IRRITERADE ÖGON

Ögonskada av starkt ljus

Dina ögon kan bli skadade av starkt ljus. Till exempel om solen lyser starkt på snö, hav eller vit sand. Det kallas att bli snöblind. Ögonen kan också bli skadade om du tittar direkt på en svetslåga. Då kallas det svetsblänk. Besvären brukar gå över av sig själv.

Besvären kan lindras av att vara i mörker. Ibland kan du behöva ögonsalva. Du kan också behöva skydda ögonen mot ljus några dagar, till exempel med solglasögon.

Skydda alltid ögonen mot starkt ljus för att förebygga skada. Det gäller även om du solar solarium.

Symtom på ögonskada efter starkt ljus

När ögats hornhinna har skadats av kraftigt ljussken eller svetsblänk, ger det en kraftig irritation i ögonen. Du märker det oftast sex till tolv timmar efter att du tittade på det starka ljuset. Då kan du få några av följande besvär:

 • Du får värk i ögonen.
 • Ögonen är känsliga för ljus.
 • Det bildas tårar i ögonen.
 • Dina ögon är röda.
 • Din syn är sämre.
 • Det känns som du har grus i ögonen.
 • Du kan ha svårt att hålla ögonen öppna.
 • Det kan rycka i ögonlocken.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som har fått en ögonskada av starkt ljus behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du upplever något av det här:

 • Besvären har inte minskat efter två dygn.
 • Du får mer ont i ögat eller ögonen efter två dygn.
 • Synen blir ännu sämre efter två dygn.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Du kan söka vård på vilken mottagning du vill i hela landet. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Vad kan jag göra själv?

Skadan går oftast över av sig själv efter ett till två dygn. Det finns några saker du kan göra för att lindra besvären och underlätta läkningen.

Var i mörker

Det är bra att skydda ögonen från ljus när du fått en ögonskada av starkt ljus, till exempel vid snöblindhet eller svetsblänk. Att vara i mörker hjälper. Då går besvären oftast över av sig själv inom ett dygn. Ibland kan det ta några dagar. Undvik att titta på ljusstarka tv-skärmar eller datorskärmar.

Ögonsalva kan lindra besvär

Du kan lindra besvären genom att använda den receptfria ögonsalvan Oculentum Simplex. Salvan är mjukgörande. Smörj försiktigt med salvan på undre ögonlockskanten. Salvan kan göra att du upplever synen som dimmig. Därför kan det vara bra att ta salvan när du inte behöver använda ögonen så mycket, till exempel när du ska sova. Men det går bra att ta den både till kvällen och dagen.

Smärtstillande läkemedel

Du kan använda något smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol mot värken. Det kan till exempel vara Alvedon eller Pamol.

Behandling

Du behöver träffa en läkare om du har provat att behandla dig själv med salva och besvären inte går över. Ibland kan du behöva andra läkemedel.

Ögonen kan också behöva skyddas från ljus i några dagar. Du kan till exempel använda solglasögon och solhatt, keps eller skärmmössa om du behöver gå ut.

Hur kan jag förebygga ögonskada av starkt ljus?

Det finns flera sätt att undvika att få en skada på ögat av kraftigt ljus. Du kan pröva något eller några av följande tips:

 • Använd solglasögon när du är i starkt solljus. De filtrerar bort UV-strålningen och skyddar ögonen.
 • Använd tonade skidglasögon med UV-skydd om du åker skidor där det är kraftigt solljus och snö. Det går också bra att använda solglasögon.
 • Använd en godkänd skyddsskärm eller svetshjälm när du svetsar. På så sätt undviker du att titta direkt på svetslågan.
 • Använd särskilda skyddsglasögon om du solar solarium.
Till toppen av sidan