PERSONLIGA BERÄTTELSER

Krönika: Att orka vara projektledare för sin sjukdom

av Maja Aase

Det är en gammal sanning. Men den stämmer: man måste vara frisk för att orka vara sjuk. Att ha fått en cancerdiagnos är att befinna sig i början på en kamp som kräver vilja och uthållighet.

Många är historierna om sjuka som inte vill ”bråka” med doktorer, eller helt enkelt inte vågar ta reda på sina rättigheter, och därför går miste om värdefull vård. En typ av historia jag misstänker var vanligare förr.

Idag är patienten allt oftare en människa som inte tiger still. Som tar reda på fakta, som ligger på. Vilket är bra, ibland livsviktigt. När remisser hamnar fel, telefonerna tutar upptaget, läkarna byts ut och neddragningar och stress spetsar till situationen är dagens patient många gånger stark nog att klaga. Eller blogga, twittra och mejla till ansvariga.

Att tyst dra sig tillbaka är inget tidstypiskt sätt att reagera. Därför får också berättelserna om slarviga läkare, borttappade prov och motstridiga besked stor uppmärksamhet. Många är berättelserna om ledsna, oroliga och rädda patienter som hamnat snett eller känner sig bortglömda av svensk cancervård. En del har först fått besked av en läkare att ”den där knölen är ingenting” och skickats hem. Sedan visar det sig att patienten visst gjort rätt som sökt läkaren: det var cancer.

Andra har kränkts av personalens bemötande: först kan läkaren säga ”hm, vi har upptäckt något som inte ser bra ut”, sedan i lättsamt ton diskutera ett TV-program med en kollega, samtidigt som patienten sitter kvar i omklädningsbåset, chockad över det oväntade beskedet.

Det händer också att diskussionen om vilken behandling som är lämpligast bara fortsätter och fortsätter, veckorna går, och patienten undrar varför cancern tillåts vara i fred och växa inuti kroppen: Vad gör läkarna egentligen? Har de glömt mig?

En del patienter gillar inte att ansvaret för att hålla ordning på tider, kontakter, papper och besked, i stor utsträckning ligger på dem själva. De önskar att en tydlig vårdplan upprättades och att de fick hjälp av någon vänlig själ att hålla ordning på allt det nya och skrämmande.

Att lyssna på andras skräckhistorier om vanvård och felaktiga diagnoser är ingenting som piggar upp eller hjälper. Men det är inte fel att vara förberedd på att om något klickar, då är det bäst att som cancerpatient vara vaken och höra av sig till ansvariga läkare. Berätta om missnöjet, berätta om det som inte fungerar och tala om vad som behövs för att just du ska må bra och känna dig trygg. Som medpatient önskar jag att alla fick tillgång till det utmärkta systemet med kontaktsjuksköterskor: den cancersjuka kan ringa till en eller flera utvalda sköterskor som har erfarenhet och tillgång till fakta, tidplaner och provsvar.

Min erfarenhet är att den bästa inställningen idag som cancerpatient är ett medvetet lugn. Om något bra ska hända, måste man ofta själv vara pådrivande. Eller som min väninna Anna, med många återfall i sin cancerform, brukar säga: ”Jag tänker aldrig lägga mitt liv i andras händer. Man måste hålla i det själv.”

Maja Aases signatur
Till toppen av sidan