Öron och balans

Hörselgångseksem

Hörselgångseksem är mycket vanliga. Symtomen brukar vara att hörselgången blir fnasig och kliar. Ibland blir hörselgången svullen, och då kan det rinna var ur örat och hörseln kan bli sämre. Hörselgångseksem går oftast över av sig själv, men ibland behövs behandling.

Symtom

Det är vanligt att hörselgången blir fnasig och att det kliar i örat om du har hörselgångseksem.

Ofta går problemen över av sig själv, men ibland utvecklas eksemet till en inflammation. Då kan det göra mycket ont och rinna vätska ur örat. Vätskan kan vara illaluktande, grumlig och tjock. Det beror på att smuts och hudceller som inte har rensats ut då har bildat en grynig massa inne i hörselgången.

Du kan höra sämre om hörselgången blir igentäppt av eksem, svullnad, vätska och hudceller. När eksemet i hörselgången är borta kommer du att höra som vanligt igen.

Ibland leder hörselgångseksem till en infektion i hörselgången. Då kan du få mycket ont och kanske också feber. Infektionen kan sprida sig till ytterörat som då blir rött, svullet, varmt och ömt. Även huden runt örat kan bli röd och svullen. Då gör det ofta också ont när du gapar eller tuggar.

När ska jag söka vård?

De allra flesta som har hörselgångseksem behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär:

  • hörselgången är svullen och irriterad och besvären inte går över efter två dagar
  • det rinner vätska ur örat
  • du hör sämre på örat.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Hörselgångseksem går ofta över av sig själv, men det kan klia länge och problemen kan komma tillbaka. För att lindra besvären kan det vara bra att hålla örat torrt när du badar eller duschar. Det kan du göra genom att använda fetvadd, öronproppar eller badmössa. Fetvadd och öronproppar kan du köpa receptfritt på apotek.

Undvik att klia i örat eftersom det kan förvärra besvären.

Du som vuxen kan också pröva receptfri öronsprej mot hörselgångseksem som finns att köpa på apotek. Sprejen kan också användas av barn som är äldre än fem år.

Smittar hörselgångseksem?

Hörselgångseksem smittar inte men i den gryniga massan som ibland bildas inne i örat kan det finnas bakterier som smittar.

Hur kan jag förebygga?

Peta inte i örat. Det stör den naturliga rengöringen av hörselgången och ökar risken att bakterier kommer in i örat.

Du som har känslig hud och lätt får besvär i hörselgången bör använda hörselskydd och hörlurar som sitter utanpå örat i stället för inuti hörselgången.

Du som har allergier och använder örhängen ska bara använda sådana som är testade och rekommenderade för dig. Allergier och eksem som sitter på den yttre delen av örat kan sprida sig till hörselgången.

Det är också bra att använda schampo och tvål som är allergitestade.

Det är viktigt att lufta hörselgången om du har hörapparat

Du som använder hörapparat kan tänka på att det är bra att lufta hörselgången genom att ta ut apparaten när du inte använder den. Det är också viktigt att rengöra insatsen så att inga bakterier förs in i hörselgången. 

För dig som ofta får besvär med hörselgångseksem kan en så kallad benförankrad hörapparat passa bättre än en hörapparat som sitter i hörselgången. Med en benförankrad hörapparat leds ljudet i benet till innerörat.

Undersökning

För att avgöra om du har fått hörselgångseksem undersöker läkaren örat. Hen kontrollerar om det finns något eksem utanpå örat och om ytterörat är rött, svullet, ömt eller känns varmt.

Läkaren undersöker örat med ett otoskop, en slags öronficklampa, eller ett mikroskop. Då ser hen om det syns något sår, om det finns tecken på att en talgkörtel är infekterad eller om hörselgången är svullen. Hen undersöker också om det finns illaluktande vätska i örat.

Hörselgångseksem kan göra så att det är svårt att se trumhinnan. Det kan göra det svårt för läkaren att se om du har några andra öronbesvär utöver eksemet. Då får du behandling mot eksemet först och sedan får du komma på återbesök några dagar senare för ytterligare en undersökning.

Behandling

Ofta kan hörselgångseksem behandlas av en läkare på en vårdcentral. Du kan få en remiss till en öron-näsa-halsläkare om du har en sjukdom i mellanörat eller är opererad i trumhinnan. Du kan också få en remiss om du mår mycket dåligt eller om eksemet inte läker inom ett par veckor.

Du kan även få en remiss om hörselgångseksemet kommer tillbaka flera gånger. Då behöver du undersökas av en öron-näsa-halsläkare eller en hudläkare för att se om besvären beror på någon annan sjukdom.

