Personliga berättelser

Reportage: Sexualiteten efter cancerbehandlingen

Sexualiteten och lusten påverkas ofta när man får cancer. Ofta tappar man lusten till sex under en period. Ibland förändras ens känsloliv och kroppsuppfattning på ett sådant sätt att ens sexualitet förändras i grunden.

Om man strålas mot bäckenet, opereras i underlivet eller behandlas med hormoner påverkas dessutom ens fysiska förutsättningar för att kunna njuta på samma sätt som tidigare. Vissa märker inte av en så stor förändring, några försöker lämna sexualiteten bakom sig medan andra kämpar för att hitta tillbaka.

I fyra intervjuer berättar Susanne, Martina, Göran och Tapio om hur deras sexualitet påverkades av behandlingen. I ytterligare ett reportage berättar Paula och Thomas om hur det var att gå i sexologisk parterapi med sensualitetsträning.

mer på 1177.se

Film: Vara nära någon som är cancersjuk

Sjuksköterskan Sanna Wärn berättar vilka råd hon och hennes kolleger brukar ge till närstående vid cancer.

Reportage: Vi hade cancer för länge sedan

Stina, Gunnar och Gun har alla tre överlevt i många år efter att ha haft cancer. Läs om hur de tog sig igenom sjukdomen och hur cancern har påverkat deras liv.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan