ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Sköta ett nyfött barn

Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Som nybliven förälder kan du ha många frågor kring barnets kropp och skötsel.

Mamma som håller en bebis i famnen.
Ett nyfött barn behöver stöd för huvudet. Bär ditt barn på ett säkert sätt så barnet känner sig trygg i din famn.

Att sköta ett nyfött barn innebär allt från att se till att barnet får mat till att hen är ren, varm och trygg. Du behöver bland annat tänka på hur du håller barnet, att barnets nacke skyddas. Du behöver också tänka på att barnet behöver få ny blöja regelbundet för att inte få utslag eller eksem.

Här har vi samlat mycket av det som du kommer att möta i vardagen med barnet. Du får bland annat veta hur du på ett smidigt sätt byter barnets blöja och hur du tar hand om barnets hud.

I många av exemplen finns länkar till ytterligare information.

Lyfta och bära barnet

När ett nyfött barn är vaket vill hen ofta bli buren. Det finns många sätt att bära ett barn på. Det viktiga är att barnet får stöd för huvudet, bärs på ett säkert sätt och känner sig tryggt.

När du ska lyfta upp barnet lägger du dina händer och armar under barnets kropp medan hen ligger kvar. Du kan föra in din ena hand under nacken och huvudet på barnet och låta underarmen glida in under barnet. Den andra handen kan du lägga under stjärten och låta underarmen följa med. Du kan gärna prata med barnet under tiden och sedan lyfta upp barnet lugnt och försiktigt. När du ska lägga barnet gör du tvärtom. Du låter barnet få känna underlaget innan du tar bort dina armar.

När du håller barnet i famnen kan du låta det vila mot din egen vänstra sida, så att barnet kan höra dina hjärtslag. Du kan hålla ena handen under barnets stjärt och den andra handen och armen om nacken och ryggen.

Se en film om hur du gör när du lyfter och bär ett litet barn.

En del barn tycker om att ligga på mage med ansiktet nedåt på den vuxnes underarm. Du för då ena handen mellan benen på barnet och låter handen stanna under barnets bröstkorg. Då får barnets mage stöd underifrån av armen. Du kan stödja barnets huvud och axlar med den andra handen och underarmen.

Ett annat sätt är att ha barnet i en bärsele eller sjal. Då kan du bära barnet på ryggen, höften eller magen. I en sele eller sjal är barnet nära den vuxnes kropp på ett sätt som påminner om tiden före födseln. Det kan vara praktiskt att bära barnet på det här sättet, då du får en hand fri och kan ta med dig barnet dit du inte kan komma med barnvagn.

Barnet kan sitta i bärsele eller sjal redan från början men behöver ordentligt stöd för huvudet. Du kan bära barnet korta stunder i början för att vänja både dig själv och barnet vid bärselen eller bärsjalen. Om du får ont i ryggen eller axlarna när du bär barnet, kan det bero på att bärselen eller sjalen behöver justeras.

Här kan du ladda ner information på Konsumentverket, om bärsjalar och andra hjälpmedel.

Teckenspråk: Lyfta och bära barnet

Klä på barnet

Det är inte alltid så lätt att få barnets huvud genom tröjans ringning, händerna genom ärmarna eller fötterna genom byxbenen. Det är bra att använda kläder som är lätta att ta på, till exempel omlottröjor som knyts fram eller tröjor med en halsringning som går omlott. Ärmarna ska också vara så töjbara att du kan hjälpa barnet genom att sticka in din egen hand. Det är bra att undvika blixtlås på barnets kläder för att slippa riskera att det nyper barnet när du drar upp det.

Om barnet skriker och är oroligt när du ska byta kläder, kan det finnas flera anledningar:

 • Barnet kan tycka att det är obehagligt att vara helt naken. Du kan ha en filt eller handduk till hands.
 • Underlaget som barnet ligger på kan vara obekvämt eller kallt. Skötbordet eller sängen brukar vara bra platser att byta kläder på.
 • Det kanske är för kallt i rummet. Värme är viktigt för nyfödda, som även kan behöva ha mössa på sig inomhus den första tiden.

 

Teckenspråk: Klä på barnet

Byta blöja

Det första året med ett nyfött barn byter du blöja ofta. Det kan kännas svårt i början, men brukar snart bli rutin. Blöjbytena är bra tillfällen att ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller leka med barnet. Du kan sätta upp en spegel eller hänga upp en mobil med figurer ovanför skötbordet som kan vara rolig för barnet att titta på under tiden.

Det är vanligt att urin och avföring irriterar huden där blöjan sitter. För att undvika det och eksem med klåda och sveda behöver du byta blöja ofta, tvätta rent, och lufta stjärten. Det är bra att använda blöjor som är så stora att det finns plats för luft mellan hud och blöja. Det brukar gå åt ungefär åtta blöjor per dygn. Det finns många olika sorters engångsblöjor och tygblöjor att välja på, du får prova dig fram till en typ som passar.

Det här kan vara bra att tänka på:

 • Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har och blir lättare avkylda. Barnet ska inte ligga naket där det är kallt.
 • Du kan börja med att öppna flikarna på blöjan utan att ta bort den smutsiga blöjan. Du torkar av eventuellt bajs med blöjan och viker sedan upp den smutsiga blöjan på mitten under barnet. När du torkar och tvättar stjärten på barnet brukar det vara bra att använda sig av trefingergreppet, det vill säga hålla fötterna med tumme, pekfinger och långfinger.
 • På flickor tvättar du framifrån och bakåt för att undvika att bakterier kommer in i urinröret. Har det kommit bajs innanför blygdläpparna är det bra att försiktigt tvätta bort det med en mjuk, tunn tvättlapp som är fuktad med vatten, oparfymerad tvättkräm eller olja av något slag, till exempel barnolja eller olivolja.
 • På pojkar ska du inte dra tillbaka förhuden för att göra rent.
 • Du behöver inte använda salvor och puder i förebyggande syfte.
 • Det är bra om barnet får vara utan blöja och lufta huden så mycket som möjligt.
 • Om huden har blivit röd och irriterad är det bra att lufta mycket och inte använda färdigpreparerade våtservetter. Du kan tvätta med oparfymerad tvättkräm eller olja och smörja in barnets stjärt med en skyddande salva innan blöjan sätts på igen, till exempel någon som innehåller zink. Du kan få råd om bra salvor på bvc eller på ett apotek.
 • Ibland kan barnet få blöjutslag. Det är röda, torra fläckar i blöjområdet. Om barnet dessutom får svampinfektion kan huden bli ilsket röd och glansig. Om barnet har fått blöjutslag kan du behandla det själv, men kontakta bvc om det inte går över. Om du misstänker att barnet har fått en svampinfektion kan du kontakta bvc eller en vårdcentral.

Teckenspråk: Byta blöja

Barnets bajs

Barnets första bajs kallas barnbeck och är segt och grön-svart. Nyfödda barn brukar sedan bajsa varje gång de äter och avföringen är oftast väldigt lös. Färgen är oftast gul, men den kan också vara grön. Efter en eller ett par veckor bajsar de flesta barn mer sällan och efter ett tag är det vanligt med avföring ett par gånger om dagen. En del barn som ammas kan helt plötsligt börja bajsa så sällan som en gång i veckan. Ibland kan det gå upp till tio, tolv dagar mellan avföringarna. Många föräldrar blir oroliga om barnet inte har bajsat på några dagar, men det behöver du inte vara om barnet äter och sover bra och är som vanligt för övrigt. För barn som ammas är det lika vanligt att bajsa varje gång de äter som en gång i veckan, under förutsättning att de äter och mår bra.

Barn som får bröstmjölksersättning bajsar oftast några gånger per dag, men även här kan det vara olika. Det viktiga är att se hur barnet mår.

Barn som ammas blir i regel inte förstoppade. Om de bajsar sällan blir det mindre vätska i avföringen och den ser mer salvliknande ut än hos ett barn som bajsar ofta.

Barn som får bröstmjölksersättning kan ibland få problem med trög avföring. Då kan du rådgöra med bvc eftersom du kan behöva ge en annan ersättning.

Här finns information om diarré hos barn, och om förstoppning hos barn.

Teckenspråk: Barnets bajs

Vårda huden

I början är det bra att titta på barnet naket varje dag för att se att huden inte är irriterad eller har några utslag. Under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna kan huden lätt bli irriterad eftersom det är varmt och lite fuktigt där.

