OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Covid-19 och resor

Covid-19 påverkar hur du kan resa. Res bara om du kan göra det på ett smittsäkert sätt. Här är råd om vad du behöver tänka på.

Att resa med kollektivtrafik

Använd andra färdmedel än kollektivtrafik, om det är möjligt. Alternativ kan vara att gå, cykla eller åka egen bil. Då minskar risken för trängsel och att smitta sprids.

Använd munskydd när många reser

Du som är född 2004 eller tidigare rekommenderas att bära munskydd i kollektivtrafiken när det är många som reser.

En del regioner har infört rekommendationer att bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Du kan läsa mer om vad som gäller i en region genom att välja region högst upp på sidan.

Läs mer om rekommendationen om munskydd på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Om du ska resa med andra

Om du behöver resa med till exempel buss eller tåg, välj helst ett alternativ där det går att boka plats. Undvik avgångar då många reser. Res inte om du har några symtom på covid-19.

Att resa i Sverige

Res bara om du kan göra det på ett smittsäkert sätt. Undvik att träffa nya människor under resan och på orten som du reser till.

Det kan finnas lokala råd och rekommendationer som du behöver följa, förutom myndigheternas råd och rekommendationer. Vad som gäller kan ändras snabbt om många blir sjuka av covid-19 samtidigt på en ort. Det kan påverka dina möjligheter att resa hem.  

Välj region i regionväljare överst på den här sidan. Då kan du se vad som gäller på orten som du har tänkt att resa till.

Att resa utomlands

För många länder gäller att du avråds från att åka dit, om det inte är nödvändigt. Du kan läsa mer på Utrikesdepartementet, UD.

Intyg om att du inte har viruset

Du kan behöva reseintyg för att kunna åka utomlands. Det kan variera vilken sorts reseintyg som behövs. Kontrollera med landets ambassad vad som gäller. 

Det är inte säkert att du kan få hjälp med reseintyg i den offentliga vården. Folkhälsomyndigheten har en lista över var du kan lämna prov för reseintyg. Du får själv betala för reseintyget.

Om du skulle bli sjuk

Se till i förväg att du kan isolera dig om du blir sjuk på annan ort. Du kan lämna ett PCR-prov i den region du befinner dig, om du skulle få symtom när du är i en annan region än den du bor i.  

Du kan läsa om vad som gäller för olika regioner genom att välja region högst upp i artikeln Lämna prov för covid-19

När du mår tillräckligt bra kan du resa hem på ett sätt som gör att du eller andra inte riskerar att smittas. 

Du ska inte använda gemensamma färdmedel som buss, tåg eller flyg för att ta dig hem medan du fortfarande är sjuk eller kan smitta. 

Till toppen av sidan