e sigurt.

Vaksionohu nëse je në rrezik të sëmuresh rëndë

Shumica e përballojnë gripin mirë dhe nuk kanë nevojë të vaksionohen.

Disa persona mund të sëmuren rëndë. Për shembull nëse veq vuajnë nga ndonjë sëmundje tjetër. Prandaj ata duhet të vaksinohen për çdo vit. Në këto raste, vaksina është falas.

Vaksionohu nëse ndonjërat nga të poshtëshënuarat përputhen me ty:

 • Ti je 65 vjeçar apo më i moshuar.
 • Ti je shtatëzënë pas javës së 16-të.
 • Ti ke një sëmudnje zemre. Për shembulll pamjaftueshmëri të zemrës.
 • Ti ke një sëmundje mushkërie. Për shembull sëmundjen KOL apo astmë të rëndë.
 • Ti e ke diabetin tipi 1 apo tipi 2.
 • Ti ke një sëmundje apo merr terapi e cila e dobëson shumë sistemin e imunitetit.
 • Ti ke pamjaftueshmëri kronike të veshkëve dhe ato funksionojnë më dobët.
 • Ti ke pamjaftueshmëri kronike të mëlçisë dhe ajo funksionon më dobët.
 • Ti ke mbipeshë të madhe.
 • Ti ke një sëmundje neuromuskulare që ndikon në frymëmarrjen tënde. Një sëmundje neuromuskulare bënë që muskujt e trupit dobësohen dhe funksionojnë më dobët.
 • Ti ke disa aftësi të kufizuara.

Pyete mjekun tuaj nëse je i pasigurt

A ke ndonjë sëmudnje dhe nuk din se rrezikon të sëmuresh rëndë nga gripi? Atëherë duhet pyteur mjekun tuaj.

Vaksionohu për të mbrojtur dikë tjetër

Në disa raste duhet të vaksionohesh për të mbrojtur dikë tjetër.

Për shembull në këto raste:

 • Ti banon me dikë i cili e ka shumë të dobët sistemin e imunitetit.
 • Ti përkujdesesh për dikë i cili ka shumë të dobët sistemin e imunitetit. 

Vaksina për ty kushton 150 kr.

Vaksinohu në qendrën mjeksore

Vaksinohu në qendrën tuaj mjeksore nga 9 nëntori.

Në disa qëndra mjeksore ke nevojë të caktosh kohë. Telefonojk qendrës mjeksore dhe pyet si të veprosh.

Qendra mjeksore në Skåne

Vaksina është falas nëse rrezikon të sëmuresh rëndë.

Përndryshe, vaksina kushton 150 kr. Për shembull nëse vaksinohesh për ta mbrojtur dikë tjetër.

Nëse je mbi 65 vjet

Në disa raste mund të marrësh vaksinën kundër gripit dhe covid-19 njëkohësisht.

Atëherë duhete të jesh mbi 65 vjet. Po ashtu duhet të kenë kaluar pesë muaj prej kohës kur ke marrë dozën e dytë të vaksinës kundër covid-19. Përndryshe, dozën e tretë të vaksinës mund t’a marrësh ndonjëherë tjetër.

Ti vet zgjedh se a do t’i marrësh që dy vaksinat apo vetëm njërën.

Merr me vete këto dokumente:

 • Letërn joftimin tuaj. Për shembull, patentën e shoferit, kartën e identitetit apo pasaportën.

 • Kartën e vaksinimit. Ty të është dhënë karta e vaksinës herën e parë kur je vaksinuar kundër covid-19.

  Nuk ke kartë vaksinimi? Atëherë mund t’a tregosh certifikatën e covidit.

  Nxjerre certifikatën e covidit (covidbevis.se) Faqja gjendet vetëm në suedisht.

Ti duhet të përgjigjesh në disa pyetje për shëndetin tuaj para vaksinimit. Prandaj duhet ta plotësosh një formular i cila quhet deklarim shëndetësor. Deklaratën shëndetësore mund ta plotësosh në qendrën mjeksore. Deklarata shëndetësore gjendet vetëm në suedisht.

Vaksionohu çdo vit

Vaksionohu çdo vit për të qenë i mbrojtur nga gripi. Sepse vaksina të mbron vetëm për një vit. Virusi që shkakton gripin ndryshon dhe në vitin tjetër mund të jetë më ndryshe. Kjo është arsyeja që duhet të vaksionohesh për çdo vit. Përndryshe nuk je i mbrojtur nga gripi.

To the top of the page