Ögon, öron, näsa och hals

Röst och tal

Här kan du läsa mer sjukdomar och besvär med röst och tal, till exempel heshet, stamning och afasi.

Innehåll - Röst och tal

Visa innehåll som:
  • Harklingar

    Harkling beror på att det har uppstått någon typ av retning i halsen som du försöker få bort. Att använda metoden huffa kan hjälpa.

  • Stamning

    Stamning innebär att talet på något sätt stoppas upp trots att du vet vad du ska säga. Stamning går oftast över av sig själv. En logoped kan ge behandling om det behövs.

  • Heshet

    När du är hes låter din röst inte som vanligt. Du kan bli hes när du är förkyld men också om du överansträngt rösten. Ofta går besvären över av sig själv.

  • Afasi

    Afasi innebär att man har språkliga svårigheter efter en hjärnskada, oftast efter en stroke. Man kan till exempel ha svårt att prata och skriva.

  • Tal- och språkstörningar hos barn

    En språkstörning innebär svårigheter att utveckla språk och tal i den takt man kan förvänta sig av barnets ålder. Barnen har oftast en i övrigt normal utveckling, men just språkutvecklingen går långsamt.

  • Tal- och språkstörningar hos vuxna

    Den som har en språkstörning har en nedsatt språkförmåga. En språkstörning innebär en medfödd svårighet att utveckla språk och tal i förväntad takt. Det kan yttra sig på många olika sätt, och variera från lätta svårigheter till grava.

  • Dysartri

    Dysartri är talsvårigheter som orsakats av en skada i hjärnan eller nervsystemet, till exempel stroke, CP, Parkinsons sjukdom, ALS och MS.

  • Besvär med rösten

    Rösten följer oss genom hela livet och speglar både vem vi är och hur vi mår. Ofta tänker vi inte på hur mycket vi använder rösten förrän den inte fungerar.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Så fungerar hjärnan

Hjärnan ger oss vår personlighet och våra känslor. Hjärnan gör också att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Det är också hjärnan som styr kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Till toppen av sidan