UTSLAG OCH EKSEM

Skorv och seborroiskt eksem hos barn upp till ett år

Seborroiskt eksem är ett lindrigt eksem som brukar komma när barnet är några månader. Seborroiskt eksem i hårbotten kallas för skorv eller mjölkskorv. Skorv är vanligt hos barn upp till ett års ålder, men även lite äldre barn kan få skorv. Seborroiskt eksem smittar inte och brukar gå att behandla själv.

Barn i tonåren och vuxna kan ha en variant av seborroiskt eksem som även kallas mjälleksem.

Symtom

Skorv i hårbotten.

Barnet kan få områden med feta gulbruna fjäll i hårbotten och ögonbrynen. Eksemet kan också finnas kring öronen, i ansiktet, i halsvecken, armhålorna, på bålen och ljumskarna. Där blir huden ofta röd.

I hårbotten kan det bildas gulbruna skorpor eller beläggningar om barnet har mycket skorv och inte behandlas.

Seborroiskt eksem brukar inte klia eller besvära barnet på något annat sätt, även om det kan vara mycket tydliga utslag.

Vad kan jag göra själv?

Seborroiskt eksem i hårbotten och på kroppen kan behandlas på olika sätt.

Om barnet bara har lite skorv

Smörj in barnets hårbotten med barnolja på kvällen om det inte är så mycket skorv och du vill få bort det. På morgonen tvättar du hårbotten med ett milt, oparfymerat barnschampo. Efter det gnuggar du hårbotten försiktigt med en handduk för att få bort skorven.

Du kan också smörja in hårbotten med medel som innehåller boragoolja. Oljan finns att köpa på apotek och i butiker som har barnartiklar.

Upprepa behandlingen om skorven återkommer.

Om barnet har skorv som sitter fast

Smörj med salicylsyreolja eller salisylsyrevaselin 1% på kvällen för att mjuka upp fjällen om barnet har skorv som sitter fast. De finns att köpa receptfritt på apotek. På morgonen tar du försiktigt bort fjällen med en handduk, borste eller kam. Tvätta sedan håret med ett milt, oparfymerat barnschampo. Behandlingen kan behöva göras flera gånger.

Du kan lägga en handduk under barnets huvud eller sätta på en tunn mössa om du vill skydda sängkläderna från att bli kladdiga.

Om barnet har seborroiskt eksem på kroppen

Pröva att smörja utslagen med kräm eller salva med hydrokortison, som kan köpas receptfritt på apotek. Fråga en läkare om råd innan du använder hydrokortison på ett barn som är yngre än 2 år.

När och var ska jag söka vård?

Du kan få råd på barnavårdcentralen, bvc, om ett litet barn har mycket skorv.

Kontakta bvc om utslagen är fjälliga och röda.

Kontakta en vårdcentral eller bvc om något av följande stämmer:

  • Barnet har utslag som kliar eller besvärar.
  • Du har behandlat barnet med hydrokortison i en vecka utan att besvären har blivit bättre.
  • Utslagen vätskar sig eller är såriga.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Vad beror skorv på?

Det är inte helt klart vad skorv hos små barn beror på, men forskning visar att det troligen beror på brist på fett i huden och att hudens skydd minskar. Denna brist växer bort med tiden och då försvinner skorven. Det kan ta tid, vanligen ett till två år. Men en del barn kan ha skorv i hårbotten som återkommer upp till sex-sjuårsåldern. Hos en del barn kan skorv försvinna och sedan komma tillbaka.

En annan orsak kan vara en jästsvamp som normalt finns på huden och i hårbotten. Svampen finns i större mängder hos barn som har seborroiskt eksem.

Till toppen av sidan