UTSLAG OCH EKSEM

Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt. Du kan få allergiskt kontakteksem om din hud varit i kontakt med något du är allergisk mot. Icke-allergiskt kontakteksem får du oftast på händerna. Det kallas även för handeksem. Det uppstår när hudens naturliga skydd blir svagare, till exempel om du tvättar dig ofta.

Fotografi av kontakteksem på hand.

Symtom

Vanliga symtom är rodnad, blåsor och sprickor på huden. Det kliar ofta och när du kliar dig kan besvären bli värre.

Ibland kan eksemet bli infekterat av de bakterier som normalt finns på huden. Då kan eksemet vätska sig eller bli större.

Vad kan jag göra själv?

Här är några tips på vad du kan göra själv:

  • Tvätta dig mindre ofta där du har besvär.
  • Gör rent händerna med handsprit istället för tvål och vatten om huden inte ser smutsig ut.
  • Smörj ofta och rikligt med en mjukgörande kräm. Det hjälper huden att bygga upp sitt naturliga skydd.
  • Försök att undvika kontakt med det som framkallar allergin om du har allergiskt kontakteksem.
  • Smörj med en kräm eller salva med milt kortison som du kan köpa receptfritt på apotek. Det kan ibland göra att eksemet läker.

Behandling

Du kan behöva starkare kortison om milt kortison inte hjälper. Starkare kortison kan en läkare skriva ut på recept.

Ett infekterat eksem kan behöva behandlas med antibiotika.

Läs mer om läkemedel vid eksem.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har inte blivit bättre efter en veckas behandling med receptfritt kortison.
  • Du har eksem som sprider sig eller ser annorlunda ut, till exempel vätskar sig.
  • Ditt eksem blir inte bättre av den behandling som brukar hjälpa.

Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad beror kontakteksem på?

Det är vanligt att få icke-allergiskt kontakteksem om du ofta kommer i kontakt med vatten, tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel. Hur känslig man är skiljer sig mycket från person till person. Risken att få icke-allergiskt kontakteksem är större om du hade eksem som barn.

Allergiskt kontakteksem får du för det mesta på händerna, i armhålorna och i ansiktet, framför allt runt ögonen. Exempel på ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är nickel, krom, gummi och vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter. Ett annat ämne som kan ge allergi är kolofonium, som kan finnas i plåster, post it-lappar och tryck på kläder.

Risken att få nickelallergi ökar om du använder smycken som innehåller nickel. Allergirisken är särskilt hög om du har piercat dig eller har tagit hål i öronen och använder smycken som innehåller nickel. Nickelallergi går inte över utan finns kvar hela livet.

Läs mer om eksem.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Till toppen av sidan