Många barn behöver tvättas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud. Du kan tvätta försiktigt med en mjuk tvättlapp fuktad med vatten och badda torrt med en handduk. Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om du tvättar rent, försöker badda torrt och sedan luftar. Om det inte blir bättre av den behandlingen kan du kontakta bvc.

Du behöver inte överdriva tvättandet, men barnets hud behöver vara ren. I början räcker det ofta att tvätta med vatten. Sedan behövs ibland en mild barntvål som komplement. Det går också att tvätta huden med olja.

Nyfödda barn har ofta torr hud och det är vanligt att den flagar och fjällar. Det går oftast över av sig själv inom några veckor. Om huden blir så torr att det blir sprickor och blöder, eller att huden till exempel blir röd och skorvig, kan det vara bra att kontakta bvc. Sjuksköterskan kan bedöma om det behövs någon behandling, läkarbesök, byte av tvättmedel eller om det kan vara en allergisk reaktion.

Teckenspråk: Vårda huden

Naveln

Resterna av navelsträngen ramlar bort av sig själv, oftast inom två veckor. Naveln ska hållas ren och du kan tvätta den försiktigt med vanligt vatten på en tops och torka med en torr tops. Det är vanligt att den blöder och vätskar sig lite. Det kan också lukta lite illa. Men om naveln blir röd och svullen, börjar lukta rejält illa och vätskar sig mycket, kan det bero på att det har blivit en infektion i naveln. Då ska du kontakta bvc eller ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för rådgivning. Om barnet har feber eller verkar matt ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Ibland kan barnet ha ett så kallat navelgranulom, det vill säga slemhinna i stället för hud i navelgropen. Det brukar läka efter några veckor och försvinner oftast av sig själv. Men om det inte gör det kan du rådfråga bvc om eventuell behandling.

Teckenspråk: Naveln

Bada

Det räcker att bada barnet någon gång per vecka. Om du vill, och barnet tycker om det, kan du göra det oftare. Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan hemma, även om inte naveln har fallit av. En del barn njuter av vara i vatten medan andra inte tycker om det.

Vattnet ska vara ljummet, ungefär 37 grader. Du behöver hålla ena armen under barnets huvud och handen runt barnets överarm, så att barnet får stöd.

Det går bra att bada tillsammans med barnet, men inte förrän naveln är helt läkt.

Här kan du läsa mer och se en film om när Anna badar Elsa, två månader. Här kan du läsa om barns hår och hårtvätt.

Teckenspråk: Bada

Ligga på magen

En del barn tycker om att ligga på mage när de är vakna redan från några veckors ålder, andra gör det inte. Även om barnet inte är så förtjust i att ligga på mage är det bra om hen får göra det flera korta stunder varje dag. Det är en bra övning inför att lära sig lyfta på huvudet, stödja på armarna och så småningom förflytta sig.

Teckenspråk: Ligga på magen

Klippa naglarna

Naglarna på ett nyfött barn är mjuka och kan vara långa. De växer snabbt, på både fingrar och tår.

De första månaderna kan det vara svårt att se hur mycket av nageln som är sammanvuxen med huden under. Du ska därför undvika att klippa naglarna den första tiden. Så länge barnets naglar är mjuka kan du försiktigt riva av lösa flikar av dem. I början kan du fila naglarna försiktigt, på så sätt förhindrar du att barnet river sig i till exempel ansiktet.

När barnet blir äldre kan du antingen fila eller klippa barnets naglar. När naglarna kan börja klippas tycker en del att det är smidigt att göra det när barnet är trött eller sover, och gärna när barnet har badat eftersom naglarna är mjuka då. Du klipper rakt över nageln och är försiktig med sidorna. Du kan använda en trubbig nagelsax eller babyklippare.

Teckenspråk: Klippa naglarna

Hudfärg och gulsot

När barnet ligger i magen behöver det fler röda blodkroppar än när det är fött, för att få syre. I samband med förlossningen börjar barnets kropp att bryta ner de röda blodkropparna så att de blir lagom i antal. Bilirubin är ett gult färgämne som bildas när blodkropparna bryts ner, och kan göra att barnets hud och ögonvitor blir gulaktiga. Bilirubinvärdet kan kontrolleras med ett blodprov eller med en särskild mätare. Om värdena är höga, behöver barnet få behandling med ett särskilt ljus på huden, på barnkliniken eller BB-avdelningen. Ljuset gör att bilirubinet försvinner fortare ur kroppen.

