LÄS ANDRAS FRÅGOR

Min son vill inte bajsa. Vad kan jag göra?

Fråga

För två månader sedan fick min tvååring småsår i stjärten, och efter det vill han inte bajsa. Han går och håller sig i fyra till fem dagar och är sedan stenhård i magen.

Vet inte vad vi ska göra för att han inte ska vara rädd för att det ska göra ont. Behöver vi gå till läkare eller går sådant här över självmant?

Svar

Nej, ni behöver inte gå till läkare direkt. Först finns det en del ni kan tänka på för att det ska fungera bättre med avföringen.

Det är vanligt att barn hamnar i en sådan situation som du beskriver. Av olika skäl håller de sig från att gå på toaletten, avföringen blir hård och det gör ont när de bajsar. Då blir de skrämda, och håller igen nästa gång. Det innebär att avföringen blir ännu hårdare och trycker på, varvid de håller sig ännu mer.

Prova att förändra kost och rutiner

Kosten bör innehålla tillräckligt mycket fibrer. Hellre knäckebröd och grovt mjukt bröd än vitt bröd. Gärna mycket av vissa frukter och grönsaker.

Viss mat påverkar också avföringen särskilt mycket. Den blir till exempel lösare av katrinplommon, päron och bönor. Av banan och blåbär kan den bli mer hård. Stora mängder mjölk kan också bidra till att den blir hård. Ofta är syrade mjölkprodukter bättre, till exempel fil och yoghurt.

Regelbundna måltider i lugn och ro är viktigt. Att din son har tid att sitta på toaletten efter maten och när han känner sig bajsnödig har också stor betydelse.

Går pojken i förskola? Då bör ni också tala med personalen där om vad som behövs.

Salva och kanske ett mjukgörande avföringsmedel

Om huden runt ändtarmsöppningen är irriterad kan ni smörja med en mild mjukgörande salva. Det finns mjukgörande avföringsmedel som kan provas, efter samråd med BVC-sjuksköterskan. Hen kan också ge mer råd om kost och hur ni kan förhålla er med detta.

Besöka läkare

Om huden inte läker och avföringen blir normal ska ni boka ett besök hos läkare. Observera att tarmstimulerande laxermedel inte ska användas utan läkarkontakt.

Ibland kan det bli en knepig situation mellan barn och föräldrar kring det här med bajsandet. Det är viktigt att få till barnets toalettbesök som något regelbundet och att det är en naturlig del av dagen är viktigt. Utan att situationen förstoras.

Om inte något av detta hjälper kan ni behöva läkarkontakt. Men, som sagt, tala gärna med sjuksköterskan på BVC först.

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan