VÅRDEN I SÖRMLAND

Service på Mälarsjukhuset

Innehållet gäller Sörmland

Här kan du läsa mer om vilken service du erbjuds på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och annat som kan vara bra att veta inför ett besök.

Hitta rätt på Mälarsjukhuset

Sörmland

Avrådan från sjukhusbesök

Med anledning av det nya Coronaviruset har vi beslutat att avråda från besök till våra inneliggande patienter på sjukhusen i Sörmland om inte särskilda skäl finns, till exempel föräldrar som besöker sina barn.

Besök är inte tillåtet alls om besökaren har luftvägssymtom, till exempel hosta eller andningssvårigheter.

Här kan du läsa mer om vilka besöksrestriktioner som gäller.

Ta hjälp av sjukhuskartan för att hitta rätt på Mälarsjukhuset. Få en vägbeskrivning steg för steg hela vägen fram till mottagningen, eller se närmsta parkering, toalett eller självcheck-in.

Här finner du en översiktskarta över Mälarsjukhuset (pdf) med entréer och målpunkter.

Information om vilken entré du ska gå till, och hur du sedan hittar rätt, finns på din kallelse. Du kan också söka efter rätt mottagning under Hitta vård.

Besöksinformation

Besöka en patient

Du som är anhörig är välkommen att besöka en patient under avdelningens besökstid. Besökstiderna varierar mellan olika avdelningar. Besök avdelningen sida under Hitta och jämför vård för mer information om besökstider, eller fråga personalen på avdelningen.

Blommor och parfymer

Många personer är överkänsliga för dofter eller allergiska. Därför är det oftast inte tillåtet att ta med blommor vid besök på vårdavdelningar på sjukhuset. Om du vill veta vad som gäller inför ett planerat besök, ta kontakt med den avdelning eller mottagning du ska besöka, eller Kontaktcenter.

Undvik alltid starkt doftande blommor och parfym när du besöker sjukhuset.

Egen elektronisk utrustning

Du kan oftast ta med dig dator, surfplatta, mobiltelefon, rakapparat och liknande när du är inlagd på sjukhuset, men tänk då på att:

  • det är viktigt att du först kontrollerar med vårdpersonalen om det går bra. På vissa avdelningar kan din elektronik störa den medicinska utrustningen.
  • använd alltid sjukhusets gästnätverk i stället för egen internetuppkoppling. Lösen får du av vårdpersonalen.
  • smitta kan spridas via din utrustning. Desinficera om möjligt.
  • sjukhuset ersätter ingen egen utrustning som skadas eller försvinner. Du tar med dem på egen risk. Om en skada orsakas av vårdpersonal, se avsnittet ”Om du glömt kvar något” nedan.

Kläder och värdesaker

Om du vårdas på sjukhus finns låsbara skåp på vårdavdelningen.

Tänk på att sjukhuset inte ansvarar för kläder och värdesaker. Om du blir inlagd och har värdesaker med dig är det bra om dina närstående tar med dem hem.

Om du har glömt kvar något

Om du har varit på sjukhuset och glömt kvar något, kontakta i första hand avdelningen eller mottagningen som du har besökt. Fråga personalen vid Kontaktcenter i huvudentrén om du glömt eller tappat någonting på något annat ställe på sjukhuset. Vi lämnar värdeföremål till polisens hittegods inom 14 dagar från upphittat datum. Övriga kvarglömda och upphittade saker sparas i en månad från upphittat datum, sedan kastas de.

Om du upplever att regionen är ansvarig för att någonting du haft med dig förlorats eller skadats, kontaktar verksamhetschefen på den verksamheten du besökt för vidare hjälp.

Självincheckning

Du kan anmäla dig själv till ditt bokade besök i någon av våra incheckningsterminaler. Du hittar terminalerna i våra större entréer.

Kontaktcenter

I huvudentrén finns kontaktcenter som kan hjälpa dig med att hitta dit du ska och se vart din närstående kan finnas på sjukhuset. Kontaktcenter har öppet måndag-torsdag klockan 07.00-16.00 och fredag klockan 07.00-15.00.

Rökning

Våra sjukhus är rökfria, vilket innebär att man inte får röka inom sjukhusområdena. Detta gäller både inom- och utomhus. Rökning hänvisas till markerade platser utanför våra sjukhus.

Mer information och kartor över våra rökfria sjukhusområden hittar du här.

Provtagning och blodcentral

Öppettider samt information om var du hittar provtagningen och blodcentralen finns på Unilabs webbsida.

Här kan du läsa mer om att ge blod.

Att ta sig hit

Med buss eller tåg

Använd Sörmlandstrafikens reseplanerare eller SJs hemsida för att hitta rätt buss eller tåg och tider.

Färdtjänst och sjukresor

Här kan du läsa mer om sjukresor i Sörmland.

Tillgänglighet

Alla markerade entréer på sjukhusen är handikappanpassade.

Service på sjukhuset

Apotek

På Mälarsjukhuset finns ett apotek på entréplan. Du hittar öppettider på Apotek Hjärtats webbplats.

Bibliotek

Som patient eller närstående är du välkommen att låna till exempel böcker, ljudböcker och tidskrifter. I biblioteken finns datorer och du kan få hjälp med att ta fram böcker och annat material om olika sjukdomar. Här hittar du Sjukhusbibliotekets öppettider.

Café

Caféet ligger i anslutning till huvudentrén. Förutom olika drycker och bakverk serveras även lunch i cafeterian.

Cykelparkering och cykelpumpar

På sjukhuset finns flera cykelparkeringar vid våra entréer. Det finns även två cykelpumpar, en vid entré 2 (gamla entrén) och en vid cykelparkeringen vid Restaurang Pandion.

Kiosk

Kiosken ligger i anslutning till huvudentréen. Här finns bland annat frukt, drycker, godis och tidningar.

Restaurang

Restaurang Pandion når du via hiss G till plan 4, följ därefter skyltningen. Restaurangen är öppen måndag-fredag kl. 11.00-13.30.

Obs! Kalla och varma matlådor istället för bufféservering

På grund av pågående pandemi har restaurangerna ändrat sin servering enligt folkhälsomyndighetens riktlinjer och säljer tills vidare enbart varma och kalla matlådor. Matlådorna säljs med en liten låda råkost och kostar 65 kronor eller 1 kupong.

  • Varma och kalla matlådor säljs i Restaurang Pandion mellan 11-12.30. Det finns möjlighet att sitta i restaurangen för att äta matlådorna.
  • Kalla matlådor säljs i café och butik under ordinarie öppettider.

Varuautomater

Det finns en varuautomat i huvudentrén och en på Akutmottagningen, där du kan köpa något lätt att äta eller dricka.

Postlåda

Du hittar en postlåda utanför huvudentrén. 

Till toppen av sidan