Personalen på BB, bvc eller barnmorskemottagningen kan bedöma om barnet är så gult att det behövs provtagning. Om barnets hud och ögonvitor blir gula när ni har kommit hem från BB behöver du kontakta BB eller bvc. Barnet kan ibland bli slött och inte orka äta tillräckligt, då behöver du söka vård direkt på en akutmottagning.

Det är vanligt att barnet har en blåaktig färg på händer och fötter när det är kallt. Men blå hudfärg på andra delar av kroppen, som dessutom inte försvinner, kan vara tecken på hjärt- eller lungsjukdom. Är du orolig över barnets hudfärg kan du prata med personalen på bvc eller BB. Om barnet är slött eller inte verkar må bra ska du kontakta sjukhuset direkt.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd.

Teckenspråk: Hudfärg och gulsot

Prickar och utslag

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar eller utslag. De flesta är helt ofarliga.

 • Små, vita, hårda prickar som ofta sitter på det nyfödda barnets näsa och kinder är vanliga. De försvinner av sig själva, oftast inom några veckor efter födseln. Prickarna kallas för milier.
 • Röda, oregelbundna utslag av varierande storlek, mellan två och tio millimeter som kommer någon eller några dagar efter födseln kallas för toxiskt utslag. Oftast ser eller känner du små knottror som blir gulvita när du trycker på huden. De finns framför allt på bröstet och magen, och ibland även på armarna, låren och i ansiktet. De försvinner av sig själv efter några dagar.
 • Röda, platta märken som består av en samling små, ytliga blodkärl kallas för storkbett. De sitter i pannan, på ögonlocken och/eller i nacken. Storkbett i pannan försvinner under det första levnadsåret. I nacken kan de finnas kvar i flera år.
 • Röda utslag som kommer och går kan vara värmeutslag. Barnet har dem en stund, ofta vid det ställe på huden där det har blivit varmt. Utslagen försvinner när huden blivit svalare.
 • Hemangiom, så kallat smultronmärke, är samlingar av blodkärl under huden som ofta skiftar i blått med en klarröd fläck på toppen. De blir ofta synliga först några veckor efter födseln och kan sedan fortsätta att öka i storlek under det första halvåret. De är ofarliga och försvinner efter några år.
 • Blåfärgade hudområden, så kallade mongolfläckar, är ganska vanligt hos barn med mörk hud men förekommer även hos ljushyade barn. Mongolfläckar sitter oftast i korsryggen och på skinkorna och bleknar ju äldre barnet blir. De är ofarliga.
 • Röd, torr, skorvig eller irriterad hud kan bero på att barnet har reagerat på något ämne i maten, på parfymerat tvättmedel, eller liknande. Du kan kontakta bvc för råd om det ska behandlas.
 • Blåsor med klart eller grumligt innehåll kan vara en infektion i huden som behöver behandlas. Du bör kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning för att få veta vilken behandling som behövs.

Här kan du se bilder på och läsa om utslag och hudförändringar hos barn.

Teckenspråk: Prickar och utslag

Skorv - seborroiskt eksem

Många nyfödda får så kallad skorv eller seborroiskt eksem i hårbotten eller ögonbrynen. Skorven ser ut som feta, lite gulbrunaktiga fjäll och kan likna mjäll. Det är ofarligt och går bort av sig själv, men det kan ta tid, vanligen ett till två år. Om du vill få bort lindrigare skorv kan du smörja in barnets hårbotten med barnolja. Låt oljan sitta kvar några timmar eller över natten. På morgonen tvättar du barnets hår och gnuggar eller skrapar sedan bort skorven. Skorv kallas ofta även för mjölkskorv.

Om besvären är svårare finns det även krämer att använda, du kan köpa dessa på ett apotek. Om huden är röd i anslutning till skorven kan du kontakta bvc.

ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom. 

Teckenspråk: Skorv

Sugmärken och blåsor på läppen

Barn kan suga på tummen, fingrar eller handryggen redan under senare delen av graviditeten. Därför kan det nyfödda barnet ha sugmärken på händerna redan vid födseln. Barn som suger intensivt kan också få små blåsor på överläppen. Sugmärken och sugblåsor besvärar inte barnet och försvinner av sig själv.

Teckenspråk: Sugmärken och blåsor på läppen

Muntorsk

Nyfödda kan få en svampinfektion i munnen som kallas torsk. Torsk ser ut som en vit beläggning på tungan och på insidan av kinderna och läpparna. Ofta försvinner torsk av sig själv utan behandling.

Torsk kan smitta från det ammande barnet till bröstvårtorna på den som ammar.

Teckenspråk: Muntorsk

Nagelbandsinfektion

Det händer att nyfödda barn får en infektion i huden runt naglarna. Det blir rött och svullet och ibland kommer det också ut var. Du kan kontakta bvc eller vårdcentralen för att få hjälp att bedöma vilken behandling som behövs. Små nagelbandsinfektioner brukar tvättas med tvål och vatten eller alsolsprit. Om infektionen är kraftig bör du kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning. Kraftiga infektioner kan behöva behandlas med antibiotika.

Teckenspråk: Nagelbandsinfektion

Svullna bröst eller könsorgan, flytningar

Brösten på nyfödda barn kan bli svullna och lite ömma. Ibland kan det till och med komma lite mjölkliknande vätska ur bröstvårtorna, så kallad häxmjölk. Det beror på hormonpåverkan från mamman. Svullna bröst brukar gå över av sig själv efter någon vecka. Om brösten skulle bli röda, vilket är ovanligt, kan det vara tecken på en infektion och då ska du kontakta bvc.

Både hos pojkar och flickor är könsorganen ofta svullna och röda vid födseln. Det försvinner i regel under den första levnadsveckan. Nyfödda flickor kan också under de första levnadsdagarna ha en vitaktig flytning från slidan som orsakas av hormonpåverkan från mamman. Ibland kan den vara blodblandad. Det går över av sig själv efter några dagar.

Teckenspråk: Svullna bröst eller könsorgan, flytningar

Huvudet

Huvudet är stort och tungt i förhållande till barnets kropp. Barnet kan inte själv hålla upp eller stödja huvudet i början utan behöver stöd av en vuxens hand.

Huvudet är mjukt och formbart och består av åtta skallben som inte är riktigt sammanväxta när barnet föds. Det är för att barnet lättare ska kunna passera genom kvinnans kropp under förlossningen. Efter en vaginal förlossning kan barnets huvud vara lite spetsigt. Efter någon vecka blir huvudformen mer rund igen. Formbarheten är också nödvändig för att hjärnan behöver plats att fortsätta växa efter födseln.

Mellanrummen mellan huvudets skallben kallas fontaneller och kan kännas olika tydligt hos olika barn. Den stora fontanellen blir mindre under barnets första år och känns inte längre när barnet är mellan ett och två år. Fontanellerna täcks av en stark hinna och tålig hud. Du behöver inte vara rädd för att försiktigt tvätta eller smeka barnet över det mjuka området på huvudet.

Om barnet alltid ligger på rygg med huvudet åt samma håll, både när det sover och är vaket, kan huvudformen bli lite sned eller platt. Rekommendationen är att barnet, tills det kan vända sig själv alltid sover på rygg. När barnet är vaket är det bra att variera ställningarna. Du kan låta barnet ligga på mage på en förälders kropp eller på en filt på golvet. De allra flesta barn har fått en mer rund huvudform i tvåårsåldern.

Om du är orolig över hur barnet håller sitt huvud eller över huvudformen kan du kontakta bvc.

Teckenspråk: Huvudet

Ögonen

Under barnets första levnadsdagar är det vanligt att ögonen är lite svullna, men det brukar gå över av sig själv. Ögonen kan också bli irriterade och vätska sig. Det kan bero på att tårkanalerna är lite trånga på nyfödda barn. När barnet har sovit kan du behöva torka ur ögonen för att hen ska kunna öppna dem. Du kan torka ur ögonen med en mjuk kompress eller bomullstuss doppad i ljummet vatten eller koksaltlösning, som finns att köpa på apotek. Du torkar utifrån och in mot ögonvrån.

Variga, svullna och röda ögon kan också bero på en infektion i ögat och då behöver du kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning.

När barnet föds fram är det vanligt att det blir små blödningar i barnets ögonvitor. De brukar försvinna av sig själv efter några dagar.

Teckenspråk: Ögonen

Till toppen av sidan