Hörselgången blir rengjord

Vilken behandling du får beror på vilka besvär du har. Vid hörselgångseksem är det viktigaste att hörselgången blir rengjord. Då använder läkaren oftast en sug. Det är ett litet rör som fungerar som en liten dammsugare. Ofta räcker det sedan med uttorkande örondroppar som behandling.

Du kan behöva örondroppar med antibiotika eller kortison

Ibland kan du behöva använda örondroppar som du får på recept. Örondropparna brukar innehålla en kombination av antibiotikakortison och svampdödande medel. Antibiotika hjälper om du har en bakterieinfektion. Kortison hjälper mot inflammationen, klådan och svullnaden. Det är viktigt att örat är rensat på vax och smuts innan du påbörjar behandlingen.

En tamponad i örat kan dämpa svullnaden

Om hörselgången är väldigt svullen kan du få en liten kompress som är indränkt i avsvällande medel i hörselgången. Det kallas för en tamponad. När svullnaden har lagt sig kan du börja behandlingen med örondropparna.

Om hörselgångseksemet beror på svamp får du behandling med svampdödande läkemedel. Det kan antingen vara en så kallad tamponad med svampmedel eller så kan läkaren pensla läkemedlet i hörselgången.

Du får antibiotika om infektionen sprider sig till ytterörat

Ibland kan inflammationen spridas till ytterörat. Då kan du behöva få antibiotika i form av tabletter.

Vad händer i kroppen?

Öra som är indelat i ytter-, mellan- och inneröra. Illustration.
Från ytterörat leder hörselgången till trumhinnan, som utgör övergången till mellanörat. Hörselgången är klädd med hud och i huden sitter det talgkörtlar som tillverkar öronvax.

Örat består av ytterörat, hörselgången, mellanörat och innerörat. Från ytterörat leder hörselgången till trumhinnan som utgör gränsen till mellanörat. Hörselgångens insida är klädd med hud och i huden sitter det talgkörtlar som tillverkar öronvax.

Öronvaxets uppgift är att skydda hörselgången mot bland annat infektioner. Hörselgången rengörs genom att smuts och gamla hudceller fastnar i öronvaxet. Sedan rensas det bort när vaxet sakta rör sig utåt.

Vid hörselgångseksem fungerar inte rengöringen av örat som den ska. Då kan huden i hörselgången bli irriterad och klia.

Fukt, värme och bomullspinnar ökar risken för besvär

Lindriga hörselgångseksem är väldigt vanligt, speciellt bland personer som simmar och badar mycket. Det är också vanligt hos personer som använder bomullspinnar i hörselgången.

Det är lättare att få besvär i ett varmt och fuktigt klimat. Därför är det vanligare att få hörselgångseksem på sommaren.

Andra orsaker till eksem i hörselgången

Hörselgångseksem kan också bero på något av följande:

  • Hörselgången är trång och krokig så att öronvaxet har svårt att rinna ut
  • Öronvaxets naturliga flöde har störts av en hörapparat eller öronproppar
  • Det kommer ofta in vatten eller schampo i öronen
  • En flytning från ett inopererat rör i örat
  • Trumhinnan har spruckit och vätskan från innerörat har runnit ut.

Komplikationer och följdsjukdomar

Oftast är besvären med hörselgångseksem lindriga och går över efter en behandling. Om bakterier eller svamp får fäste inne i hörselgången kan du få en infektion i hörselgången utöver eksemet. Infektionen kan sprida sig till den synliga delen av ytterörat. Den kan också sprida sig till huden runt örat som då blir röd, varm eller svullen. Du kan också få feber.

Tilltäppta talgkörtlar kan leda till en infektion

På samma sätt som du kan få finnar i ansiktet kan du få en infektion i en eller flera talgkörtlar i hörselgången. Det brukar göra mycket ont och kan ge en svullnad och flytningar ur örat. Ofta behövs avsvällande behandling och ibland behöver en läkare öppna den tilltäppta talgkörteln. Undvik att peta i varet eftersom det kan göra att infektionen sprids.

Hörselgångseksem som kommer tillbaka

Det är vanligt att hörselgångseksem kommer tillbaka. Håll örat torrt och använd schampo och tvål som är allergitestade. Det kan minska risken för att få besvär. Undvik att peta i örat. Det är också bättre att använda hörselkåpor än proppar i öronen när du lyssnar på musik eller skyddar dig mot buller.

Får du ofta hörselgångseksem kan du få recept på örondroppar att ha hemma så att du kan påbörja behandlingen redan när du får de första symtomen. Det är viktigt att undvika långvarig behandling med droppar som innehåller starka kortisonpreparat.

Det är viktigt att du förstår informationen

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du kan ha rätt att få hjälp av en tolk om du inte talar svenska.

Du kan också ha rätt att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan