Gynekologisk cellprovtagning

Du har fått en inbjudan till att lämna ett gynekologiskt cellprov

I Sverige inbjuds alla kvinnor mellan 23 och 70 års ålder till gynekologisk cellprovtagning. Genom att lämna ett gynekologiskt cellprov kan man skydda sig mot livmoderhalscancer. Många sjukdomar utvecklas långsamt och det tar tid innan det går att känna att man är sjuk. Livmoderhalscancer är en sådan sjukdom. Men med ett enkelt test, som bara tar ett par minuter, går det att upptäcka cellförändringar tidigt, innan cancer har utvecklats. Sådana förändringar kan tas bort med ett enkelt ingrepp.

Under de senaste 50 åren har antalet kvinnor i Sverige som drabbats av livmoderhalscancer halverats. Anledningen till det är att kvinnor lämnat gynekologiska cellprover regelbundet.

I den inbjudan du fick på svenska står till vilken mottagning du är inbjuden att göra undersökningen samt vilken dag och tid du ska komma dit. Du behöver ta med dig din legitimation. Barnmorskor med särskild utbildning tar hand om dig under besöket. Provet tas från underlivet och gör inte ont. Vill du ha med dig någon som sällskap går det bra.

Välkommen!

Läs mer om gynekologisk cellprovtagning.

Till toppen av sidan